Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / КУЛЬТУРА

25 квітня, 2009 - 00:00

Пісні Володимира Iвасюка заспівали діти

Як вже повідомляв «День», Указом Президента України від 1 березня 2009 року за самовіддане служіння Україні на ниві національної музичної культури Володимиру Івасюку присвоєно звання Герой України (посмертно). А постановою Верховної Ради України 60-річчя видатного українського поета й композитора, лауреата Шевченківської премії відзначається на державному рівні. «Лише «Червоної рути» та «Водограю» вистачило б, щоб прославити поета та композитора на все життя. Але він не зупинявся у своїй творчості. Його пісні лунали по всьому світу. Завдяки Івасюку світ упізнав українську естрадну музику», — розповіла вихованцям київської школи-інтернату №23, яким опікується БФ «Обдаровані діти — майбутнє України», його президент Влада Литовченко. Днями за підтримки її благодійного фонду та Шевченківської районної адміністрації у Києві діти вшановували пам’ять видатного українця. Учні, педагоги та гості заходу — співаки Віталій Козловський та Аліна Гросу — виконували пісні Володимира Івасюка.

«Добре, що ми пам’ятаємо пісні Володимира Івасюка. Ми на них виросли й виховувалися. Зараз моєму синові 19 років. Коли я чую його «кислотну музику», то думаю, а що він буде через двадцять років згадувати, що буде наспівувати своїм дітям? Напевно, треба повертатися до національної культури, щоб вона зазвучала в душах наших дітей», — зазначив голова Шевченківської райдержадміністрації у м. Києві Віктор Пилипишин.

У Дніпропетровську вивчають Маркса

У зв’язку з економічною кризою в дніпропетровських бібліотеках спостерігається наплив читачів. Це пояснюється тим, що ціни на книжки зросли майже вдвічі й стали багатьом не по кишені. У той же час, повідомила на прес-конференції заступник начальника управління культури Дніпропетровської міськради Майя Бойко, виникли труднощі з комплектуванням бібліотечних фондів, хоча фінансування закупівлі книжок практично не зменшилося. Якщо 2008 року на ці цілі було виділено 1 млн. 880 тис. гривень, то нинішнього — 1 млн. 660 тисяч. М. Бойко запевняє, що найнеобхіднішу літературу, незважаючи на подорожчання, все одно купуватимуть. Пріоритет віддадуть навчальній літературі, оскільки переважна кількість відвідувачів — студенти. Бібліотекарі прагнуть закуповувати ті книжки, які раніше не видавалися, але тепер введені до шкільних програм. Великим попитом у читачів користується історична, юридична та економічна література. Загалом закупівля книжок, говорить заступник начальника управління культури, проводиться за результатами вивчення читацького попиту. Дві третини закуплених книжок видані українською мовою, інші — російською й англійською, хоча останні коштують особливо дорого. За словами М. Бойко, в дніпропетровських бібліотеках, зважаючи на труднощі із закупівлею нової літератури, не поспішають списувати книжки, видані раніше. У невеликій кількості зберігаються навіть томи класиків марксизму-ленінізму. До речі, в період кризи, зазначає М. Бойко, зросла цікавість до робіт Карла Маркса — іноді по його «Капітал» у центральній міській бібліотеці записуються в чергу, повідомляє Вадим РИЖКОВ, «День».

«Молодості» допоможуть французи

Мер міста Канн Бернар Брошан висловив готовність допомогти в організації та проведенні Міжнародного кінофестивалю «Молодість». «Наше місто має дуже великий досвід організації та проведення таких заходів, і ми готові поділитися цим досвідом і допомогти в дуже багатьох аспектах. Тому хочемо налагодити співпрацю саме в цій сфері й допомогти кінофестивалю «Молодість» стати ще вагомішим у світі кіномистецтва», — сказав мер Канн під час візиту до української столиці. Він підкреслив, що Канни можуть допомогти Києву налагодити співпрацю з видатними акторами, режисерами, а також привезти на «Молодість» французькі фільми, які в Україні ще ніхто не бачив.

Нагадаємо, у французькому місті Канни відбувається одна з найбільш масштабних подій у світі кіно — Каннський кінофестиваль. Він був заснований 1939 року і є одним із найвідоміших у світі. Цьогоріч 62-й за рахунком Каннський кінофестиваль пройде з 13 по 24 травня. Журі очолить знаменита актриса Ізабель Юппер. До речі, торік «Золоту пальмову гілку» на кінофестивалі отримав фільм «Поміж стін» французького режисера Лорана Канті.

Ювілейні «Казки» Таганки

Своє 45-річчя московський Театр на Таганці відзначив прем’єрою. Було показано виставу «Казки». Постановка вигадана Юрієм Любимовим. У ній режисер об’єднав твори Андерсена, Уайльда та Діккенса, перетворив театр на цирк, змусивши акторів грати на професійних батутах. Під час вистави акторам доводиться робити складні стрибки й перевороти. Разом із цим актори читають монологи, співають, грають на різних інструментах і навіть їздять на велосипеді. Ритм задає «чарівний ліхтарик» Любимова.

— Я за синтез мистецтв, театр не може грати лише комедії або лише трагедії, — сказав РІА «Новостям» Любимов. — Завжди треба шукати щось нове, інакше Театр (високе, елітарне мистецтво) перетворюється просто на ремесло... Саме існування Театру на Таганці — це виклик дилетантизму. Мої «Казки» — підтвердження того...

Важко створити новий театр, а ще важче утримувати його 45 років, аби він жив, працював, був цікавим та актуальним. Адже театр не існує сам по собі й заради мистецтва. Тут публіка голосує ногами. Тож якщо глядач не реагує на виставу — вона мертва, і її треба знімати. Виставу у стіл не покладеш — її треба пред’являти публіці. Книга, навіть хороша, може полежати на полиці, а вистава — ні. Театр — живе мистецтво, що народжується тут і зараз. У пустій залі воно не потрібне...

Напередодні ювілею театру в арт-галереї «Дерево», відкрилася виставка-інсталяція «Простір і час Таганки», що складається з фотографій, відеофрагментів, ескізів, реквізиту до вистав. Нагадаємо, Театр на Таганці веде свою історію з вистави «Добра людина з Сезуана», з якою Юрій Любимов і його учні зі Щукінського училища прийшли 1964-го до Московського театру драми та комедії (ця постановка досі в репертуарі колективу).

Ризикована людина

Актор Роберт Дауні-молодший вважає роль Тоні Старка в продовженні фільму «Залізна людина» своєю найсерйознішою роботою в кіно. Про це Дауні повідомив журналістам під час прес-конференції, присвяченій виходу картини «Соліст». «Я ніколи раніше не знімався в сіквелах, і це дуже відповідально, бо рівень очікувань у цьому випадку дуже високий. Тому я ставлюся до «Залізної людини-2», ймовірно, серйозніше, ніж до будь-якого іншого фільму в моїй кар’єрі», — зізнався актор, слова якого цитує ресурс Colider. На думку Роберта Дауні, друга частина фільму — дуже ризикований проект, оскільки вона виходить за жанрові рамки, пише lenta.ru. «Ми маємо справу не просто з традиційним протистоянням хорошого та поганого хлопців. Взаємовідносини персонажів набагато складніші та глибші. Всі мотивації вчинків Тоні Старка йдуть корінням у його сім’ю. У деякому розумінні ми прагнемо розповісти історію про те, як загалом неблагополучна сім’я врятувала життя на планеті», — додав Дауні-молодший. Він також підкреслив, що для нього велике задоволення працювати на майданчику разом із Міккі Рурком, Скарлет Йохансон і Семом Роквеллом. Картина «Залізна людина-2», яку знімає режисер Джон Фавро, вийде на екрани 2010 року. Нагадаємо, що «Залізна людина» — перший фільм компанії Marvel, створення якого студія цілком профінансувала самостійно. Фільм заробив у світовому прокаті понад $530 мільйонів.

Газета: 
Рубрика: