Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Стережись автомобіля...

Украдені іномарки дешево купили... <BR>представники влади та правоохоронних органів
28 жовтня, 2008 - 00:00
«ТРІЙКА» / ФОТО СЕРГІЯ КУЗЬМИЧА

Не один рік більше десяти учасників організованого злочинного угруповання викрадали найдорожчі іномарки, перебивали номери вузлів і агрегатів, а відтак підробляли документи на нових власників. «Тільки за останню добу вилучено вісім автомобілів, а вкрадено — до двохсот», — повідомив «Дню» начальник управління МВС у Хмельницькій області генерал-майор міліції Володимир Гаврилюк.

Масштаби злочинної діяльності справляють неабияке враження. Наприклад, украли іномарку у Хмельницькому, документи підробили у Дніпропетровській області, продали машину у Вінниці, а десь у іншім краї їздив такий же автомобіль-двійник. Наразі з’ясовується, як саме зловмисники входили до спеціалізованих баз даних. Слідчі розробляють і версію, чи не сприяли їм у цій справі «люди у погонах різних відомств»?..

Перший заступник начальника — начальник кримінальної міліції управління МВС в області підполковник міліції Сергій Шутяк звертає увагу на гідну іншого застосування майстерність учасників злочинного угруповання: експертам довелося більше доби працювати над агрегатами, аби виявити, де ж саме перебито номери. Та й документи майже не викликали підозр: у них вносили тільки прізвища власників транспортних засобів, доручення на керування виготовлені на справжніх бланках...

Спокуса купити машину вдвічі чи навіть утричі дешевше, ніж у салоні, у різний час узяла вельми поважних осіб. Депутатів, представників влади і правоохоронних органів... За автомобілі «БМВ Х5» вартістю 50 тисяч американських доларів заплатили по 15—20 тисяч, за «Мерседес R325» — 25 тисяч... Тільки-но вилучено автомобіль «Порш»...

Далеко не всі, кого взяла така спокуса, змирилися з викликом лихої долі. Ті вимагають від міліцейського керівництва, аби закрили справу, ті сховали транспортні засоби далеко від людських очей у надії, що «якось воно минеться». Керівники управління наполегливо радять тим, хто сховав цей «секонд хенд», вчасно звернутися до міліції. Аби, мовляв, їх визнали постраждалими, а не співучасниками злочинного угруповання. «Ми проводимо всі необхідні слідчі дії, аби довести причетність оцих людей до злочинів», — запевнив генерал-майор міліції Володимир Гаврилюк. Його підлеглі майже рік тримали у полі зору і документували злочинну діяльність організованого угруповання.

За даними міліції, у період 2005—2008 років у краї украдено 590 транспортних засобів, з яких 168 — дорогі іномарки. За дев’ять місяців 2008-го вкрадено 98 іномарки, у 74-х з оцих випадків особи викрадачів машин встановлено.

Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: