Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

21 жовтня, 2009 - 00:00

Японія подарувала Київському політеху освітлювальне обладнання

Днями відбулась церемонія передачі обладнання для покращення освітлювального обладнання у Центрі культури та мистецтв Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» на загальну суму 68 тисяч доларів США. Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні пан Тадаші Ідзава вручив каталог обладнання проректору з міжнародних зв’язків Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» Сергію Сидоренку. Цей проект став першим, який було реалізовано в Україні в рамках Програми маломасштабної грантової допомоги у сфері культури, повідомляє прес-служба Посольства Японії в Україні. Для Центру культури та мистецтв придбали прожектори, дімери, пульти керування і т.д. Маломасштабна грантова допомога у сфері культури являється частиною Японської програми офіційної допомоги розвитку України. У рамках програми безвідплатна фінансова допомога для підтримки реалізації проектів у сфері культури та вищої освіти надається неприбутковим організаціям, місцевим державним установам, дослідницьким та вищим навчальним закладам, які проводять активну діяльність на місцевому рівні у країнах, що розвиваються. Деякі приклади підходящих проектів можуть включати: обладнання для вивчення японської мови в університетах, звукове та освітлювальне обладнання для театрів, аудіовізуальне обладнання для художніх галерей та музеїв, а також обладнання для спортивних закладів. Починаючи з 1998 року, Японія виділила допомогу на суму понад 4,3 млн. доларів США закладам освіти і культури України. Окрім цього гранту, Японія надала Україні грантову допомогу на суму більше 151,8 мільйона доларів США.

Дніпропетровські волонтери випробували себе в ролі гідів

Міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко вручив сертифікати та пам’ятні подарунки молодим волонтерам, які допомагали рідному місту гідно прийняти іноземних гостей і футбольних уболівальників під час нещодавнього матчу збірних України й Англії. Робота з підготовки корпусу волонтерів почалася в Дніпропетровську в зв’язку з проведенням в Україні «Євро-2012». Перед матчем двох збірних міський центр волонтерів запропонував студентам, які вивчають англійську мову, допомогти прийняти гостей футбольного свята. На заклик відгукнулося стільки бажаючих, що довелося провести тестування, внаслідок якого було відібрано 72 особи. Проте були потрібні не лише професійні навички майбутніх перекладачів, але й уміння орієнтуватися в нестандартних ситуаціях. Таких виявилося чимало, адже 9 і 10 жовтня волонтери працювали в аеропорту й на залізничному вокзалі, а в день проведення футбольного матчу — й на центральних вулицях міста. Молодих волонтерів можна було впізнати за яскравою формою. Для зручності вони роздавали гостям міста інформаційні буклети з правилами поведінки в громадських місцях, зокрема, на стадіоні, а також із мапою центральної частини Дніпропетровська, корисними телефонами та цікавою інформацією про місто англійською й українською мовами. Допомога волонтерів виявилася дійсно необхідною гостям міста, особливо іноземцям. Часто доводилося показувати дорогу до готелю, а іноді й допомагати при виборі страви в кафе. Мешканцю Лондона Стефену Дженсону, який умудрився загубити свій паспорт, волонтери допомогли не лише звернутися до правоохоронних органів, заповнити необхідні папери, а й самі взяли участь у пошуках документа. До кінця дня паспорт було знайдено — його виявили в пакеті з-під провізії на території вагонного депо. Відмінну роботу волонтерів оцінила дніпропетровська міліція, повідомляє Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпропетровськ.

На 10 робочих місць претендують 75 осіб

Як повідомляють у Державному комітеті статистики України, на 10 робочих місць претендують 75 осіб, пише УНІАН. На 1 жовтня ц.р. потреба підприємств у працівниках на заміщення вільних посад становила 74,2 тис. осіб (на 1 січня 2009 року — 86,5 тис. осіб). За даними Держкомстату, рівень зареєстрованого безробіття загалом по Україні на 1 жовтня 2009 року становив 1,9% населення працездатного віку — 542,7 тис. осіб. У вересні кількість безробітних скоротилася на 0,1% або на 26,9 тис. осіб. Проте, подають і оптимістичні цифри: з початку року кількість безробітних українців, які перебувають на обліку в Державній службі зайнятості, зменшилася на 40% — до 558,7 тис. осіб (на 1 січня 2009 року — 930 тис. осіб). Кількість безробітних, які на 1 жовтня отримували допомогу з безробіття, становила 426,4 тис. Середня сума допомоги з безробіття з початку року збільшилася на 47,42 грн. — до 651,84 грн.

Школярів навчать, як бути стрункими

Днями, в столичній гімназії «Потенціал» презентували комплексну програму профілактики порушень опорно-рухового апарату у дітей «Постава», яку розроблено і апробовано відомим центром Євмінова, повідомляє прес-служба Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту. Нині, майже 90% українських школярів мають порушення постави і захворювання хребта. Змінити цю тенденцію можна завдяки профілактиці, збільшенню рухової активності учнів, яка повинна становити не менше двох годин на день. За словами керівника програми В’ячеслава Євмінова, запропонований центром комплекс заходів дозволяє обстежити учнів на предмет порушення постави безпосередньо у школі, здійснювати корекцію та профілактику деформації хребта. Столичну гімназію «Потенціал» для презентації програми «Постава» розробниками було обрано невипадково. У навчальному закладі, вже протягом трьох років, школярі займаються на спеціальних профілакторах. Міністерство апробовує на ефективність різні методики покращення рухової активності в школах. В цьому контексті відомство підтримує програму профілактики порушень постави у дітей, яка презентується сьогодні. За словами заступника міністра Мирослава Дутчака, фізкультурно-оздоровчий комплекс «Крок до здоров’я», як своєрідний індикатор, повинен дати дитині і батькам інформацію про реальний стан фізичного здоров’я дитини, для того щоб можна було вплинути і де потрібно скорегувати.

Газета: 
Рубрика: