Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Творець історії української освіти

У понеділок Ігор Пасічник відзначає свій день народження
17 жовтня, 2009 - 00:00
ФОТО АРТЕМА ЖУКОВА

Серед щирих і вірних друзів «Дня» багато талановитих і видатних людей, чиїми силами твориться сьогодення і майбутнє України. Серед них — ректор Національного університету «Острозька академія» Ігор Демидович Пасічник.

За 15 років Ігорю Пасічнику, у невеличкому провінційному містечку на Рівненщині вдалося створити бренд якості й некорумпованості вітчизняної вищої освіти — Острозьку академію, отримати звання Героя України та стати кумиром своїх студентів.

У понеділок Ігор Демидович святкуватиме свій день народження, який випадає напередодні п’ятнадцятиріччя відродженого ним університету. Тож пан ректор поділився з «Днем» ідеями, щодо святкування і відкрив читачам свій особистий секрет.

— Ігорю Демидовичу, як розпочався новий навчальний рік? Які нові тенденції освітнього процесу ви б могли вже виокремити?

— Старт досить успішний. Нам вдалося відібрати якісний набір абітурієнтів, тож перший курс, як показує аналіз, справляє гарне враження. Тим більше, що ми почали новий навчальний рік вже в іншому статусі. Острозька академія — дослідницький університет. У нас багато турбот з переорієнтацією навчальних програм, інфраструктури, адаптації викладацького складу до нових вимог. Інтенсивно шукаємо замовників, яких зацікавлять наші наукові розробки. Тож рік ми розпочали з напруженої, але приємної роботи.

Що ж до новин в освітньому процесі, то нас не припиняє тішити Міністерство освіти й науки України вдосконаленням вимог, щодо прийому абітурієнтів. Прикро, що цього навчального року група людей так і не зможе піти у відпустку, оскільки все літо працюватиме на вступній кампанії.

Приємно, що математиці надається, певною мірою, вищий статус у школах. Однак я б не протиставляв в математику і історію України. Такий вибір «або — або» є недоречним, адже історію своєї країни повинен знати кожен українець. І тотожність з математикою такого шкільного предмету щонайменше прикро дивує.

— Ваш день народження випадає напередодні вважливої дати для Острозької академії. 30 жовтня університет святкуватиме 15-ту річницю свого відродження. Як плануєте відзначати?

— В нашій Альма-матер, у далекому XVI столітті було два найвизначніші свята — це спортивне свято «рекреація» і день народження ректора. Першу традицію ми відродили, і навіть додали їй нової потужної молодої сили. А от друге свято, поки що не набуло свого попереднього статусу.

Це, природно, жарт. А якщо серйозно, то пишаюсь, що мій день народження майже збігається з днем народження нашого відродженого університету.

Що ж до святкування, то ми внесли багато новинок у церемонію. У нас навіть є амбіції щодо місця у Книзі рекордів Гіннеса. Цього року свято розпочнеться з того, що 1800 спудеїв створять символічний трикутник. Один його кут починатиметься на старому місці розташування нашого основного корпусу. Інший — йтиме від будівлі відродженої Острозької академії. А третій кут буде біля нового корпусу університету, який зараз будується. Сторони цього живого трикутника символізуватимуть минуле, сьогодення й майбутнє. До того ж, студенти передаватимуть спеціальну капсулу з повідомленням від минулого до майбутнього, і зберігатиметься вона у нашому музеї.

Ми, звичайно, чекаємо на шановних гостей, хороших друзів, меценатів Острозької академії. Сподіваємось зустрічати першого Президента України Леоніда Кравчука, який видав указ про відродження університету. З нетерпінням чекаємо на газету «День» в особі її головного редактора, щирого друга Острозької академії Лариси Івшиної.

І традиційно, університет на свій день народження перетвориться на вулик з медом від Пасічника.

— Ігорю Демидовичу, у вас чудова родина. Ви виховали двох талановитих доньок, підростають обдаровані внуки, яким вже є чим пишатись. Розкрийте нашим читачам рецепт правильного батьківства?

— Коли люди будують сім’ю, вони повинні бути психологічно готові до того, що кращу частину свого життя і себе вони мають віддати своїм дітям. Відмова від часу і сил, які в молоді роки хочеться витратити на себе, запевняю, дасть результат.

А коли сподіватись, що дітей тобі виховає дитячий садочок, школа, а потім університет, то імовірність якогось успішного результату низька.

Основною ланкою формування талановитої дитини є сім’я. Звичайно, я як психолог можу сказати, що важливу роль відіграє генетичний потенціал, але як батько — запевняю, що у розвитку дитини, як успішної особистості, велику вагу має набуте, саме той багаж, який дадуть батьки.

Секрет від нашої родини простий — діти постійно повинні бути чимось зайняті: музичні гуртки, спортивні чи театральні секції, уроки співів. Їх не можна залишати без діла.

Колектив «Дня» вітає Ігоря Демидовича з Днем народження. Бажає здоров’я, щастя, натхнення, нових цікавих ідей, сил та енергії, щоб їх реалізувати.

Алла ДУБРОВИК, «День»
Газета: