Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Українське «капричо»

Cимфонічний оркестр Національної філармонії з тріумфом розпочав великий концертний тур Швейцарією
10 жовтня, 2008 - 00:00
ПОСОЛ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ МАЕСТРО МИКОЛА ДЯДЮРА / ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА

Концерти пройдуть не тільки у Цюріху, а й у Берні та Монтре. Кожного вечора швейцарці знайомитимуться з українським оркестром, а вдень наші музики споглядатимуть краєвиди та історичні пам’ятки Швейцарії. Перший концерт український симфонічний оркестр вже відіграв. Твори Петра Чайковського звучали на найпрестижнішій сцені країни — цюріхському «Тон-Хале». «Публіка приймала наших музикантів дуже тепло, загалом зібралося близько двох тисяч глядачів — дуже багато молоді», повідомляє телеканал ICTV. Партію фортепіано виконував Олексій Володін — російський піаніст світового рівня, він добре знає цю сцену, але з українським оркестром грав уперше.

Гастролі киян стали можливими завдяки давній ідеї швейцарського некомерційного фонду. Його голова Едуард Зігенталєр просто закоханий в Україну. Каже, менталітет у нас схожий. Швейцарія теж має два виразні характери — сходу й заходу. За мовою розділена на три частини: німецьку, французьку та італійську. Інтерес до України великий, і лише музикою він не обмежиться.

— Основний наш намір — зробити Україну ближчою для швейцарців, — підкреслив Едуард Зігенталєр. Наш фонд цікавиться не лише культурою, ми також багато робимо для талановитих людей в Україні, зокрема, й наукою. Я знаю Україну вже 25 років, у вас є дуже багато хороших технічних фахівців, науковців, яким ми можемо допомогти у розвитку і бізнесі.

Нині Україну і Швейцарію зблизили твори Петра Чайковського. У виконанні оркестру «Італійське капричо» — інтригує, «Перший концерт для фортепіано з оркестром» — возвеличує момент, а патетичні акорди Шостої симфонії приводять емоції публіки на вершину. За словами диригента Миколи Дядюри, програма-мінімум їхнього колективу — показати той високий рівень, якого оркестр уже досяг, а програма-максимум — залишити у слухачів гарні враження, щоб мати перспективу на подальші гастролі Швейцарією. Треба зазначити, що блискучий виступ українського колективу не словом, а ділом будує культурні міжнародні мости між нашими країнами, піднімаючи позитивний імідж України у світі.

ДОВІДКА «Дня»

Симфонічний оркестр Національної філармонії України був створений у вересні 1995 року як базовий колектив Колонного залу імені М.В.Лисенка Національної філармонії України — головного концертного залу столиці, який налічує понад сторічну традицію, має унікальну архітектуру й акустику і є одним із престижних у Європі. Першим диригентом колективу став Леонід Тихонов. У 1996 р. оркестр очолив Микола Дядюра. Одночасно майже повністю був оновлений склад артистів оркестру із числа кращих випускників музичних ВНЗ України. Поряд із досвідченими музикантами прийшла працювати творча молодь. Перші кроки оркестру були підтримані видатними музикантами, серед яких: Роман Кофман, Кшиштоф Пендерецький, Мікіс Теодоракіс, Володимир Крайнєв. У 1999 р. молодий колектив перший в Україні одержав грант уряду Японії на комплектацію музичними інструментами фірми «Ямаха». Нині у творчому доробку оркестру більше 500 концертів, біля 300 нових програм, різних за жанрами, стилями і епохами. Київських музикантів називають одним із кращих колективів не тільки нашої країни, а й Східної Європи.

Газета: