Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

19 серпня, 2008 - 00:00

Саркозі вимагає від Росії виведення військ із Грузії

Президент Франції Ніколя Саркозі, який виступив посередником в урегулюванні конфлікту в Південній Осетії, збирається скликати позачергову раду ЄС у разі порушення Росією умов про невідкладне виведення військ із Грузії. Про це французький президент пише в своїй статті, опублікованій учора газетою Figaro. «Виведення військ має бути здійснене невідкладно. Цей пункт, на мій погляд, не може бути предметом обговорення», — пише Саркозі. Французький президент попередив про «серйозні наслідки для стосунків Росії з Європейським Союзом», якщо угоду не буде виконано. Стаття французького президента з’явилася після того, як президент Росії Дмитро Медведєв у неділю оголосив про те, що з учорашнього дня Росія почне виведення з Грузії військового контингенту. Підрозділи російської армії підуть на позиції, визначені ухвалою Змішаної контрольної комісії 1999 року. Президент Франції — країни-голови в ЄС — також підкреслює, що «головним завданням Європи є захист європейців» і «це добре, що Європа зробила все можливе, щоб пом’якшити цей конфлікт, наслідки якого можуть бути катастрофічними в тому випадкові, якщо він є ознаменуванням нової холодної війни».

Маккейн і Обама вперше разом виступили на публіці

Кандидати на посаду президента США республіканець Джон Маккейн і демократ Барак Обама вперше за час передвиборної кампанії з’явилися разом на публіці, виступивши на релігійному форумі в Каліфорнії. Сенатор від демократичної партії Б. Обама першим виголосив промову, в якій він виступив на підтримку абортів і одностатевих цивільних союзів, але зазначив, що шлюб повинен укладатися лише між чоловіком і жінкою. Сенатор від республіканської партії Дж. Маккейн, своєю чергою, знову підтвердив, що виступає проти легалізації абортів і рішуче підтримує збереження інституту шлюбу. Додамо, що рейтинги кандидатів майже зрівнялися. За кожного кандидата готові проголосувати приблизно по 44% виборців. Тепер Дж. Маккейн і Б. Обама борються за голоси тих, хто наразі не визначився з вибором.

Опонент Лукашенка вийшов із в’язниці

Визнаний міжнародними організаціями політв’язень Олександр Козулін, колишній кандидат на посаду президента Білорусі, вийшов на волю. Таким чином, президент Олександр Лукашенко виконав першу й головну умову співпраці з Європою та США. У суботу помер батько покійної дружини Козуліна і відразу з колонії «Вітьба-3» політик відправився на похорон. Той факт, що Козуліна відпустили в день смерті його тестя, дав підстави журналістам і рідним політика вважати звільнення тимчасовим: у лютому цього року Козулін провів на свободі три дні у зв’язку з похороном дружини, яка померла від онкологічного захворювання. Схвалення дій білоруської влади вже висловив тимчасовий повірений у справах США в Білорусі Джонатан Мур: «Сподіватимемося, що за цим кроком піде позитивний розвиток ситуації з правами людини в Білорусі загалом». Козулін був заарештований за організацію акцій протесту проти фальсифікації президентських виборів 25 березня 2006 року. У липні 2006 року суд засудив його до 5,5 року ув’язнення. Пізніше організація «Міжнародна амністія» визнала його політв’язнем. Істотне скорочення російських енергетичних дотацій примусило офіційний Мінськ звернути погляди в бік Заходу. Тоді ЄС і США сформулювали умови можливої співпраці, в яких першим пунктом значилося звільнення всіх політв’язнів, і Козуліна — насамперед.

Президент Пакистану оголошує про відставку

Учора президент Пакистану Первез Мушарраф оголосив про те, що він іде у відставку, не чекаючи на парламентські слухання про імпічмент. Правляча коаліція звинувачує Мушарафа в зневажанні конституції. «Імпічмент заподіє країні шкоди», — пояснив свою ухвалу президент, наполягаючи на своїй невинності. У той же час, він відкинув звинувачення в тому, що його невміле керівництво привело країну до економічної кризи. «Усе, що я робив на посту президента, матиме сприятливі наслідки для Пакистану в довготерміновій перспективі», — заявив Мушарраф. Відставці Мушаррафа передували неформальні переговори про його долю в разі добровільного складення повноважень президента. Партія пакистанського народу (ППН — колись очолювана вбитою Беназір Бхутто) і Пакистанська мусульманська ліга (фракція Наваза) (ПМЛ-Н), які перемогли на виборах 2008 р., у серпні домовилися про запуск процедури імпічменту президента, який очолив країну 1999 року внаслідок військового перевороту. Слухання з цього приводу планувалося розпочати сьогодні. Мушарраф звинувачувався в поваленні демократично обраної влади дев’ять років тому, введенні надзвичайного стану в листопаді 2007 року, розстрілі Червоної мечеті в Ісламабаді та інших злочинах. Добровільна відставка в цьому випадкові гарантує недоторканність колишнього лідера Пакистану.

Газета: 
Рубрика: