Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Кризу витримали...

Металурги потроху повертаються до соціальних зобов’язань
1 вересня, 2009 - 00:00

Кабінет Міністрів заявив про намір продовжити дію меморандуму з підприємствами гірничо-металургійного комплексу. Як зазначила в одному зі своїх інтерв’ю прем’єр Юлія Тимошенко, уряд почав реалізацію наступного етапу антикризової програми для металургів, створюючи їм сприятливі умови для роботи галузі до кінця року.

Щоправда, в Кабміні уточнили, що розраховувати на це зможуть лише ті підприємства, у яких не буде заборгованості перед своїми співробітниками з виплати заробітної плати і боргів перед «Нафтогазом України». Приділятимуть урядові чиновники увагу і вивченню соціальної сфери претендентів: оздоровленню трудящих, організації їх медичного обслуговування і харчування, охороні праці.

Як насправді справи у важливому для металургів соціальному секторі, «День» вирішив поцікавитися у представників профспілкових організацій металургійних підприємств Запоріжжя, яке справедливо вважається справжнім «індустріальним серцем» України.

ЗАПОРІЗЬКИЙ ЗАВОД ФЕРОСПЛАВІВ

Як розповів голова профспілкового комітету ЗЗФ Юрій Спиридонов, з жовтня минулого року підприємство перебувало в дуже важкому стані. Через відсутність замовлень довелося зупиняти більшість печей. Працівників заводу були змушені переводити на чотириденний, а потім і на триденний робочий тиждень. Природно, що в такій ситуації від соціальних виплат, премій і деяких інших пільг довелося відмовитися. У березні ситуація на заводі почала поступово налагоджуватися. З’явилися замовлення, зупинені печі стали знову вводити до ладу. Сьогодні, за словами Юрія Миколайовича, виробничі потужності ЗЗФ завантажені вже на 60 — 65%, що дало можливість знов повернутися до п’ятиденного робочого графіка і відновити виплату виробничих премій. З червня середня зарплата по підприємству становить 2470 гривень, фактично досягши докризового рівня. Крім того, тільки за перше півріччя співробітникам заводу було виплачено більше 6 мільйонів додаткових соціальних платежів, передбачених колективним договором (премії за вислугу років, заохочення до пам’ятних дат і навіть компенсації при протезуванні зубів).

Вдалося підприємству зберегти і свою базу відпочинку, яка вже прийняла в першому півріччі 811 заводчан. А ось профілакторій на Хортиці, який працює цілий рік, все-таки довелося закрити. Схоже, на феросплавному заводі він став єдиною жертвою кризи.

ЗАПОРІЗЬКИЙ ВОГНЕТРИВКИЙ ЗАВОД

На «Запоріжвогнетриві» в майбутнє також дивляться з оптимізмом. За останні місяці економічна ситуація на підприємстві стала поступово налагоджуватися. Збільшився обсяг замовлень, поновився експорт. Власники виділили заводу кошти на модернізацію виробництва. На думку представників профспілкового комітету, це може допомогти унікальному підприємству (в загальному обсязі вогнетривів, що випускаються в країні його частка становить 31%) вийти з кризи з мінімальними втратами і зберегти свою соціальну інфраструктуру в повному обсязі.

Сьогодні середня зарплата на заводі становить 2 тисячі гривень. У серпні — вересні, за словами співробітників профкому, вона буде збільшена і досягне докризивого рівня. Крім того, в серпні підприємство знов перейде на повний робочий день. Є надія, що найближчим часом завод знову надаватиме підтримку своїм ветеранам. 2009 року через важку економічну ситуацію вони не отримали традиційної матеріальної допомоги до свята Різдва Христового. У кінці року підприємство має намір відновити різдвяні премії. А від оздоровлення своїх працівників і ветеранів на заводській базі відпочинку «Запоріжвогнетрив» ніколи не відмовлявся.

КОМБІНАТ «ЗАПОРІЖСТАЛЬ»

За словами представників підприємства, на комбінаті виконуються абсолютно всі соціальні заходи, передбачені колективним договором, і профспілка невпинно за цим стежить. Зарплати і премії співробітникам виплачуються своєчасно й без затримок. Крім того, на заводі діє спеціальна програма соціального медичного страхування для працівників.

Із численних баз відпочинку, санаторіїв-профілакторіїв і дитячих оздоровчих центрів, які належать комбінату, не закрився жоден. Продовжують функціонувати заводський палац культури і яхт-клуб.

ЗАПОРІЗЬКИЙ ТИТАНО-МАГНІЄВИЙ КОМБІНАТ

Витрати на соціальну сферу підприємство не скоротило навіть в період економічної кризи та істотного зниження обсягів виробництва. Санаторії-профілакторії, база відпочинку «Титан» на Азовському морі й дитячий оздоровчий табір «Сокіл» (м. Євпаторія) працюють у звичайному режимі. Закривати, продавати чи здавати в оренду свої оздоровчі установи керівництво комбінату не має наміру. А путівки для працівників підприємства і членів їхніх сімей, як і раніше, реалізовуються за пільговими цінами. Все б добре на цьому колись славному державному підприємстві, але, як і раніше, напруженою залишається тут ситуація з погашенням боргів по зарплаті.

Запорізькі металургійні велетні, схоже, мають всі шанси отримати передбачені меморандумом податкові й тарифні преференції. До того ж не можуть не тішити городян і звістки про те, що головні роботодавці регіону поступово оживають і знову проявляють турботу про своїх співробітників. Ось тільки б Кабмін перейшов від обіцянок до реальної допомоги бюджетоутворюючим підприємствам. Стривожений станом виплат заробітної плати на підприємствах міста (а боржники — це державні заводи), запорізький мер Євген Карташов сподівається, що Кабмін виконає свої зобов’язання щодо відшкодування ПДВ підприємствам Запоріжжя і поверне борг майже в півмільярда гривень.

Андрій ГАЙДАЙ, Запоріжжя
Газета: 
Рубрика: