Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Професію можна вибрати в школі на перерві

Державна служба зайнятості пропонує дітям знайти себе на ринку праці
18 жовтня, 2008 - 00:00

В українських учнів відтепер є можливість зайвий раз подумати над майбутньою професією завдяки порталу «Живи і працюй в Україні». За задумом авторів, він має спрямувати учнів на фактичні потреби сьогоднішнього ринку праці в країні. Термінал є корисним і для батьків — вони знайдуть тут поради, як допомогти своїй дитині вибрати професію, та вчителів — на порталі є посилання на наукові новинки з психології та профорієнтації.

— Основна проблема ринку праці — дефіцит кваліфікованої робочої сили, — говорить директор Державного центру зайнятості України Володимир Галицький. — Через дисбаланс між ринком праці та ринком освітніх послуг значна кількість підприємств відчуває гостру потребу в кваліфікованих працівниках. Насамперед, у токарях, верстатниках, будівельниках, слюсарях-інструментальниках, фрезерувальниках, електрогазозварниках. Не вистачає в Україні також лікарів, медсестер, учителів, інженерів. Як наслідок — значна кількість випускників не може працевлаштуватися за вибраною професією.

За даними Державного центру зайнятості, безробіття серед молоді становить понад 12%. Це вдвічі перевищує загальний показник в Україні, який становить 6,2%. Подолати цей негатив можливо, для цього слід проводити саме системні профорієнтаційні роботи серед школярів та молоді, зазначають спеціалісти служби зайнятості.

Тож, вдосталь напродукувавши економістів, юристів та менеджерів, держава спохватилася. За словами Володимира Галицького, аналогів українському терміналу немає в жодній з країн світу — він називає цю новинку інформаційним проривом у сфері профорієнтації. У Державному центрі переконані, що їхня новація чимало вплине на зростання конкурентоспроможності українських робітників.

Користуватися терміналом — не складно. Це молодіжний інет-портал, доступний через електроні пристрої «татч-скріни», що будуть розміщені безпосередньо у навчальних закладах. Його зовнішній і внутрішній дизайни зроблені у формі популярної серед дітей гри — кольорових складанок. «Начинкою» молодіжного порталу є шість головних пазлів: жовтий — «абетка професій», жовтогарячий — «це цікаво», червоний — «де отримати професію», синій — «де працювати», фіолетовий — «служба зайнятості для тебе» і ще червоний пазл — натиснувши на нього, зможеш «пізнати себе».

Ідея порталу належить спеціалістам Державної служби зайнятості. Вони ж його і розробляли та будуть встановлювати у школах. До того ж, як кажуть розробники, термінали «виконані у вандалостійкому режимі». Він надає інформацію про необхідні в країні професії, розказує, як спілкуватися з роботодавцем, тут можна знайти секрети кар’єрного зросту тощо. Можна віднайти й приклади для наслідування — для цього почитати біографії успішних українців — Андрія Шевченка чи Ані Лорак. Також є перелік навчальних закладів з умовами вступу до них. Крім того, не тільки учень, а й дорослий може пройти тест на рівень свого ІQ, а також здатність до певної спеціальності. Очевидно, щоб не зробити помилки, школярам краще почати тиснути червоного пазла і пізнавати себе.

Першу тисячу терміналів розмістять в школах, ліцеях та гімназіях найбільших міст України протягом нинішнього року. Упродовж 2009 — 2010 років аналогічні термінали в користування отримають також 10,5 тисяч шкіл, зокрема, й спеціалізовані навчальні заклади для дітей-сиріт і дітей-інвалідів; за ними — жителі менших міст і, можливо, сіл.

Анжеліка ДЖЕРЕЛЬНА
Газета: 
Рубрика: