Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

23 квітня, 2009 - 00:00

Сергій Тігіпко — можливий лідер «Трудової України»

Засідання політради партії «Трудова Україна» відбудеться 25 квітня, повідомила агентству Інтерфакс-Україна керівник апарату партії Наталя Сирота. «Наразі питання про обрання нового керівника на політраді не вирішуватиметься. Це прерогатива з’їзду», — сказала вона, відповідаючи на запитання, чи обговорюватиметься кандидатура Сергія Тігіпко на посаду лідера партії. Вона підтвердила інформацію про проведення відповідних переговорів, повідомляє Інтерфакс-Україна. Разом із тим, Н. Сирота зазначила, що на попередньому з’їзді партії було ухвалене рішення про проведення переговорів з усіма політиками-кандидатами на лідерство в партії, які могли б поділяти ідеологію «Трудової України». У той же час, джерела у БЮТ не виключають, що С. Тігіпко може бути висунутий кандидатом у президенти України за підтримки цієї політичної сили.

Як повідомлялося, 18 жовтня 2008 року з’їзд Трудової партії України обрав новим лідером Дмитра Сироту. Раніше обраний голова партії Сергій Павленко склав свої повноваження за власним бажанням. Із 2004 року ТПУ очолював Михайло Сирота, який загинув у ДТП 25 серпня 2008 року. Д. Сирота — син покійного лідера партії.

Показник безробіття знизився

Рівень зареєстрованого безробіття в Україні до кінця березня 2009 року становив 3,1% населення працездатного віку, повідомляється на веб-сайті Державного комітету статистики. У січні-лютому 2009 року цей показник становив 3,2%. У грудні 2008 року було 3%, у листопаді — 2,3%, у жовтні — 1,9%. Раніше 2008 року три місяці поспіль рівень безробіття становив 1,8%. У червні 2008 року рівень безробіття становив 1,9%, у травні — 2,0%, у квітні — 2,2%, у березні — 2,3%, у січні-лютому — 2,4%. До кінця березня 2009 року зареєстровано 879 тисяч безробітних (у лютому — 906,1 тис.). Із них допомогу з безробіття отримували 627,4 тисяч осіб (у лютому — 657,2 тис.). Середній розмір такої допомоги становив 604,16 грн. на місяць (раніше — 610,44 грн.). Серед зареєстрованих на кінець січня безробітних 475,5 тис. — жінки, більшість з безробітних — 488,7 тис. — міські жителі. Потреба підприємств у працівниках на заміщення вакантних робочих місць і посад у січні становила 84,5 тис. осіб (місяцем раніше — 78,5 тис.). При цьому, за даними Держкомстату, кількість незайнятих громадян, які перебували на обліку в державній службі зайнятості, становила 897,8 тис. осіб (місяцем раніше — 924,9 тис.). Таким чином, навантаження на десять вільних робочих місць (вакантну посаду) становило 106 осіб (місяцем раніше — 118 осіб/десять місць).

Запорізька та Донецька області півпрацюватимуть на Євро-2012

У рамках підготовки до європейського чемпіонату 2012 року Запорізька область допоможе Донецькій. Голови державних адміністрацій двох областей Олександр Старух і Володимир Логвиненко підписали угоду про співпрацю в плані підготовки та проведення фінальної частини Євро-2012. Нагадаємо, що місто Донецьк є одним з чотирьох основних міст-кандидатів, нарівні з Києвом, Львовом і Дніпропетровським, які УЄФА розглядає як приймаючі міста від України. Крім того, до резервних міст належать Харків і Одеса, повідомляє Інтерфакс-Україна. Підписана угода між Запорізькою й Донецькою областями передбачає використання об’єктів інфраструктури Запоріжжя для перебування учасників і гостей чемпіонату. Як уже показав процес підготовки до Євро-2012, в Україні є проблема недостатнього розвитку готельної інфраструктури, тому договір насамперед передбачає, що запорізька влада сприятиме розміщенню туристичних груп у готелях п’яти- та чотиризіркової категорії. Серед інших зобов’язань — забезпечення безпеки й правопорядку, медичного обслуговування, розвитку готельної й транспортної інфраструктури, рекламної й інформаційної підтримки чемпіонату, розробка туристичних, культурних заходів. Сторони також зацікавлені в організації руху швидкісних комфортабельних поїздів за маршрутом Донецьк — Запоріжжя — Донецьк на період проведення чемпіонату, й у використанні аеропорту Запоріжжя для приймання й обслуговування літаків з Донецької області.

Фольклорні колективи Волинської області покажуть столиці звичаї рідного краю

Під назвою «Волинь моя, благословенна ти в віках» прозвітують художні колективи Волинської області у Києві в Національному палаці мистецтв «Україна» 24 квітня. Веснянки, гаївки, вокально-хореографічні та патріотичні композиції прозвучать у виконанні фольклорного ансамблю з міста Ковель та «Володимирських музик» з Володимира-Волинського. А віночок українських народних пісень, що супроводжуватиметься танцями, виконає Волинський державний український народний хор. Також у киян та гостей столиці буде можливість відвідати виставку декоративно-прикладного мистецтва «Волинь — від минувшини до майбуття». В експозиції буде представлено те, чим багата стародавня українська земля: дерев’яна скульптура, малярство, ковальство, вишиті сорочки, рушники, самоткані рядна і твори школи дитячого народного малярства, повідомляє Ольга ДЯТЛИК.

Міжнародне громадське об’єднання «Волинське братство» запрошує бажаючих насолодитися джерельним співом та дивовижним мистецтвом майстрів Волині отримати запрошення на концерт в офісі об’єднання за адресою: вул. Ярославів Вал, 10б (будинок у дворі): 23 квітня — з 10 до 19 год., 24 квітня — з 10 до 14 год., довідки в цей час за тел. 238-21-23.

Боржників ЖКГ залишать без каналізації

Для боротьби зі злісними неплатниками за компослуги міська влада має намір вдатися до обмеження надання їм послуг, зокрема, до обмеження каналізаційних стоків. Як пише «Українська правда» з посиланням на муніципальну газету «Вечірній Київ», до такого кроку київську адміністрацію спонукали дії столичної прокуратури, яка заборонила повертати комунальні борги з киян за допомогою колекторських компаній. За словами директора КП «Головний інформаційно-обчислювальний центр» КМДА Станіслава Каплуненка, позицію прокуратури буде враховано, а питання врегульовано. На його переконання, наразі чи не єдиним способом боротьби зі злісними неплатниками залишається технічне обмеження надання комунальних послуг. «На сьогоднішній день є два способи погашення заборгованості: в судовому порядку або через технічне обмеження надання послуги, яка систематично не оплачується. У місті Києві й в інших містах України є практика технічного обмеження каналізаційних стоків. У існуючій ситуації це майже єдиний дієвий спосіб вирішити питання погашення заборгованості», — наголосив Каплуненко.

Газета: 
Рубрика: