Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

11 квітня, 2009 - 00:00

Книжки для українських дітей у Грузії

Тернополяни започаткували акцію «Подаруй україномовну книжку українським дітям у Грузії». За підсумками її першого етапу, який тривав з червня минулого року, вдалося зібрати понад три з половиною тисячі примірників. Це в основному підручники та посібники, словники, довідники та художня література, передбачена шкільною програмою. Книжки призначені для Тбіліської україно-грузинської гімназії №41 імені Михайла Грушевського — найбільшого національно-культурного центру українців у Грузії, який поширюватиме україномовну літературу серед діаспори. Акцію зініціювали студенти і викладачі Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, молодіжні громадські організації за сприяння Тернопільської міської ради. Збирали книжки і студенти, і школярі, і представники громадськості. Були відкриті 5 спеціальних пунктів. До акції долучилися тернопільські видавництва та бібліотеки. Перевезення книжок забезпечує дипломатичний корпус, міська рада Тернополя і Посольство України в Грузії. Послу України у Грузії Миколі Спису на знак вдячності передадуть видану до річниці Голодомору в Україні книжку тернопільського науковця Миколи Лазаровича «І було пекло на землі». «У західній Грузії дотепер проживають ті, кому вдалося перебратися туди під час Голодомору, і їхні нащадки. Вони зберігають свій український національний дух і гімназія теж має таку місію, — розповіла одна з організаторок акції, студентка Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка Тамта Гугуашвілі. Співпраця тернопільської громади не обмежується лише збиранням книжок. Це лише черговий крок у розвитку культурних та історичних відносин Грузії та України, — зазначають організатори. Планується, що наступним етапом акції «Подаруй україномовну книжку українським дітям у Грузії» буде співпраця з книжковими видавництвами Києва та інших міст України. Лариса ОСАДЧУК, Тернопіль.

Американські «готелі» для волинських корів

На Волині побували представники американських бізнесових кіл, які працюють у галузі тваринництва. Їх зацікавив аграрний потенціал регіону. На Волині — мільйон гектарів сільськогосподарських угідь, з них майже 700 тисяч гектарів — рілля, понад 200 гектарів — пасовища. У кожному районі є вільні ділянки для спорудження тваринницьких комплексів. Тим більше що на місці більшості колишніх колгоспних ферм нині у кращому випадку — руїни, або й чисте поле. Крім того, спеціалісти зазначають, що Волинь є досить благополучною з погляду ветеринарної медицини. Американців якраз і цікавили можливості спорудження нових ферм. Одна з компаній — «Садже: розробка сільськогосподарських систем і послуг», як повідомив її представник Дін Садже, будує досить великі комплекси. Один — навіть на 75 тисяч голів великої рогатої худоби. Інший бізнесмен, президент кампанії «Феллер енд компані» Том Феллер розповів про майже столітній родинний бізнес. Ця компанія споруджує так звані готелі для великої рогатої худоби, а також вигодовує тварин, які належать клієнтам. Поки що відбувся взаємний обмін інформацією, але і волиняни, і американці сподіваються на взаємну співпрацю. Тим більше що в області вже є приклади успішного інвестування іноземного капіталу у місцеве сільське господарство, повідомляє Наталія МАЛІМОН, «День».

Понад половину безробітних у Миколаївській області — молодь

Серед осіб, зареєстрованих у березні 2009 року службою зайнятості в Миколаївській області, половину склали жінки (1486 осіб). 54 відсотки тих, хто знаходиться на обліку в центрах зайнятості, становлять молоді люди віком до 35 років (1640 осіб). Усього протягом першого кварталу поточного року загальна чисельність громадян, які знаходилися на обліку в службі зайнятості області, становила 37055 осіб (у першому кварталі минулого року — 32665). За інформацією Миколаївського обласного центру зайнятості, статус безробітного мали 33268 осіб, що перевищує торішнє значення на 16,3 відсотка, повідомляє Віталій ШЛЯПНІКОВ, Миколаїв.

Одеська міськрада продала артисту Роману Карцеву квартиру за 1 грн. 20 копійок

У ході останньої сесії депутати Одеської міської ради ухвалили рішення продати Роману Карцеву двокімнатну квартиру в Одесі за 1 гривню 20 копійок. У проекті рішення спочатку фігурувала квартира по вулиці Ясній (район пляжу «Отрада»), однак пізніше було внесено поправку, і за 1 грн. 20 коп. артисту продадуть квартиру №65 на Французькому бульварі, 5.

— Квартира продається за фіктивну суму, а не дарується, оскільки у разі дарування людині, яка її отримала, довелося б заплатити чималі податки, — пояснив депутат міськради Олексій Музальов.

Винесення квартирного питання на засідання сесії міськради пов’язане з тим, що 20 травня артист відзначає свій 70-річний ювілей. Свій день народження Карцев відсвяткує в Одесі. Сюди він і переїжджає на постійне місце проживання. За словами міського голови Едуарда Гурвіца, місто вирішило виділити артисту квартиру за той внесок, який Карцев зробив у популяризацію одеського колориту.

— Таких людей, як Жванецький і Карцев потрібно цінувати і дякувати за те, що вони зробили для Одеси, — сказав Едуард Гурвіц.

Роман Андрійович Карцев (Роман Аншельович Кац) народився в Одесі 1939 року. Народний артист Росії, актор Московського театру мініатюр під керівництвом Михайла Жванецького. 1962 року він поїхав з Одеси, і разом зі своїм постійним партнером Віктором Ільченком прийшов до Аркадія Райкіна у Ленінградський театр мініатюр. Там вони пройшли акторську школу, і там стали знаменитими, отримавши 1969 року звання лауреатів Всесоюзного конкурсу артистів естради. 1970 року Михайло Жванецький, Роман Карцев і Віктор Ільченко організували Одеський театр мініатюр. Богдан ДИМОВСЬКИЙ, Одеса.

Газета: 
Рубрика: