Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Проблемний сезон-2009

Чи тільки криза винна в зменшенні кількості туристів у Криму на 16%?
9 липня, 2009 - 00:00

На кінець червня з початку поточного року в Криму відпочило понад 1,02 мільйона людей (на 16,7% менше, ніж за аналогічний період минулого року). Як повідомляє Міністерство курортів і туризму Криму, зараз на півострові працює 478 санаторно-курортних установ і туристських підприємств із коефіцієнтом заповнюваності 66%. Важлива причина зниження кількості відпочивальників — якість готелів. Визначено понад 100 об’єктів санаторно-курортного комплексу Криму, яким Управління наглядово-профілактичної діяльності ГУ МНС України в Криму цього року заборонило експлуатацію, повідомив провідний фахівець управління Андрій Ратушний. «На сьогоднішній день 35% об’єктів санаторно-курортного призначення Криму мають несправний стан систем автоматичної пожежної сигналізації, на 200 підприємствах оздоровлення й відпочинку система оповіщення людей про пожежу не відповідає сучасним вимогам. Вони застаріли», — підкреслив провідний фахівець ГУ МНС. Хоча міністр курортів автономії Андрій Сумцов вважає, що зниження чисельності відпочивальників цього року — наслідок фінансової кризи.

ЗА ЩО ПЛАТИТИ?

Деякі експерти вважають, що причина зниження кількості туристів у Криму полягає в тому, що «росіяни розлюбили Крим». Опубліковано думку заступника генерального директора туристичної фірми «Астравел» Сергія Васіна, який вважає, що «Крим все частіше порівнюють з «Автовазом». «Сісти в свої «Жигулі» і помчати з Нюркою у відпустку до улюбленої Ялти!» — мрія кожного радянського інженера. Зараз усі знають, що «Жигулі» — погана машина. Всі знають, які в неї проблеми, знають, як їх виправити. Але ніхто нічого не робить. Ось те ж саме і з Кримом...»

В інтернеті часто можна зустріти скарги на кшалт: «Платити примушують щокроку, про «все включено» тут не чули. Пристойно поїсти ніде...» Погані враження в туристів і від Севастополя: «Пляжі. Ті, що є на території Радіогірки, просто немає слів, жах. Були на Товстуні один раз, і більше туди ні ногою. Пляж Учкуєвки, пісок, сміття (таке відчуття, що взагалі не прибирають), брудна вода, особливо після шторму. Загалом, морок», «Бруду в Севастополі по коліно. Скрізь. Такого жаху щодо цін, організації відпочинку та ін. не було навіть за часів застою та перебудови. Сміття утилізується самостійно самими ж перехожими, тобто втоптується в бруд. Міські пляжі надто брудні, якісь поодинокі люди в уніформі прибиральників бродять, але їх дуже мало».

Однак із твердженням, що «Туреччина переманила російського курортника з Криму» Андрій Сумцов не погоджується. «У кожного регіону є свій турист, — говорить він. — Якщо сказати: «переманили», то яким чином? У нас краще, ніж в Туреччині. Чи це не правда? В Єгипті, я чув, взагалі налякані. До них не їдуть туристи в даний момент. Туроператори намагаються знизити ціни, але не їдуть. Не знаю чому» — говорить він журналістам.

Міністр же сповнений оптимізму: «Порівняно з минулим роком неорганізованих відпочиваючих (дикунів) у нас мінус 17%, організованих — мінус 25%. Якщо порівнювати з 2006 роком, то у нас плюс 3%», — сказав він. На його думку, Крим завжди збереже «свого» туриста. За його даними, найдорожчий відпочинок у Криму — в Ялті, найдешевший — в Ленінському районі.

МІНІМУМ ДАТИ, МАКСИМУМ ВЗЯТИ

Кримській владі не вдалося поки зупинити масове введення плати за відвідування туристами південноузбережних парків та туристичних стежок. Покарана за такі зловживання, місцева влада лобіює створення «своїх» маршрутів, на яких продовжуються побори з відпочиваючих. Як повідомила журналістам заступник міністра курортів Марина Слєсарева, цього року в Криму зробили платним відвідування урочища Кизил-Коба та водоспаду Су-Уч-Хан (Сімферопольський район). Це викликає обурення не тільки туристів, але й місцевих жителів. Комерційною діяльністю власників шлагбаумів вже зацікавилися в Рахунковій палаті Криму. Вона зазначила, що в минулому році рішенням сесії Добровської сільради Сімферопольського району було затверджено розмір плати за рекреаційні послуги на території, прилеглій до урочища Кизил-Коба для дорослих 5 гривень, для дітей 3 гривні. Гроші надходили на рахунок комунального господарства сільради і на них впорядили туристичну стоянку.

Цього року Радмін рекомендував Добровській сільраді дозволити вільний прохід жителів і гостей Криму до водоспаду. Зі слів Слєсаревої, джерелом користуються не тільки жителі Доброго та Сімферопольського району, але й курортники. Однак влада села, погодившись з кримською владою, вигадала альтернативне джерело заробітку. «Питання досі залишається відкритим. Досі надходять скарги. Депутати вирішили встановити свою туристичну стежку до водоспаду Су-Уч-Хан, і тепер там стягують плату», — заявила Слєсарева.

Крім того, за її словами, з нинішнього року запроваджено плату за відвідування екологічних стежок Ялтинського заповідника — Боткинської, Штангієвської та Тарктаської. Прохід коштує 10 гривень з людини. Однак самі стежки не готові до прийому туристів. На них відсутня маркіровка маршрутів, немає сходинок, огорож і попереджувальної інформації (!). Далі — більше. Влада курортного селища Ніколаєвка в Сімферопольському районі Криму, незважаючи на ризик віджахнути туристів, дозволила комерсантам брати гроші за прохід до моря. В результаті, безкоштовно пройти на селищний пляж неможливо. З пляжників збирають по дві гривні за право наблизитися до моря, не надаючи натомість практично жодних послуг.

«Сьогодні — парки, а завтра почнуть брати плату за прохід тротуаром, і обов’язково знайдеться підстава у вигляді якогось рішення», — обурюється Марина Слєсарева. За її словами, мінкурортів Криму розглядає можливість повернення до практики введення курортного збору, надходження від якого будуть розподілятися між місцевою владою на утримання стежок, пляжів та парків.

КРИМ СТУРБОВАНИЙ ДОЛЕЮ ТУРИСТИЧНИХ ОБ’ЄКТІВ, АЛЕ... НІЧОГО НЕ РОБИТЬ

Відомий туристичний об’єкт — «Долина привидів» у підніжжя гори Демерджі в Криму виявився під загрозою зникнення, — заявив начальник профільного управління Алуштинського виконкому Валерій Петровський. За його словами, в курортний сезон у підніжжя Демерджі на вільному випасі знаходяться близько 700 коней. «У «Долині привидів», за моєю інформацією, сім фірм організовують кінні прогулянки. Кожний другий двір має коней, які перебувають на вільному випасі. Затоптали все!» Він запропонував «прибрати кінний туризм» з Демерджі й залишити там три турфірми, які працюють законно. «Якщо ситуація з вільним випасом не припиниться, ми втратимо цінний об’єкт». Крім того, як зазначила замміністра курортів і туризму Криму Марина Слєсарева, в «Долині привидів» стали небезпечними пішохідні прогулянки. «У підніжжя Демерджі одним і тим самим маршрутом проходять туристи, їздять квадроцикли, джипи, коні. Про яку безпеку можна говорити?» — обурилася вона.

Проте туристів курортні міста намагаються залучити яскравим розважальним шоу. Наприклад, льодовим шоу на набережній Ялти «Ялта Ice», яке організували заслужена артистка Росії Анастасія Заворотнюк за участю фігуристів з України, Росії, США. Ковзанка буде працювати до середини вересня, й вартість її відвідування буде змінюватися в залежності від години: для школярів вранці з 8 до 10 години будуть проводитися майстер-класи по 15 грн., з 10 ранку до 16 дня одна година 15 хвилин катання буде коштувати 40 грн., з 16 до 20 години — 60 грн., і з 20 години до 2 години ночі — 80 грн.

Микита КАСЬЯНЕНКО, Сімферополь
Газета: 
Рубрика: