Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

АРТ-МОЗАЇКА

26 листопада, 2009 - 00:00


Нонконформіст з Одеси

Галерея «АВС-арт» представляє творчість Сергія Савченка. З роботами майстра можна познайомитись з 26 листопада по 18 грудня. Сергій Савченко — один із найяскравіших одеських нонконформістів. Його ім’я нерозривно пов’язане з діяльністю «Одеської групи» мистців, як її називають на Заході, та з мистецьким об’єднанням «Мамай», як вони називають себе самі.

Творчість Савченка сформувалася в руслі нефігуративної образності. Бурхливі, насичені кольором абстракції майстра знаходять втілення у малярстві, станковій графіці та скульптурі. Сергій Савченко увійшов у мистецький простір України в 70-х, коли творчим особистостям доводилося існувати в жорстких умовах соцреалізму. Але соцреалістичне мистецтво його не цікавило, тому багато років художник був змушений існувати на значній відстані від офіційних чинників й лише згодом зміг заявити про себе відкрито. Як не парадоксально, перший Савченком зацікавився Захід — його роботи потрапили до багатьох колекцій зарубіжних поціновувачів мистецтва, особливо — до Великої британії.

Сергій Савченко — винахідник і дослідник кольору. Складне й водночас гармонійне колірне бачення майстра є основою його відомих малярських і графічних абстракцій. Інша самобутня сторона таланту мистця — пластичне відчуття кольору, особлива чутливість до схоплення його різноманітних просторово-об’ємних перебувань. Винятково оригінальної художньої завершеності вона набула в авторській поліхромній скульптурі та розписах природних форм — таракуц (висушених гарбузів певного сорту). Композиція робіт Савченка тяжіє до відтворення чуттєвих структур, конфліктів, емоційних зрушень, а не винятково інтелектуальних побудов. Востаннє персональна виставка Сергія Савченка в Києві відбулася 2006 р. (камерним форматом), тож виставка в «АВС-арт» стане нагодою зустрітися з різноплановою творчістю одеського митця.


«Обличчя» театру

Учора у Культурно-мистецькому центрі Києво-Могилянської академії, в галереї мистецтв ім. О. Замостян відкрилася виставка «Сценографія. Сезон 2009». Це вже четвертий творчий проект, у якому представлено найкращі роботи сценографів, художників по костюмах — тобто тих, хто творить театр, але чиї імена, на жаль, залишаються маловідомими публіці. Хоча їхній внесок у вистави не менший, ніж у акторів та режисерів.

Перша виставка в рамках проекту «Підсумки сезону», автором якої є режисер Театру ім. І. Франка, керівник Театрального центру КМА Андрій Приходько, відбулася у листопаді 2006 року. За задумом організаторів, цей проект представляє цікаві художні ідеї, творчі пошуки у сучасному українському театрі. Щороку кількість художників театру, що беруть участь у «Сценографії», зростає. Цьогорічна виставка наймасштабніша: крім того, що тут можна побачити нові роботи художників і сценографів, пройдуть ще майстер-класи з виготовлення театральної ляльки, сценічного гриму, з моделювання театрального костюму і сценографічного рішення та круглий стіл «Театральний художник в контексті сучасного мистецького простору». Вперше в історії проведення виставки пройшов показ театральних костюмів. Цьогорічну експозицію складають ескізи та макети сценографії, костюми, ляльки, елементи декорацій, плакати, створені до театральних вистав минулого сезону художниками провідних українських театрів: А. Александровичем-Дочевським, Л. Нагорною, М. Левитською, В. Карашевським, С. Петровським та ін. Виставка триватиме до 18 грудня.

Газета: 
Рубрика: