Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Черга» у ВНЗ — на сайті

Міносвіти пропонує абітурієнтам дізнатися про свої шанси по інтернету
1 липня, 2009 - 00:00

Завершилася чергова сесія вже звичного для українців незалежного зовнішнього оцінювання. Тепер майбутні абітурієнти повинні визначитися з вибором ВНЗ, вчасно (з 29 червня) подати добуті важкою працею сертифікати та документи й чекати вердикту приймальної комісії. Якщо минулі роки спостерігати за процесом конкурсного відбору могли лише втаємничені, що викликало у декого сумніви в об«єктивності й чесності конкурсу, то цьогоріч таку можливість матимуть усі бажаючі. Варто лише скористатися інтернет-адресою http://vstup.info і таким чином зайти до всеукраїнської інформаційно-пошукової системи «Конкурс». Це універсальна база даних, куди стікається інформація з усіх ВНЗ держави про конкурсну ситуацію в кожному закладі на кожному факультеті. Згідно наказу міністра освіти, керівники ВНЗ і голови приймальних комісій будуть нести персональну відповідальність за достовірність і своєчасність наданої до системи інформації про загальну кількість поданих абітурієнтами заяв, кількість місць за держзамовленням, вартість навчання, перелік конкурсних предметів із кожного напряму підготовки, прізвище, ім’я, по-батькові кожного абітурієнта, його бали сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) і наявність підстав для пільгового вступу. Навіть результати творчих випробувань за окремими спеціальностями, які досі були «особистою справою» кожного закладу і дозволяли батькам «вирішувати справи у ВНЗ», знайдуть відображення у «Конкурсі». Про окремі аспекти цього цікавого нововведення ми ведемо розмову з супервайзером системи і експертом Програми сприяння зовнішньому тестуванню Володимиром КОВТУНЦЕМ.

— Пане Володимире, аналогів інформаційній системі «Конкурс» в Україні досі не було. Хіба що система підрахунку голосів на виборах?

— Аналогія є тільки в одному: відбувається максимальне інформування суспільства, і це унеможливлює обман і підробку даних. Через сайт ЦВК суспільство інформують про те, як іде підрахунок голосів, а через «Конкурс» — про конкурсний відбір абітурієнтів.

— Чи багато вишів на сьогодні охоплено системою «Конкурс»?

— Практично всі: у нас зареєстровано 405 суб’єктів ІІІ—ІV рівня акредитації.

— Дані системи закодовані й доступні лише для абітурієнтів?

— Ні, хоча спершу так і планувалося. Але 30 квітня на колегії Міносвіти було вирішено відмовитися від цієї вимоги у зв’язку з технічними труднощами.

— Які можливості дасть абітурієнту інформаційна система крім забезпечення чесного вступу?

— Побачивши свою позицію у рейтингу і знаючи, скільки всього чоловік буде зараховано, кожен зможе реально оцінити шанси на вступ. Минулого року часто бувало так, що абітурієнт, який мав високий бал сертифікатів, не отримував повідомлення про те, що він рекомендований до зарахування (пошта погано працювала, не на ту адресу надсилали, сусідка викинула з поштової скриньки — всілякі пригоди бували). Не дочекавшись омріяного листа, людина йшла до менш престижного закладу, а на її місце зараховували іншого. Таких випадків було багато. Але з введенням інформаційної системи це стане неможливим.

— Що загрожує ректорам ВНЗ, які порушать вимоги щодо достовірності наданої інформації?

— Міністерство застосує дисциплінарні стягнення за невиконання наказу міністра. Аж до звільнення.

— Як захищаються від фальсифікацій дані системи?

— Абітурієнт подає документи, відомості про нього вносяться до комп’ютера закладу і під контролем наших адміністраторів частина інформації, яка потрібна сайту vstup.info , передається на сервер до Києва. При цьому бали сертифікатів звіряються з даними УЦОЯО . І наступного дня, якщо все гаразд, інформація про абітурієнта з’являється на сайті. Якщо ж сертифікат не підтверджений, рядок з даними абітурієнта виділяється червоним кольором, що означає необхідність детальнішої перевірки.

— З якими труднощами ви зіткнулися у перші місяці функціонування сайту?

— Найбільша проблема — атаки хакерів. Уже сьогодні вони намагаються сканувати наші сторінки й незаконно знімати інформацію. Був навіть випадок, коли довелося на кілька днів зупинити роботу. Але поки що ми захищаємося. Цього року програма працює в тестовому режимі — ми перевіряємо її, працюємо з окремими вишами, доповнюємо їхні сторінки додатковою інформацією, але в цілому структура системи зафіксована, перелік даних, які вводяться, ми вже не змінимо. Працюємо над тим, щоб у майбутньому уникнути збоїв в реальному часі. Із 29 червня у вишах з’являться перші заяви абітурієнтів, а 30 червня їх можна буде побачити на нашому сайті.

Оксана ОНИЩЕНКО
Газета: 
Рубрика: