Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Як зберегти засмагу?

Декілька способів довше побути «шоколадкою»
29 липня, 2008 - 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Завжди дуже сумно розлучатися з красивою засмагою, привезеною з моря. Якщо місцева засмага тримається приблизно два місяці, то закордонний шоколадний відтінок звичайно повністю змивається через два- три тижні, пише pravda.ru. Підтримувати морську засмагу за допомогою солярію та автозасмаги повнiстю неправильно.

Зрозуміло, ваш відтінок засмаги, а також його стійкість, залежать від індивідуальних особливостей вашої шкіри. У світлошкірих людей золотистий відтінок втрачає інтенсивність набагато швидше, ніж у смуглявих. Турецька, єгипетська, іспанська, грецька засмага тримається на шкірі значно менше, ніж засмага, отримана під час відпочинку на вашій дачі або на річці. Справа в тому, що наша шкіра непристосована до жарких променів південного сонця, а відтак намагається швидше відновитися та інтенсивно відлущує «згорілі» клітини.

Щоб засмага не «змилася» через декiлька тижнів після відпуски, шкіру необхідно гарно зволожувати. Від бані та сауни краще відмовитися. Під впливом пари й високої температури з організму виводиться велика кількість вологи, а шкіра помітно блідне. У той же час, якщо зовсім не відлущити верхній шар шкіри, то засмага буде виглядати нерівною та відходити шматками. Тому треба приймати ванну з морською сіллю та різними рослинними оліями.

Поки ви бережете засмагу, відмовтеся від відбілюючих засобів для шкіри. У тому числі, від косметики та масок із молоком, огірком, лимоном. Інакше шкіра не тільки зблякне, але й може «піти плямами». Народний досвід підказує, що засмага збережеться довше, якщо вмиватися та ополіскувати шкіру слабкозавареним чорним чаєм. Чай допомагає залишитися шкірі смаглявою, зволожує її та стягує пори.

Як пілінг можна використати кавову гущу: просто нанесіть її на обличчя та потримайте 15 хвилин. Такий скраб можна застосовувати також для всього тіла. Смаглявість шкіри також допомагають зберегти томатні маски — м’якоть помідора нанесіть на обличчя й потримайте 15—20 хвилин. Після цього по черзі прополощіть обличчя теплою та холодною водою.

Існують і певні правила, що стосуються раціону харчування. Зволожуйте організм зсередини. Випивайте не менше ніж 1,5 літри води в день — газованої чи ні, мінеральної чи звичайної кип’яченої. Також не позбавляйте шкіру достатньої кількості жиру, який міститься, наприклад, у рослинній олії та жирних видах риби (сьомга, сардина, тунець, макрель). Крім того, в жирних сортах риби міститься амінокислота тирозин. Саме вона підтримує темний пігмент шкіри.

Стійку засмагу надовго допомагають зберегти вітаміни А, С та Е. Вони одночасно бережуть засмагу та борються зі шкідливими наслідками від великих доз ультрафіолету, а також сприяють засвоєнню селену — могутнього антиоксиданту. Також необхідно збільшити споживання бета-каротину (провітаміну А) — він стимулює вироблення меланіну та вважається одним із найсильніших природних активаторів та закріплювачів засмаги. Їжте моркву!

Вітамін С ви знайдете в свіжих літніх овочах та фруктах. Їжте їх сирими та пийте свіжі соки. Літні джерела вітаміну С: перець, кресс-салат, помідори, чорна смородина та цитрусові.

Вітамін А міститься в таких продуктах, як молоко, яєчний жовток, абрикоси, шпинат, морква, яловича печінка, жирні сорти риби, вершкове масло, томати, сири. Вітамін А найкраще засвоюється разом із жирами, тому моркву краще їсти зі сметаною або рослинною олією. Також збереженню засмаги допомагають листовий салат, червоні та жовті овочі й фрукти.

Чемпіони з бета-каротину: манго, абрикос, диня, морква, жовтий персик, шпинат, кресс- салат, кавун та всі червоно- оранжеві овочі й фрукти. Вітамін Е містять рослинні олії, особливо соняшникова та кукурудзяна. Також його багато в мигдалі та свіжих овочах.

А ще — зволожуйте шкіру та їжте правильні продукти — так ви зможете зберегти красиву засмагу до самої пізньої осені!

Газета: 
Рубрика: