Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Iз 2012 року на Україну очікує торгівельний бум

Логістичні компанії готуються до значної активізації східноєвропейського ринку
1 грудня, 2009 - 00:00
НАСТУПНОГО РОКУ В ЛОГІСТИЦІ ЗНОВУ ОЧІКУЮТЬСЯ СЕРЙОЗНІ ІНВЕСТИЦІЇ. ТАК, ЛИШЕ В ОДИН НОВИЙ СКЛАДСЬКИЙ КОМПЛЕКС ПЛАНУЮТЬ ВКЛАСТИ БЛИЗЬКО 120 МІЛЬЙОНІВ ДОЛАРІВ / ФОТО АВТОРА

Через стрімке падіння виробництва в усьому світі логістика (забезпечення ефективного переміщення та зберігання певної продукції) зазнала відчутних втрат. Особливо постраждав ринок Західної Європи, констатують експерти. «Обсяги торгівлі цього року в країнах Західної Європи значно впали, що, звичайно, вплинуло й на логістику. 30 — 40% компаній уже закрилося, і процес продовжується й надалі», — розповів днями на другому Всеукраїнському логістичному форумі директор логістичної компанії «Рабен Україна», яка входить до нідерландської групи Raben, Анджей Козловські.

Для України, на думку Козловські, такий розвиток подій може мати позитивні наслідки. Він прогнозує, що в 2010 році на ринки країн Східної Європи, у тому числі й України прийдуть нові великі логістичні компанії.

«Ми вважаємо, що ця тенденція буде поглиблюватися, й у період 2012 — 2015 років центр активного розвитку логістики з Західної Європи перейде в Східну», — говорить Козловські. Мовляв, на ринках східноєвропейських країн ще «багато місця» й великий попит. Тож український ринок теж дуже привабливий для міжнародних логістичний компаній, для їхньої подальшої експансії, вважає експерт.

Правда, нинішня ситуація на логістичному ринку України, за оцінкою Козловські, ще гірша, ніж у Західній Європі... За його словами, товарообіги подекуди впали до 70%. «Але ситуація вже покращується, — заспокоює він. — І ми прогнозуємо, що в 2010 році піде невелике зростання». Помітний же розвиток галузі Козловські очікує, починаючи з 2012 року.

Перспективи можливого активного розвитку логістики й приходу на український ринок нових великих міжнародних операторів підтверджує й управляючий партнер консалтингової компанії в сфері логістики «Logistics Field Audit» Андрій Хлус. Цьому, за його словами, сприятиме зростаючий попит на логістичні послуги на нашому ринку. А йому, у свою чергу, посприяла криза... «У важкі економічні часи до логістів нарешті стали прислухатися», — пояснює Хлус.

Нагадаємо, що про хороші перспективи для швидкого розвитку логістики говорили ще наприкінці серпня 2008 року. Тоді був і попит, і нові складські приміщення будувалися. Як цитував «День» генерального директора компанії «Kune Nagel-Україна» Віктора Шкарбана на відкритті нового складського комплексу неподалік Києва, ринок логістики на той час був не задоволений на 60 — 70%... «Це формує величезний попит на нові склади, тим більше високого класу», — казав він тоді.

Як зазначав тоді Шкарбан, логістика — один із пріоритетних напрямків економічного розвитку України. «Якби лише 1% усього транзиту, який на сьогодні міг пройти через Україну, і який обходить її через Білорусь, Прибалтику, південні країни, ішов би до нас в країну, — дав би їй 1% ВВП. Уявляєте, який потенціал», — стверджував він. Утім, криза такі амбітні плани перекреслила.

Та, схоже, починаючи з наступного року, учасники ринку таки планують їх реалізувати... Так, про плани побудувати логістичний комплекс у Броварському районі Київської області на нещодавньому логістичному форумі заявив директор зі стратегічного маркетингу й продажів національного логістичного оператора — компанії «УВК Україна» — Олег Каленський. «Плануємо будувати свої склади. Мова йде про будівництво 150 тисяч квадратних метрів для різних категорій товарів», — повідомив він. Каленський зазначив, що на предмет будівництва комплексу зараз ведуться переговори з декількома компаніями-потенційними інвесторами з Росії і Європи. Підписати попередню згоду з однією з них «УВК Україна» сподівається уже в січні 2010 року. Приблизна вартість будівництва комплексу — 112—120 мільйонів доларів.

Про серйозні інвестиції в логістичний бізнес задумуються й у компанії «Рабен Україна». У наступному році вона має намір вкласти 4 — 5 мільйонів євро у відкриття другої крос-докінгової платформи (платформа, на якій здійснюється прийом і відправлення товару прямо всередині складу фактично без його розміщення в зоні зберігання з використанням перевантажувальних комплектуючих платформ) й переобладнання складів у селищі Велика Димерка Київської області. Про це журналістам повідомив директор компанії Анджей Козловські. Окрім того, за його словами, до 2012 року компанія має намір збільшити свої складські площі на 20 тисяч квадратних метрів, а також розширювати мережу регіональних підрозділів для подальшого відкриття складів у регіонах.

Олексій САВИЦЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: