Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Мобільний замок — надійніший

Скидає невірні виклики, не «губиться», гроші не знімаються
24 березня, 2009 - 00:00

Український розробник програмного забезпечення компанія MiracleSoft вперше в країні виводить на ринок замок, який відкривається дзвінком з мобільного телефону. Такі замки нещодавно з’явилися на ринках США, Японії, країн ЄС та Росії. Після року власних розробок українська компанія MiracleSoft представила продукт в Україні та подала заявку на патент винаходу в нашій країні. Головна перевага мобільного замка — безпека та зручність. Не треба роздавати ключі стороннім людям — достатньо лише, щоб власник замка дозволив або заборонив відкривати замок з інших мобільних номерів. Замок можна встановити в квартирах та будинках. Також новинка розрахована на корпоративних клієнтів — банки, готелі, офіси закритого типу та інші режимні об’єкти, де існує регламентована система допуску персоналу.

Замок надає можливість зручного керування допуском — може бути встановлене обмеження за часом допуску, додаватися та видалятися нові відвідувачі. За потребою можна внести необмежену кількість користувачів замка. Разом із тим лише одна особа має право керувати базою замка — вносити та видаляти людей, які можуть відкривати двері. Щоб перепрограмувати замок, треба надіслати відповідне СМС на номер мобільного замка.

Так, коли необхідно видалити абонента — на сім-картку надсилається таке СМС: Lock 380**1234567. А коли треба надати абоненту право доступу в певний час, наприклад, в п’ятницю, з 8.00 до 14.00 — таке: Set 38**1234567 8:00 14:00 Fr.

На електронну пошту власника також будуть приходити звіти — хто і коли користувався замком. Свого часу нью-йоркський готель Plaza перейшов із карток на мобільні замки.

«До свого дому ми змушені пускати сторонніх людей — будівельників, домогосподарок, нянь. Окрім цього, в гості приїжджають родичі та друзі, які зупиняються у нас. Власникам мобільного замка не треба робити дублікати ключів, або відволікатися, щоб відкривати двері. Він зможе просто вносити нові телефони в базу даних мобільного замка, а потім видаляти. При цьому ви завжди можете дізнатись, о котрій годині ваші близькі пішли з дому, чи, скажімо, як довго ваша няня гуляла з дитиною. Також винахід стане у пригоді тим, хто здає житло, де часто змінюються мешканці, щоб кожного разу не міняти замок», — каже директор MiracleSoft Козіна Марина.

Психологічно здається, що замок, який відкривається з мобільного, не має тієї надійності, як матеріальний ключ. Насправді — навпаки: сам по собі електронний замок, який не має отвору, є більш надійним, адже рівень його захисту значно вищий звичайних механічних замків. Підробити сигнал із мобільного майже неможливо. Мобільний сигнал на відміну від того, яким оснащені, наприклад, автомобільні сигналізації, передається на GSM частоті, де використовуються апаратне кодування сигналу на випадковому ключі. До того ж мобільний замок функціонує завдяки розробленому компанією MiracleSoft програмному забезпеченню, яке захищене криптографічним способом.

У випадку відключення електроенергії мобільний замок буде працювати ще три доби. Але при бажанні можна поєднати електронний замок із механічним, який дублюватиме його у випадку надзвичайної події. Натомість телефон має бути завжди заряджений. У разі втрати телефону, його сім карта блокується, а власник замка без проблем переходить на новий номер.

Олександра УСТІНОВА
Газета: 
Рубрика: