Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Кілограм творчої думки»

Тисяча старовинних волинських поштівок — ажіотаж у Києві
28 лютого, 2009 - 00:00
ПЕРШІ ВРАЖЕННЯ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Матеріал для коштовного видання — поштові листівки початку XX століття — автори-волиняни збирали цілих двадцять років. Тепер, після півторарічних приготувань альбому до друку і низки презентацій на теренах Західної України, книгу зі зворушливою назвою «Від серця до серця» показали й Києву. Столиця несподівано відреагувала ажіотажем. На презентацію у столичну книгарню «Є», яка анонсувалася як камерна та сімейна, прийшло багато видатних волинян, які раз у раз просили слово, захоплювалися альбомом у старовинному стилі, невимушено спілкувалися і насолоджувалися грою акустичної гітари та українськими піснями.

Що найцікавіше — щойно виданий тисячним накладом альбом уже майже розійшовся. І не лише серед тих, кому небайдужі волинські краєвиди початку минулого сторіччя. Частину тиражу передано також у закордонні та, звичайно ж, місцеві волинські бібліотеки.

Автори альбому вважають, що видання цінне передусім своєю незаперечною достовірністю й історичністю.

За словами співавторки книги Світлани Федонюк, творці видання довго шукали спонсорів, аби альбом вийшов друком. Так і не знайшовши їх, вони видали книгу за власні кошти. Схожа історія, на жаль, спіткала авторів і з колекціонерами, на публікацію приватних зібрань яких розраховувало видання. Автори звернулися до багатьох, а надали свої «скарби» для передруку лише двоє збирачів. Але виявилося, що й цього більш ніж достатньо, — до альбому увійшла майже тисяча найяскравіших художніх і документальних листівок. Найстаршу з них, луцьку поштівку 1901 року вирахували за датою на поштовому штемпелі.

— Я хотіла би зробити своєрідне продовження альбому в його електронному варіанті, який би «гортався» під музику волинських авторів, — ділиться планами Світлана Федонюк. — У Сашка Положинського, наприклад, є прекрасна пісня про бій упівців, а у нас — якраз декілька тематичних поштівок. Також для музичного оформлення ми б запросили Валерія Маренича, Юрія Поліщука. Цей диск буде доступнішим за книгу. Окрім того, електронну книгу фактично можна буде не тільки дивитися, але й слухати.

До створення альбому безпосередньо долучилося Волинське братство — міжнародна громадська організація, що об’єднує волинян із різних куточків України та світу. Виконавчого директора Волинського братства Валерія Феня видання «Від серця до серця» також надихнула на нові ідеї:

— Альбом — це майже кілограм творчої думки, натхнення, історії. Це величезний культурний поштовх не тільки для нашого рідного краю. Волинське братство входить до ради земляцтв всієї України, де представлена кожна область держави. І на найближчій раді земляцтв я запропоную, аби ідею з виданням такого цінного альбому реалізувати в кожній області України.

Олена ОЛІЙНИК, спеціально для «Дня»
Газета: 
Рубрика: