Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чи є Швейцарія прикладом для України?

30 серпня, 2008 - 00:00
МАЛЮНОК ИГОРЯ ЛУК’ЯНЧЕНКА

Прихильники зросійщення України часто показують на Швейцарію. Мовляв, чому б і Україні не запровадити хоча б одну другу державну мову, звичайно ж, російську. Насправді ці люди сподіваються отримати закон, за допомогою якого вони б продовжували витісняти українську мову з України.

Швейцарія, яку складають різномовні, багатонаціональні кантони, могла б слугувати прикладом для СРСР. Адже офіційно та абревіатура розшифровується Союз Радянських Соціалістичних Республік, тобто Союз Республік. От якби подбали, щоб у кожній республіці утверджувалася своя мова, то, може, й СРСР зберігся б. Але навіть офіційно державу не називали Союзом Республік, а Радянським Союзом.

Назву СРСР придумав Ленін, щоб обдурити народи колишньої Російської імперії. Комуністи жорстоко розправилися з тими, хто повірив у Союз Республік. Не пожаліли й своїх однопартійців.

Оксана Пахльовська у статті «Російська «регіональна» — як дірка від швейцарського сиру» («День», № 146—149 аргументовано доводить, що боротьба мов в Україні виходить за межі суто лінгвістичної проблеми.

Імперські прагнення Москви постійно відтворюють «культурну» матрицю придушення інакомислення.

В російській культурі присутній європейський компонент. Не випадково інтелектуальний Захід шанує творчість Федора Достоєвського та Льва Толстого.

Але зараз в Росії панує імперський менталітет з його неприйняттям західної культури, яка плекає права людини. Справді, для чого потрібні права людини, коли треба завойовувати чужу територію і перетворювати чужий народ на біомасу для збільшення власної нації. Для завойовницьких війн потрібні солдати.

Україні притаманні ті ж цінності, що й Західній Європі. Панування Москви відкинуло нас назад.

Панування ж російської мови утримує Україну у сфері російської відсталості.

Вивільнення з-під цього впливу сприятиме поверненню України до системи цінностей, ідентичної європейській, а отже й розвиткові.

Анатолій ЗБОРОВСЬКИЙ
Газета: 
Рубрика: