Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

9 липня, 2009 - 00:00

Кабмін пом’якшив умови маркування вмісту ГМО

Кабінет Міністрів України пом’якшив умови маркування продуктів харчування, що містять генетично модифіковані організми (ГМО). Своєю постановою від 1 липня 2009 р. №661 Кабмін підвищив рівень вмісту генетично модифікованих організмів у продуктах, за якого продукт не маркується як такий, що містить ГМО, з 0,1% до 0,9%, повідомляє УНІАН. Згідно з документом, продукти, вміст ГМО в яких вищий від 0,9%, підлягають маркуванню. У переліку складових харчового продукту після найменування кожного інгредієнта з тих, що містять ГМО або вироблені з їхнім використанням, у дужках дописується «генетично модифікований», «містить генетично модифікований організм» або «вироблений з генетично модифікованого організму» із зазначенням найменування організму, або до кожної такої складової робиться виноска. Напис виконується таким самим шрифтом, що й перелік складових. Для харчових продуктів, які містять одну складову, напис «генетично модифікований», «містить генетично модифікований організм» або «вироблений з генетично модифікованого організму» із зазначенням найменування організму виконується на етикетці шрифтом розміром не менш як 2 мм. Харчові продукти, які містять ГМО в обсязі більше 0,9% або вироблені з сільськогосподарської продукції, вміст ГМО в якій становить понад 0,9%, на які не нанесений відповідний напис, підлягають вилученню з обігу. Як повідомлялося, 13 травня ц.р. Кабінет Міністрів України прийняв постанову №468, якою затвердив порядок маркування харчових продуктів, що містять більш як 0,1% генетично модифікованих організмів (ГМО).

Безробітні Донбасу шукають роботу самостійно

На сьогоднішній день у Донецькій області спостерігається тенденція зменшення кількості людей, які перебувають на обліку у центрі зайнятості. Про це повідомила директор Донецького обласного центра зайнятості Тамара Козенко, інформує «Ура-Інформ-Донбас». За її словами, на сьогоднішній день по області на обліку у центрі зайнятості перебуває 58 тисяч осіб. Тамара Козенко зазначила, що тенденція зменшення кількості людей, що стоять на обліку, почалася з середини березня, й вона характерна для всієї України. «Ця тенденція склалася через ряд причин. Одна з них — оптимізація чисельності, яка супроводжувалася зниженням скорочених працівників на підприємствах. Наступна причина — це сезонні коливання, які характерні для нашої області: починаючи приблизно з березня, відбувається наплив безробітних, оскільки вони працевлаштовуються на сезонні роботи — сільськогосподарські, а також роботи, пов’язані з громадським харчуванням і роздрібною торгівлею у місцях відпочинку. Більше трьох тисяч осіб сьогодні пішли на сезонні роботи», — повідомила Козенко. На її думку, той факт, що кількість зареєстрованих у центрі зайнятості людей знижується, «дає можливість мати деякий резерв можливостей служби зайнятості, виходячи із трудових ресурсів». «Якщо до кінця року буде збільшення ринку праці, то ми зможемо забезпечити протягом усього року якісне обслуговування без черг», — завірила директор центру зайнятості.

У школах з’являться уроки культури

З початку цього навчального року 9-класники вивчатимуть новий предмет — художню культуру. «Він включає в себе вивчення всіх мистецтв, окрім літератури. Школярі вчитимуть історію створення шедеврів мистецтва, особливості творчості його знаменитих представників, тенденції розвитку кіно, театру, фотографії. Предмет вивчатиметься в 9—11 класах. Усього на дисципліну виділяється одна година на тиждень», — розповіла нам головний фахівець департаменту середньої та дошкільної освіти Міносвіти Ольга Корнілова «Сегодня». За її словами, підручники з художньої культури вже готуються до друку. Чекає на школярів із вересня ще одна новина. Тепер інформатика, яка раніше вивчалася в 10-му і 11-му класах, викладатиметься з 9-го по 12-й класи, сказали нам у Міносвіти. У школах новину схвалюють. За словами заступника директора школи №10 Києва Мирослави Нікітенко, раніше художня культура в них викладалася як факультатив і туди за власним бажанням ходив весь клас.

У Пироговому чехи презентували свої традиції

Відшукати солом’яну шляпу, фартух, сопілку і чеський прапор пропонувалося відвідувачам невеличкого, але затишного чеського селища Велке Поповице, яке днями «побудували» у Національному музеї народної архітектури та побуту України. Знайшовши ці атрибути, переможцям дарували сертифікати на пиво. Окрім цього квесту, охочі могли взяти участь і в національних чеських іграх та конкурсах. Так, хтось ходив по канату із заплющеними очима й келихом пива в руках, ті, хто знав чеську, — змагалися в конкурсі з перекладу. Але головними усе ж таки стали танці та пісні. Особливо зацікавив виступ дівчат з колективу «Вишеград» від чеської спільноти. Одягнені в національне вбрання, дами станцювали та заспівали для всіх присутніх. За підрахунками організаторів, у музеї в Пироговому зібралося близько 5 тисяч відвідувачів. І якщо під час виступу дівчат мало хто танцював, то під запальні ритми «Перкалаби» втриматися було просто не можливо. Приємно здивував і український гурт «ТопОркестра», композиції якого придали святу особливого колориту й настрою. Cаме українське Велке Поповице умовно можна розділити на дві частини: перша — закрита — місце для VIP-персон, друга — відкрита для всіх. Але попри це, прохід до сцени був відкритий. Ще однією з особливостей свята стало частування гостей національною чеською їжею — картоплею з часником і запеченими маринованими ребрами. А найголовнішим, незважаючи на їжу й музику, атрибутом і почесним гостем новоутвореного чеського селища став справжній... козел! Цій тваринці виділили навіть окремий загін, а бажаючі не лише фотографувалися, але й годували його, повідомляє Ігор САМОКИШ.

Газета: 
Рубрика: