Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

18 серпня, 2009 - 00:00

Спроба номер два

Міністерство транспорту та зв’язку України збирається оголосити повторний конкурс із відбору інвестора для будівництва пасажирського термінала на території державного підприємства «Міжнародний аеропорт «Львів». За даними відомства, низка компаній дійсно зацікавлена у створенні термінала. Однак у зв’язку зі стислими строками, жоден із претендентів не встиг підготувати необхідну документацію. Згідно з рішенням комісії Мінтрансзв’язку, раніше оголошений конкурс визнаний таким, що не відбувся, а новий буде оголошений у найближчий час.

Метзавод пішов на непопулярні заходи

Одне з найбільших метпідприємств України, Маріупольський металургійний комбінат (ММК) ім. Ілліча (Донецька обл.), завершив перше півріччя 2009 року зі збитком у розмірі 700 мільйонів гривень. А у січні — червні 2008 року він отримав позитивний фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування (доподатковий прибуток) у розмірі 1,587 мільярда гривень. За словами генерального директора Володимира Бойка, незважаючи на збитки, завод не заліз у борги. «Ми нормально відпрацюємо серпень і вересень, а ось 4-й квартал буде для нас складним. Про те, що буде у жовтні — грудні, зараз сказати важко — багато що залежить від того, що відбувається, насамперед, у високорозвинених країнах Європи, США, і, звичайно, у тих країнах, які продовжують розвиватися і не відчули кризи, — Китаї та країнах Середнього Сходу», — пояснив він. За його словами, на підприємстві довелося вживати непопулярних заходів, щоб і далі працювати: зокрема, здійснити ряд реорганізацій у структурних підрозділах, частину підрозділів закрити. Попереду найскладніше питання — передача дитячих дошкільних установ до комунальної власності. У той же час керівник комбінату завірив, що заходи, які вживаються нині, штату робітників не стосуватимуться, а торкнуться, насамперед, інженерно-технічних працівників і службовців.

Криза торговельним центрам — не перешкода

В Україні, за підсумками липня — грудня 2009 року, очікується введення приблизно 30 торговельних об’єктів із загальною орендною площею близько 380 тисяч квадратних метрів. За даними керівника департаменту стратегічного консалтинга консалтингової компанії «Українська торгова гільдія» («УТГ») Максима Гаврюшина, об’єкти будуть уведені в експлуатацію або повністю, або з розбиттям на черги. При цьому середня площа торгового центру складе близько 13 тисяч квадратних метрів. Приріст торговельних площ в Україні в січні — червні 2009 року склав близько 140 тисяч квадратних метрів, або 11 торговельних центрів. На сьогоднішній день у країні нараховується 315 таких центрів із загальною орендною площею близько трьох мільйонів квадратних метрів. Середня площа кожного об’єкта складає близько 9 тисяч квадратних метрів.

Установка пиловугільного палива зекономить споживання газу

Металургійний комбінат «Запоріжсталь» збирається до грудня завершити будівництво установки з виробництва пиловугільного палива (ПВП), яка дозволить доменному виробництву відмовитися від використання природного газу. Холодні випробування ПВП намічені на грудень. На об’єкті у першому півріччі вже освоєно 57 мільйонів гривень, а до кінця року передбачається освоїти ще близько 100 мільйонів гривень. ПВП впроваджуватиметься поетапно. За даними компанії, в 2009 році всі зусилля будуть зосереджені на будівництві об’єктів, що дозволяють зменшити витрати на випуск продукції комбінату і знизити її собівартість. Крім будівництва ПВП, значна увага також приділяється впровадженню нових торцевих струйно-нішевих горілок, що дозволяє значно економити кошти. Отримана від впровадження горілок економія вже в першому півріччі становила 4 мільйона гривень.

Футбольним фанатам підшукують житло

В Україні до Чемпіонату Європи з футболу-2012 вже законтрактовано 9715 номерів у 230 готелях класу 3—4—5 зірок, заявив директор турніру, керівник Місцевого організаційного комітету «Євро-2012 Україна» Маркіян Лубківський. Згідно ж із вимогами УЄФА, необхідно забезпечити 15 тисяч номерів. Загалом очікується, що дивитися матчі на стадіонах міст, що приймають Євро-2012 в Україні та Польщі, будуть близько 1,2 мільйона глядачів. При цьому очікується, що більше одного мільйона осіб приїдуть до України. У рамках Євро-2012 у країні буде реалізовано 57 проектів, 40 із них — під відповідальність УЄФА і 17 — під відповідальність місцевого організаційного комітету України.

Льотній кооперації наказали довго жити

Уряд України схвалив проект протоколу про внесення змін до міжурядової угоди від 1993 року з програми створення оперативно-тактичного військово-транспортного літака короткого зльоту та посадки Ан-70. Це визначено розпорядженням Кабінету Міністрів N 946-р від 5 серпня. Згідно з документом, повноваження з підписання протоколу покладені на заступника міністра оборони Валерія Іващенка. Згідно з раніше узгодженим сторонами оцінкам, обсяг витрат України і РФ на програму Ан-70 склав близько 1,5 мільярда дол., а потреба в фінансуванні для завершення НІОКР — близько 100 мільйонів дол. Обсяг визнаної РФ 2000 року заборгованості за роботи з програми перед розробником літака — АНТК ім. Антонова — оцінювалися в 48,2 мільйона дол., і на сьогоднішній день борг залишається непогашеним. За озвученим раніше даними АНТК ім. Антонова, програма держвипробування літака виконана на 55—65%, потреба у фінансуванні для її завершення 2011 року оцінювалася в 132 мільйонів дол..

Газета: 
Рубрика: