Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Не жартуйте з пивом

Вінницькі наркологи — проти вуличного пияцтва
9 липня, 2009 - 00:00
ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА

Заборонити пити алкоголь на людях, як і палити у ресторанах, пропонує головний нарколог області Павло Слободянюк. Каже, що це неправильно, коли люди масово відкрито п’ють пиво, йдучи вулицею. Такого бути не повинно.

«Рішення обласної ради про протидію пияцтву було на часі, але ситуацію можна змінити лише тоді, коли посадовці робитимуть роботу, а не лише декларуватимуть наміри», — каже Павло Слободянюк, головний нарколог області, й одночасно визнає, що в українському парламенті потужне пивне лобі. Плюс масштабна пивна реклама на всіх центральних телеканалах. У своїх позиціях вона одностайна. Хоч рекламують різні сорти пива, проте зводиться все до одного: пиво — напій успішних людей. Завдяки йому зміцнюється дружба, вирішуються бізнес-питання, складні життєві ситуації й узагалі приходить відчуття свободи.

«Це обман. Гарна реклама за гарні гроші, — каже Павло Слободянюк. — Легке спиртне почали сприймати як релаксаційний засіб. Його популяризують і хвалять, але про наслідки мовчать».

Підлітки повинні знати, до чого призводить систематичне вживання пива, переконаний нарколог. Він наголошує, що зараз в Україні немає потужної інформаційної антиалкогольної кампанії — лише заохочення до пияцтва. Навіть у прихованій формі. Адже гасло «ти обрав — світ підтримав» й перчик на екрані — всім відомий товар. А його виробник, як і решта алкогольних виробників, працюють, як стверджує Павло Слободянюк, лише на наживу.

«У Чехії всі компанії, які випускають пиво чи інший алкоголь, 10% з прибутку відраховують на ліквідацію можливих наслідків, спричинених вживанням алкоголю. В Німеччині п’яних на вулиці штрафують. Німці можуть не погоджуватися зі своїми законами, але дотримуються їх. І коли приїжджають до нас, то відриваються на спиртних напоях, бо в нас вештатись напідпитку вже ввійшло в норму й ніхто на паради молодиків з пляшкою пива в руках навіть не звертає уваги», — підсумовує Павло Слободянюк.

Саме громадськість, на думку лікаря, може протидіяти масштабному алкоголізму у країні. Головне — не бути байдужим. Був випадок, коли вчителька привела зі школи учня, який випив пляшку пива, у наркодиспансер. Така екскурсія добряче тверезить, адже підліток на власні очі переконується, що його чекає. Бо ж усе починається з малого. Й безповоротний алкоголізм — також із пива, на розрекламований погляд — корисного напою, який здружує й веде до перемоги. Лише картинки з наркодиспансерів та скалічених сімей виробники реклами й алкоголю до своїх роликів не беруть.

Мирослава СОКОЛОВА, Вінниця
Газета: 
Рубрика: