Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Київських «гаврошів» порахували

Міліція та соціальні працівники провели традиційний рейд
19 вересня, 2008 - 00:00
ФОТО АНАТОЛІЯ МЕДЗИКА

Діти на вулиці — біда будь-якого суспільства. І багатого, і бідного. Одні опиняються там у пошуках пригод, інші ж воліють краще жити в підвалі, ніж в домашньому пеклі. Кожна дитина може розповісти свою щемливу історію, зокрема, й ті діти, яких знайшли в Києві. Загальноміській цілодобовий рейд «Діти вулиці» у всіх районах Києва Служба у справах дітей спільно з оперативниками з відділу кримінальної міліції у справах дітей ГУ МВС України проводили три дні. До речі, пильнували й за мамцями, які жебрають по місту, а для більшої виручки носять в оберемках дітей — своїх чи чужих...

За даними Служби у справах дітей Київської міської державної адміністрації, протягом цього рейду на столичних вулицях віднайшли 11 бездомних дітей: хтось бродив по вулицях, хтось шукав роботу, але всі втекли з дому чи інтернату. До міського притулку на Троєщині відправили шестерих знайдених неповнолітніх. Усі вони — вихідці, як прийнято казати, з неблагополучних сімей. По-простому це означає, що тверезими своїх батьків діти бачили нечасто. Наприклад, через пиятику батьків Оксана вирішила піти працювати: думала, що в 15 років можна буде влаштуватися в Києві на роботу. Як сказала дівчина, вона шукала роботу офіціантки. Саму ж її знайшли у міському парку Шевченка. Щоб заплутати сліди, дівчина сказала, що родом з Одеси. Як виявилося, Оксана — харків’янка. Тож про втікачку повідомили додому, і доньку з київського притулку забрала мама. Потрапили в поле зору правоохоронців і дві циганки з дітьми на майдані Незалежності. Хоч матусі й клянуться, що діти їхні, але це ще треба довести. Як кажуть правоохоронці, якщо це буде так, то дітей їм повернуть. А поки що малечу обстежують у міській лікарні на вулиці Богатирській, 32. До цього медичного закладу завжди відправляють усіх знайдених на вулиці дітей віком до трьох років (вони живуть у притулку, поки їх не забирають батьки).

Головна мета столичних рейдів «Діти вулиці» — зменшити кількість випадків дитячої бездоглядності, зміцнити правопорядок та захистити дітей, які потрапили в складні життєві обставини. Так пояснюють у міській Службі в справах дітей КМДА. І обіцяють: усім відшуканим дітям обов’язково знайдуть, як допомогти.

ДОВІДКА «Дня»

За інформацією Департаменту комунікацій влади і громадськості секретаріату Кабінету Міністрів України, в Україні налічується 130 тисяч безпритульних дітей. Рейди «Діти вулиці» організовують не тільки в Києві, а й у п’яти містах України — Львові, Донецьку, Хмельницькому, Тернополі та Івано-Франківську. Практику обіцяють запровадити в Рівному та Одесі. Більшість безпритульних — діти від 6 до 16 років (76%). Дошкільнята становлять 13%. Найбільше серед малолітніх бродяг — хлопчиків (майже 80%). При цьому майже половина дітей, хоча й живуть на вулиці, повертатися додому не хочуть.

Анжеліка ДЖЕРЕЛЬНА
Газета: 
Рубрика: