Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

27 листопада, 2008 - 00:00

Французькі соціалісти обзавелися новим лідером

Мер Лілля Мартін Обрі була офіційно призначена на пост голови опозиційної Соціалістичної партії Франції, передає агенція France Presse. Згідно з офіційними підсумками голосування Обрі зуміла обійти головну суперницю Сеголен Руаяль на 102 голоси (при близько 137 тис. осіб, які голосували). Руаяль раніше висловила незгоду з підсумками виборів, проте на засіданнях спеціальної партійної комісії і вищої ради партії, які розглядали скаргу Руаяль, не було виявлено ніяких порушень. Як зазначає агенція, очікувалося, що внутрішньопартійні вибори дозволять французьким соціалістам згуртуватися й подолати розбіжності, які заважали їхній ефективній політичній діяльності. Однак конфлікт, який виникнув на виборах, лише посприяв подальшому поділу партії на прихильників Обрі й Руаяль. Зараз Соціалістична партія не володіє більшістю місць у парламенті, однак контролює практично всі регіональні органи управління, а також муніципальні адміністрації Парижа, Ліона та Тулузи.

США закликали Європу не забувати про зобов’язання Росії

Вашингтон закликає Європу не поспішати з відновленням колишніх відносин із Москвою, оскільки та все ще не виконала своїх зобов’язань щодо виведення всіх військ із території Грузії. «Встановлюючи відносини з Росією, європейські країни не повинні забувати, що Москва не виконує найважливіший пункт угоди про припинення вогню з Грузією», — заявив помічник держсекретаря США Метью Брайза. Як нагадав представник держдепартаменту, згідно з планом Саркозі —Медведєва Росія повинна була повністю відкликати своїх військових на позиції, які існували до серпневих подій, і дати можливість міжнародним гуманітарним організаціям працювати в конфліктних зонах. За словами Брайзи, деякі партнери США в Європі хотіли б залишити це в минулому і скоріше повернути видимість нормальних відносин. «Ми не хочемо цього. Ми хочемо, щоб Москва відповідала за свої дії», — заявив дипломат у інтерв’ю агенції Рейтер. Представник Держдепу США зазначив, що про поновлення спільних навчань сил НАТО і Росії не може йтися, доки російська сторона в повній мірі не виконуватиме свої зобов’язання. За словами Брайзи, стратегією майбутнього президента США Барака Обами повинна стати протидія спробам підірвати уряд Грузії і готовність надати країні політичну та економічну допомогу.

Гренландія отримає більше незалежності

Більшість мешканців Гренландії висловилися за надання їй додаткових прав на автономію, що приведе острів до майже повної незалежності від Данії. За попередніми результатами референдуму, проведеного в Гренландії, понад 80% мешканців острова підтримали систему розширеного самоврядування, яка набере чинності 21 червня 2009 року, в день національного свята Гренландії. Лише 19% сказали «ні». У референдумі, за даними місцевої влади, взяли участь 71,96% із 39 тис. мешканців острова, які мають право голосу, повідомляє AFP. У результаті місцевий уряд дістане право розпоряджатися природними ресурсами, самостійно займатися юридичними та правоохоронними проблемами, а також у певній мірі контролювати зовнішню політику. Наразі повноваження місцевої влади поширюються в основному лише на системи охорони здоров’я, шкільної освіти і соціального обслуговування населення. Гренландія й надалі отримуватиме щорічні данські державні субсидії в розмірі 3,2 млрд. крон (600 млн. доларів) доти, доки вона не почне видобувати нафту та інші корисні копалини на суму 6,4 млрд. крон (1,5 мільярда доларів).

Звільнені китайські робітники збунтувалися

Понад 500 осіб взяли участь у заворушеннях на заводі з виробництва іграшок у містечку Чжунтан у південній китайській провінції Гуандун. Заворушення було викликане звільненням робітників заводу, а також їхньою незгодою з розміром виплачуваної їм у зв’язку зі звільненням компенсації. Робітники вважають ухвалу керівництва несправедливою і спробували провести переговори з адміністрацією. Коли ці переговори не привели до позитивного результату, незадоволені, «зібравши земляків і родичів», почали ламати оргтехніку в приміщенні заводоуправління. Поліція спробувала припинити заворушення, проте це лише загострило конфлікт: розлючені робітники перевернули й розбили декілька поліцейських машин і мотоциклів. За свідченням очевидців, внаслідок зіткнень п’ять осіб дістало поранення. Після того, як було створено «робочу групу для вирішення суперечностей», ситуація на території підприємства нормалізувалася. Зазначимо, що світова фінансова криза найсильніше вдарила по підприємствах півдня Китаю, зайнятих у експортному виробництві. З жовтня про банкрутство оголосили тисячі китайських підприємств. За офіційними даними, рівень безробіття в міських районах Китаю становить сьогодні 4%, але динаміка його зростання дозволяє передбачати, що за підсумками року він становитиме 4,5%.

Газета: 
Рубрика: