Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

27 серпня, 2009 - 00:00

Президент чекає на пропозиції від громадян

Президент України Віктор Ющенко пропонує громадянам надсилати свої пропозиції до проекту нової Конституції. Як передає кореспондент УНІАН, вчора на брифінгу керівник Головної служби інформаційної політики Секретаріату Президента Лариса МУДРАК повідомила, що з цією метою в Національному інституті стратегічних досліджень відкрито спеціальну електронну поштову адресу: [email protected]. Також громадяни можуть надсилати свої пропозиції поштою за адресою: 01030, Київ, вул. Пирогова, 7а, Національний інститут стратегічних досліджень, з приміткою: проект «Конституція Президента України Віктора Ющенка». Нагадаємо, Президент В. Ющенко 25 серпня підписав Указ «Про винесення на всенародне обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України», згідно з яким всенародне обговорення має відбутися до 1 грудня 2009 року.

На рахунку донецького «Шахтаря» ще одна перемога

Футболісти «Шахтаря» виграли на донецькому РСК «Олімпійський» повторний стиковий матч Ліги Європи у турецького «Сівасспора» — 2:0 (1:0) — і вийшли до групового турніру розіграшу цього престижного континентального змагання, повідомляє «Укрінформ». Перший матч у Сівасі також завершився перемогою донеччан — 3:0. Обидва м’ячі у домашньому поєдинку «гірники» забили з пенальті. Причому в обох випадках турецькі захисники порушували правила проти донецького хорвата Даріо Срни. На 21-й хвилині м’яч із 11-метрової позначки забив Жадсон, а на 59-й — Луїс Адріано. Зустріч обслуговувала суддівська бригада з Італії. Далі 28 серпня в Монако у грі за Суперкубок УЄФА «Шахтар» зустрінеться з іспанською «Барселоною», а наступного дня у Донецьку відбудеться відкриття нового суперсучасного клубного стадіону «Донбас Арена».

Кримські татари взяли участь у II Всесвітньому конгресі гагаузів

Днями в столиці Гагаузії місті Комраті відбувся Другий Всесвітній конгрес гагаузів. У ньому взяли участь понад шістсот п’ятдесят делегатів та гостей із 16 країн світу. Серед них — посланники гагаузької діаспори, а також представники дипломатичних місій, акредитованих у Молдові, й делегації родинних тюркських народів. Президент Молдови Володимир Воронін, виступаючи на відкритті конгресу, назвав політичне самовизначення Гагаузії та гагаузького народу в складі незалежної Молдови, що отримало статус автономного територіального об’єднання, перемогою не тільки гагаузького, але й молдавського народу. «Саме тому сьогодні ми гордо можемо говорити про те, що самовизначення гагаузів — це дійсно винятковий безконфліктний приклад самовизначення в усій сучасній європейській історії» — зазначив Воронін. Президент Всесвітнього конгресу кримських татар Рефат Чубаров зауважив, що незважаючи на важкі випробування, які випали на долю тюркських народів у XVIII — XX століттях, завдяки своїй цілеспрямованості та відданості рідним землям, вони вистояли і роблять рішучі дії, спрямовані на збереження та розвиток своїх культур, традицій та мови. Рефат Чубаров зустрівся з Башканом Гагаузії Михайлом Формузалом, домовилися про встановлення багатосторонніх зв’язків між двома братніми народами, між кримськотатарськими та гагаузькими творчими колективами. Кримськотатарською делегацією було передано в дарунок Національній і місцевим бібліотекам Гагаузії збірки книг з історії та культури кримськотатарського народу, вручено пам’ятні сувеніри, виготовлені майстрами кримськотатарського народного декоративного мистецтва. Микита КАСЬЯНЕНКО, Сімферополь.

Українські циркачі дісталися Камчатки

3 вересня розпочнуться місячні гастролі у Петропавловську-Камчатському київського цирку-шапіто «Кобзов». Артисти підготували унікальну та різноманітну програму, яку з успіхом вже показували глядачам Сибіру, Уралу, Поволжя та Далекого Сходу. За словами дирекції циркового колективу, нині 12 «КАМАЗів», «МАЗів» та «МАНів» прямують із Хабаровська до столиці Камчатського краю міста Петропавловськ-Камчатський, що знаходиться на відстані 12 тисяч кілометрів від Києва. Цікавим є той факт, що до цього у Петропавловську-Камчатському цирку не було зовсім, і українські артисти мають змогу вперше продемонструвати свою майстерність, а також познайомити глядачів із чарівним цирковим жанром. У програмі виступлять: жонглери, акробати, еквілібристи, повітряні гімнасти, фокусники й клоуни. У шоу також задіяні: дресировані голуби, ведмеді, дикобрази, собаки, мавпи, лисиці, леопарди та інші тварини. Нагадаємо, український цирк «Кобзов» за час своїх гастролей по північній частині території Росії був першим і до цих пір є єдиним цирковим колективом, який має таку насичену гастрольну діяльність. Висока майстерність кожного номера — це основа, закладена творцем і керівником цирку Миколою Кобзовим, який очолив в 1999 р. свій перший цирк-шапіто «Арена-тріумф». Потім реалізував кілька успішних творчих проектів, зокрема, створив «Музей циркового мистецтва України», був членом журі багатьох міжнародних циркових фестивалів, у тому числі й «Фестивалю Монте-Карло». Аліса АНТОНЕНКО.

Газета: 
Рубрика: