Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Боротьба по-американському

29 серпня, 2008 - 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Виборча кампанія в США за кипінням пристрастей і взаємними обвинуваченнями головних суперників за крісло в Білому домі мало чим відрізняється від подібних політичних змагань у інших країнах. Сторона, що претендує на посаду голови держави, звинувачує в усіх гріхах кандидата, який має хоч би найменше відношення до адміністрації, що перебуває при владі. Таким чином зараз діє Демократична партія США, яка має більшість у палаті представників і сенаті. Підтвердженням цього є виступ на загальнонаціональному з’їзді Демократичної партії сенатора Джозефа Байдена, голови сенатського комітету із закордонних справ, якого офіційно затверджено кандидатом на посаду віце-президента США. До цього делегати з’їзду без голосування офіційно висунули кандидатом на посаду президента країни сенатора від Іллінойсу Барака Обаму. Афроамериканцю протистоятиме кандидат від Республіканської партії Джон Маккейн, який ще не визначився з вибором напарника і, до речі, відзначає сьогодні свій 72-й день народження.

Байден звинуватив нинішню адміністрацію в тому, що вона «протягом останніх семи років не змогла протистояти найбільшим силам, що формують поточне сторіччя, таким як поява Росії, Китаю й Індії як великих держав, поширення смертоносних озброєнь, брак надійних поставок енергії, продуктів харчування та води, виклик зміни клімату, а також повернення фундаменталізму в Афганістані та Пакистані, які є справжнім центральним фронтом у боротьбі з тероризмом». За словами 65-річного сенатора, ситуація в Грузії є наслідком провалу зовнішньої політики адміністрації Буша. «Останніми днями ми знову побачили наслідки цієї зневаги, коли Росія кинула виклик вільній і демократичній країні Грузії», — заявив сенатор, наголосивши, що політика демократів у разі їхнього приходу в Білий дім буде іншою. «Ми вимагатимемо, щоб Росія відповіла за свої дії, і ми допоможемо народу Грузії у відновленні», — заявив кандидат у віце-президенти США.

І, мабуть, найголовнішим обвинуваченням Байдена можна вважати його слова, що через політику республіканської адміністрації Буша, яку підтримує кандидат у президенти США сенатор-республіканець Джон Маккейн, «країна (США) сьогодні є менш захищеною й більш ізольованою, ніж будь-коли в нещодавній історії». «Через зовнішню політику Буша-Маккейна ми опинилися в дуже глибокій ямі, маючи дуже небагато друзів, які могли б допомогти нам із неї вибратися», — заявив кандидат у віце-президенти США.

Здебільшого про провали зовнішньої та внутрішньої політики адміністрації Джорджа Буша говорив українським журналістам під час 45-хвилинної відеоконференції з місця проведення Національного з’їзду Демократичної партії США відомий американський політичний експерт, редактор авторитетного політологічного видання National Journal Джеррі Хагстром. На прохання кореспондента «Дня» назвати бодай якісь досягнення нинішньої американської адміністрації в сфері зовнішньої політики, він сказав, що не є фахівцем в цій галузі. Визнавши заслугу Буша в падінні режиму Саддама Хусейна, Хагстром сказав, що провалом адміністрації є вихід у відставку президента Пакистану Первеза Мушаррафа. І далі американський експерт почав перелічувати провали Буша у внутрішній політиці: зростання безробіття, іпотечна криза. Він також вважає, що нинішня адміністрація не дає можливості врегулювати проблему імміграції, яка, за його словами, може бути вирішена, коли президентом стане Обама й демократи матимуть більшість у палаті представників і сенаті.

Хагстром визнав, що серед прибічників Демократичної партії немає єдності щодо кандидатури Обами. Як відомо, майже чверть прихильників Гілларі Клінтон заявили про те, що голосуватимуть за республіканців. Американський експерт вважає, що вибір Байдена, католика та вихідця з робочого середовища, який закінчував державний університет, має виправити ситуацію й тим самим залучити на бік Обами людей з цього середовища, які на праймеріз проголосували за сенатора Клінтон. Її невисунення на посаду віце-президента, на думку Хагстрома, пов’язане з тим, що, можливо, екс-перша леді відчувала б себе некомфортно в тіні Обами. А так у неї залишається можливість через чотири роки знову брати участь у президентських перегонах. Адже тоді їй буде тільки 64 роки.

Хагстром вважає, що Обамі важливо мати такого партнера, як Байден, який сильний в питаннях зовнішньої політики й є гострим критиком Росії. Це повинно компенсувати брак досвіду Обами в сфері міжнародних відносин. Важливим чинником є досвід Байдена в сенаті США. Цей політик беззмінно обирається від свого штату Делавер з 1972 року й двічі — у 1988 і 2008 роки — виставляв свою кандидатуру на виборах президента США.

Американський експерт не виключає, що зовнішньополітичний чинник може відіграти вирішальну роль під час голосування 4 листопада 2008 року. «Якщо в світі виникне велика проблема або військове протистояння, то це може допомогти Маккейну стати президентом», — зізнався він. «Однак доля претендента від Республіканської партії залежатиме від того, як адміністрація Буша впорається з цією ситуацією», — вважає Хагстром.

Микола СІРУК, «День»
Газета: