Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Хто ви — Микола Азаров?

17 жовтня, 2009 - 00:00

Відкритий лист з приводу цинічної оцінки з екрану телебачення (у програмі Євгена Кисельова «Велика політика») постанови КМ (№1033) щодо зобов’язання педагогічних працівників загальноосвітніх та комунальних навчальних закладів у робочий час постійно застосовувати українську мову.

Цитуємо ваше тлумачення та обурення щодо цієї постанови «о запрещении разговаривать в школах на русском языке даже в туалетах». Невже ви, будучи великим фахівцем в гірничорудній галузі, доктором наук, не здатні зрозуміти суті постанови, написаної мовою держави, в якій ви живете близько 25-ти років?

Тому направляю листа в газету «День», яка друкується українською та російською, чого в Росії днем з вогнем не побачиш, хоча там і живуть мільйони українців. До речі, в Росії ще й можна сісти за грати за хоч одну презирливу фразу щодо державної мови. Ви зрозуміли, що займатися золоторудними запасами України більш вигідно, ніж вугільними проблемами Росії. Там стільки не заробиш. Очолюючи протягом багатьох років Державну податкову інспекцію, кровоносну систему України, ви зрозуміли, що можна шляхом корупції знекровити державу, що й стало однією з причин зубожіння народу.

А тепер ще й заміряєтесь на унікальні гідромінеральні ресурси Всеукраїнської дитячої оздоровниці Східниці. І мати з Донеччини або з Луганщини змушена буде платити вам за лікування дитини водою, що сама витікає з української землі.

Коли освічена людина приїжджає в якусь країну та залишається постійно жити в ній, вона вивчає і спілкується мовою цієї держави. Але ви побачили, що можна продовжувати політику Російської імперії, яка протягом 300 років забороняла українську мову, а комуністична радянська влада викорчовувала її з корінням протягом 70-ти років. Це й породило покоління «русскоязычного населения». Бо українських шкіл було в десятки разів менше, ніж російських, і з кожним роком ставало все менше й менше, а до 1980 року, за зобов’язанням В. Щербицього перед сірим кардиналом Кремля Сусловим, всі українські школи в Україні мали бути ліквідовані. То куди було віддавати дитину вчитися, якщо всі ВНЗ України ще в повоєнні роки за наказом Сталіна було переведено на російську мову навчання?!

Чи відомо вам, що російська мова має свою Батьківщину? А де Батьківщина української мови? На превеликий жаль, у школах, гімназіях з українською мовою навчання спілкування педагогів між собою і з учнями майже без винятку відбувається російською. То яке майбутнє буде у наших дітей, дітей, в яких не буде Батьківщини?

Вам поперек горла стала введена міністром освіти і науки

І. Вакарчуком перешкода механізмам корупції при вступі до вищих навчальних закладів шляхом тестування, надання можливості талановитим дітям отримати вищу освіту без хабаря, як у інших цивілізованих країнах.

Вам заважає націєтворча діяльність великого освітянина, доктора фізичних наук, баготорічного ректора Львівського національного університету І. Вакарчука, якого ще за часів Радянського Союзу було обрано депутатом Верховної Ради СРСР.

В постанові КМ від 30.09.09 №1033 йдеться ще про зобов’язання педагогічних працівників у робочий час, виховуючи дітей суверенної держави — України, спілкуватися поміж собою та з дітьми українською мовою, створювати україномовне середовище, сприяти розвитку культури мовлення, зародженню патріотизму, національної гідності, любові до своєї Батьківщини.

А в туалеті педагоги не працюють, там працюють лише прибиральниці.

До речі, у згаданій постанові КМ України в державних і комунальних закладах із викладанням мовою національних меншин, разом із українською, педагоги можуть використовувати мову, якою здійснюється навчально-виховний процес. Це ж стосується і російської мови.

А наразі апологетка Януковича Анна Герман з екрану телевізора називає Вакарчука невігласом і закликає на всю країну: «Геть! Геть з уряду!». Пояснення одне: він стоїть на перешкоді виконання завдань Кремля, здійснюваних Януковичем і Партією регіонів. І пішла «посівна кампанія» несусвітньої брехні! Так, 12 жовтня на «5 каналі» Валерій Бондар видав черговий перл Партії регіонів: «Родители, не знающие украинского языка, не имеют права обращаться на руском языке к преподавателям, а те им отвечать».

Доки вони будуть безкарно сіяти несусвітню брехню, прикриваючись недоторканністю народного депутата? Адже за це їх просто треба віддавати під суд. Доки вони будуть «народними» депутатами, доки будуть недоторканними? Сподіваюсь, цей час настане і діти матимуть свою Батьківщину.

Галина ДЕНИСЕНКО, доцент НМУ ім. О. Богомольця, референт з медичних проблем «Союзу українок»
Газета: 
Рубрика: