Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

17 жовтня, 2009 - 00:00

Ющенко кличе бельгійських інвесторів до України

Президент України Віктор Ющенко закликав бельгійських підприємців інвестувати в український ринок. «Наймогутніший ринок, який знатиме Європа в найближчі десять років — це український ринок», — заявив він на зустрічі з представниками Федерації підприємств Бельгії, повідомляє прес-служба Президента. В. Ющенко зауважив, що зараз рівень бельгійських інвестицій у 44 млн. дол. недостатній і тому умови для активізації їхнього залучення в Україну були предметом переговорів із керівництвом Бельгії у рамках офіційного візиту. Президент також підкреслив, що Україна прагне створити сприятливі умови для залучення іноземних інвестицій. «Наша мета сьогодні — створити високу макроекономічну культуру, що була б базовою для співробітництва з інвесторами», — запевнив В. Ющенко. Найперспективнішими сферами співробітництва українського та бельгійського бізнесу Президент назвав сферу високих технологій, високотехнологічну промисловість, зокрема авіабудівництво і суміжні з ним виробництва, сільське господарство і створення інфраструктури зберігання аграрної продукції, логістичні проекти.

ООН критикує РФ за вбивства журналістів

Комітет ООН із прав людини піддав Росію жорсткій критиці за вбивства журналістів та правозахисників, заангажованість судової системи, а також викрадення людей під час контртерористичної операції в Чечні. Обговорення в Комітеті з прав людини почалися через день після візиту до Москви держсекретаря США, в ході якого Хілларі Клінтон закликала Москву запобігти нападам на опозиціонерів. «Вражає, якої небезпеки зазнають люди, які виступають у Росії на захист прав людини. Рівень смертності серед журналістів та правозахисників дуже високий», — зауважила Рут Веджвуд, представник США в Комітеті ООН. Веджвуд нагадала про все ще нерозкриті вбивства — загибель кореспондента газети «Новые Известия» Анни Політковської, її колеги Анастасії Бабурової, головного редактора російської версії журналу Forbes Пола Хлєбнікова та правозахисниці Наталії Естемірової. Члени Комітету ООН із прав людини сумніваються в ефективності російських слідчих органів, а також стривожені гомофобією в Росії. Уповноважений Великої Британії при Комітеті ООН Найджел Родлі, виступив зі звинуваченнями в жорстокому поводженні із затриманими міліцією, однак відзначив значні зсуви в позитивний бік у порівнянні з 1994 роком, коли він приїхав до Росії, як слідчий ООН щодо питань застосування тортур.

Iрландія завершила ратифікацію Лісабонського договору

Президент Ірландії Мері Макаліз завершила процес ратифікації своєю країною Лісабонського договору. Як повідомили вчора місцеві ЗМІ, вона підписала напередодні 28-у поправку до конституції Ірландії, що дозволяє ратифікувати цей документ. Ірландія стала останньою країною ЄС, що ратифікувала Лісабонський договір, який визначає принципи функціонування інститутів влади розширеного Євросоюзу. На повторному референдумі 2 жовтня, ірландці більшістю голосів схвалили документ. Польський президент Лех Качинський також поставив підпис під Лісабонським договором 10 жовтня і заявив при цьому, що Європейський Союз повинен бути відкритий для нових країн, у тому числі для України та Грузії. Тож договір ратифікували всі 27 країн-членів ЄС, але для того, щоб він почав діяти, потрібен ще підпис під документом президента Чехії Вацлава Клауса, який заявив, що його країна не підписуватиме документ, доки в нього не будуть внесені поступки для Чехії. Клаус зауважив, що остерігається майнових претензій із боку судетських німців, а також хоче захистити незалежність судової системи Чехії. Для цього, на думку Клауса, Чехія повинна заручитися правом не приєднуватися до Хартії ЄС із прав людини.

Берлусконі підтримав кандидатуру Блера на посаду президента ЄС

Італійський прем’єр-міністр Сильвіо Берлусконі виступив на підтримку кандидатури колишнього прем’єра Великої Британії Тоні Блера на посаду президента ЄС. Як повідомляє The Times, відкритий лист із відповідною пропозицією Сильвіо Берлусконі опублікував у газеті Il foglio. На думку італійського прем’єр-міністра, Блер найкращим чином підходить для цієї посади. «У Тоні Блера є все необхідне, щоб стати першим президентом Європейського Союзу», — пише Берлусконі. Кандидатура президента Євросоюзу повинна була бути названа на саміті в Брюсселі, однак цього не сталося через відмову президента Чехії підписати Лісабонський договір. Крім Тоні Блера, за версією видання, найвірогіднішими кандидатами на посаду президента ЄС є: нідерландський прем’єр-міністр Ян Петер Балкененде, прем’єр-міністр Люксембурга Жан-Клод Юнкер і Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен. Лісабонський договір, який планувалося ввести в дію з початку 2010 року, повинен змінити діючу систему управління ЄС. Зокрема, документ передбачає появу посади президента та міністра закордонних справ, які займатимуться загальноєвропейськими інтересами в питаннях зовнішньої політики.

Газета: 
Рубрика: