Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

27 листопада, 2008 - 00:00

Юлія Тимошенко звернулась до Президента з «останньою пропозицією»

Прем’єр Юлія Тимошенко заявляє, що в разі, якщо протягом тижня НУ-НС не повернеться до демократичної коаліції, БЮТ буде проводити переговори про створення більшості з іншими фракціями парламенту. Про це вона сказала на брифінгу в середу, вкотре закликавши Президента Віктора Ющенка «повернути свою команду» до демократичної коаліції. «Я звертаюся до Президента з останньою пропозицією поновити демократичну коаліцію. Наша політична сила не ставить ультиматумів і умов для коаліції, бо ми звідти не виходили. Таких самих дій я вимагаю від президента», — сказала прем’єр. «Якщо до кінця цього тижня не буде поновлено демократичну коаліцію й буде розгортатися важкий сценарій фінансово-економічної кризи в світі й на теренах України, ми будемо шукати інші варіанти та інші можливості. Тому що залишити країну в такий важкий час без працездатного парламенту ми не маємо права», — додала вона. Тимошенко також звернулася до керівництва НУ-НС ухвалити на з’їзді партії в суботу всі необхідні рішення про повернення до коаліції. «Я прошу вас на цьому з’їзді, всупереч політичним інтригам, ухвалити рішення про поновлення демократичної коаліції, в тому числі й з запрошенням блоку Литвина. І якщо буде в цьому необхідність — то підтримати кандидатуру Литвина на посаду голови Верховної Ради», — сказала вона.

У Луцьку зникнуть жеки і з’являться «управдоми»

Саме такий розвиток подій передбачає реформування житлово-комунального господарства обласного центру Волині. Житловий фонд у Луцьку (а це майже 3 мільйони квадратних метрів) планують розділити на експлуатаційні дільниці площею 15 тисяч квадратних метрів кожна. І кожна така дільниця матиме свого «управдома» — майстра-керівника, одного на 900 мешканців. Він і займеться вирішенням технічного стану будинків, його телефон буде у кожному під’їзді. Реформа житлово-комунального господарства передбачає створення двох комунальних підприємств — «Служби житлового сервісу» та «Житлорембудсервісу». Вони займатимуться ремонтом у будинках. А за тепломережі й водопостачання відповідатимуть державне комунальне підприємство «Луцьктепло» і «Луцькводоканал». Санітарним станом прибудинкових територій займеться підприємство «Луцькспецкомунтранс». Також кожен будинок, відповідно до умов проживання у ньому, матиме і свій тариф за його утримання. Реформа передбачає поступово ліквідувати жеки, замість них діятиме єдина міська диспетчерська служба, повідомляє Наталія МАЛІМОН, «День», Волинська область.

Українці не вірять у вихід із кризи за рахунок виборів

Більшість українців вважають, що нові позачергові парламентські вибори не допоможуть вирішити політичну кризу в Україні, повідомляє Інтерфакс. Про це свідчать дані соцопитування, проведеного «ФОМ-Украина», представлені генеральним директором цієї організації Олександром Бухаловим. Дослідження проводилося з 12 по 24 листопада, опитані дві тисячі респондентів у 160 населених пунктах країни, погрішність вибірки становила 2,2%. Зокрема, якщо в жовтні 72,4% опитаних вважали, що нові дострокові вибори не допоможуть у розв’язанні політичної кризи, то в листопаді таких — 66,7%. Разом із тим, 19,5% респондентів упевнені, що перевибори вирішать політичну кризу (в жовтні таких було 15,6%). Згідно з даними опитування, 60,8% опитаних не схвалюють указ Президента про розпуск парламенту. Схвалюють указ — 24,3%. У випадку проведення перевиборів до парламенту, в них візьме участь 64,8% респондентів, не братимуть участі — 27,6%, а важко відповісти на запитання — 7,7%. Якби позачергові вибори до Верховної Ради відбулися 23 листопада, то найбільшу кількість голосів виборців набрав би Блок Юлії Тимошенко — 18,3% (у жовтні проголосували б 21,2%). На другому місці — Партія регіонів — 16,4% (у жовтні за неї голосували б 19,8%). На третьому місці — КПУ — 5,9% (у жовтні — 4,5%). Четверте місце в Блоку Литвина з 3,3% (у жовтні — 2,8%). Можливий блок екс-спікера Верховної Ради Арсенія Яценюка набрав би 3% голосів виборців (у жовтні за нього проголосували б 1,8%). За партію «Народний союз — «Наша Україна» проголосували б 0,9% (у жовтні 0,8%), за можливий блок Віктора Ющенка — 1,9% (у жовтні 2,7%).

Українцям дали тиждень на новорічні свята

Кабінет Міністрів рекомендував керівникам підприємств, установ і організацій із п’ятиденного робочого тижня перенести три робочі дні у зв’язку із новорічними святами. Про це йдеться в розпорядженні Кабміну від 24 листопада. Уряд рекомендує перенести робочі дні з метою створення сприятливих умов для святкування 1 січня — Нового року, 7 січня — Різдва Христового та раціонального використання робочого часу. Таким чином, Кабмін рекомендував перенести робочі дні: із п’ятниці 2 січня на суботу 10 січня, із понеділка 5 січня на суботу 24 січня, з вівторка 6 січня на суботу 7 лютого. Дане розпорядження не стосується установ Пенсійного фонду, Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта», Державного казначейства і банківських установ. Спеціальний режим роботи банків та їхніх установ у зазначені дні встановлює Національний банк.

Газета: 
Рубрика: