Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / КУЛЬТУРА

31 травня, 2008 - 00:00

Окімоно в українському інтер’єрі

У Харкові проходить виставка творів японських майстрів. Вона називається «Під покровом сакури», на якій представлено більше 200 експонатів. Родзинкою виставки є окімоно — скульптури, якими японці прикрашали свої будинки. Цікавість відвідувачів викликала колекція брелоків у вигляді маленьких скульптур (нецке), курильні трубки (кісеру), коробочки-контейнери для ліків і парфюмерії (інро), декоративні оправи для холодної зброї (без клинків) і окремо — металеві гарди (елемент рукоятки) мечів (цубі). Як розказали організатори виставки, за часом виготовлення більшість експонатів відносяться до епохи Мейдзі (1867—1912).

Роялі сера Елтона Джона

Знаменитий британський музикант вирішив виставити на аукціон «Бонемс» у Великій Британії свої легендарні інструменти, повідомляє РІА «Новости». Центральним лотом торгів стане рояль Steinway, виготовлений з кленового дерева в Гамбурзі 1971 року. Елтон Джон придбав його для своєї резиденції Вудсайд у Віндзорі. Оцінна вартість інструмента на аукціоні становитиме 35—45 тисяч фунтів стерлінгів. Саме за цим роялем музикант репетирував свій хіт «Dont Go Breaking My Heart», який виконав дуетом зі співачкою Кікі Ді. Пісня, яка прозвучала 1976 року, стала першим твором Елтона Джона, що піднявся на вершину хіт-параду Великої Британії. Ще один інструмент британського музиканта — чорний рояль Steinway, придбаний ним для свого будинку в Беверлі-хіллз (США) — виставляється на торги з оцінною вартістю в 25—35 тисяч фунтів. «За своє життя я володів безліччю роялів, і з деякими з них у мене пов’язані особливі спогади», — зізнається Елтон Джон.

Опера про екологію

«Незручна правда», фільм колишнього віце-президента США Альберта Гора стане оперою, яку поставить на своїй сцені міланський театр «Ла Скала» 2011 року, повідомляє Associated Press. Музику до опери пише композитор Джорджо Баттістеллі, діючий художній директор фонду фестивалю «Арена ді Верона». За «Незручну правду», документальний фільм про глобальні екологічні проблеми, 2007 року Гор отримав дві премії «Оскар» і десятки інших нагород, нагадує lenta.ru. Того ж таки 2007-го Гор був удостоєний Нобелівської премії миру (разом з Міжурядовою групою експертів зі зміни клімату). Одночасно з фільмом Гор видав однойменну книжку.

Ювілей Абдулова

Усього п’ять місяців не дожив до свого 55 річчя популярний актор. Олександр Абдулов пішов з життя 3 січня в Центрі серцево-судинної хірургії імені Бакульова. Олександр Гаврилович до останнього бився зі страшною хворобою. До московського театру «Ленком», де він пропрацював усе життя, надходили сотні листів з побажаннями здоров’я й порадами, як вилікувати актора. Режисер Станіслав Говорухін, який знімав Абдулова у фільмах «Місце зустрічі змінити не можна» й «У пошуках капітана Гранта», згадує, що Олександр Гаврилович був «людиною-радістю, коли він приїжджав на майданчик, усе навколо світилося». «Пам’ятаю, на зйомках моєї стрічки «Десять негренят» Сашко прочитав сценарій тільки до того моменту, як його героя вбивають. І бігав, допитувався в усіх, хто ж убивця. Усі йому морочили голову, як могли», — поділився Говорухін. А режисер Сергій Соловйов говорить, що Абдулов «вигадував свої ролі з повітря». «У моєму фільмі «Будинок під зоряним небом» для нього ролі не знайшлося, і я дав йому зіграти епізод — водопровідника без слів, — розповідає він. — Сашко зіграв чудово, а потім сказав: «От у вас головного героя ховають, водопровідник не міг не прийти на похорони». У результаті всі артисти опинилися в тіні, всі тільки дивилися, як ридав водопровідник»...

Пригоди тривають

Новий роман про пригоди знаменитого Джеймса Бонда з’явився на прилавках книгарень усього світу — його вихід приурочено до 100-річчя літературного «батька» агента 007, британського письменника Яна Флемінга, повідомляє РІА «Новости». За роки свого життя Флемінг написав загалом 14 книжок про пригоди безстрашного й гламурного британського суперагента. Після смерті письменника його справу продовжили ще кілька авторів з Великої Британії та США. Книжку «Дияволу не байдуже» до ювілею Флемінга родина покійного автора доручила написати популярному британському белетристу Себастьяну Фолксу. Він упорався із завданням усього за шість тижнів. «Передбачається, що мій роман має стати доповненням до книжок самого Флемінга, але більше я не писатиму — одне присвячення, один ювілей, одна книжка», — заявив Фолкс. Він постарався максимально відтворити обстановку, в якій п’ятдесят років тому створював свої романи Флемінг.

«У своєму будинку на Ямайці Флемінг зазвичай писав тисячу слів уранці, потім йшов займатися дайвінгом, випивав коктейль, обідав на терасі, потім ще пірнав, писав іще тисячу слів, потім знову переключався на мартіні й гламурних жінок. У своєму будинку в Лондоні я точно дотримувався цієї схеми, за винятком коктейлів, обідів і дайвінгу», — пожартував Фолкс.

Дія нового роману розгортається 1967 року, в розпал холодної війни, в Лондоні, Парижі й на Близькому Сході.

Газета: 
Рубрика: