Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Сюжет для бізнесу

Рейдери знову ідуть у наступ
31 травня, 2008 - 00:00
МАЛЮНОК IГОРЯ ЛУК’ЯНЧЕНКА

На Дніпропетровщині бізнес-середовище знову нестабільне. Побоювання підприємців викликає тенденція до повернення чорних рейдерів. Квітень починався зі штурму людьми в масках і камуфляжі колишнього Дніпропетровського радіозаводу. За три тижні на сполох почали бити лідери облрадпрофу — в превентивних цілях вони виставили охорону на вході до Будинку спілок, оскільки відеокамери зовнішнього спостереження зафіксували тривожні симптоми, які зазвичай передують рейдерському захопленню. А днями дніпропетровці стали свідками чергового гучного скандалу — три десятки озброєних людей, перескочивши через турнікет на прохідний молочного комбінату «Придніпровський», за лічені секунди проникли до адміністративної будівлі, вибили броньовані двері та захопили бухгалтерію.

Щоправда, незабаром з’ясувалося, що в такий незвичний спосіб вирішили здійснити вилучення документів, санкціоноване прокурором, співробітники обласної податкової міліції.

Проте генеральний директор підприємства, колишній народний депутат Віталій Веретенніков ці дії розцінює як частину добре спланованого рейдерського плану. Комбінат, заявив він на прес-конференції, входить до п’ятірки провідних переробників молока в Україні, і за минулий рік майже на чверть розширив свій сегмент на ринку, чим викликав заздрість конкурентів. «Кілька місяців тому, — розповідав гендиректор, — почалoся масове скуповування акцій підприємства. Крім того, компанія «Реєстр-Дніпро» — реєстратор акцій ВАТ «Комбінат «Придніпровський», була захоплена рейдерами. Ми вирішили змінити реєстратора, і 8 травня «Реєстр- Дніпро» повинен був передати нам усі необхідні папери, але цього не сталося. Не виключено, що напередодні зборів акціонерів комбінату, які мають відбутися 30 червня, йде спроба фальсифікації документів. Офіційно заявляю, що я та члени моєї родини володіють 82% акцій комбінату. І продавати їх ми не маємо наміру». За словами Веретеннікова, йому пропонували продати акції, але у відповідь отримали відмову. «На наших очах, — нагадав він, — уже відбувалося захоплення підприємств харчової промисловості конкурентами, після чого виробництво просто згорталося. Сам факт озброєного нападу вже завдав нам економічних збитків — деякі постачальники сировини відмовляються від роботи з нами або вимагають передоплати, оскільки побоюються, що в разі рейдерського захоплення комбінат не зможе сплатити поставки. Адже доведення підприємства до банкрутства — це звичайна тактика недружнього поглинання».

У податкової міліції зовсім інші пояснення. Заступник начальника управління — начальник слідчого відділу Ростислав Ботвінов —повідомив, що 28 квітня за фактом розкрадання грошових коштів проти ВАТ «Комбінат «Придніпровський» було порушено карну справу. «При перевірці комбінату, — розповів він, — було встановлено, що 2006 року від імені одного приватного підприємства діяли злочинці, особи яких не було встановлено, які нібито здійснювали поставки молока на комбінат. У той же час громадянин, який за документами значиться директором і засновником ПП, пояснює, що жодного відношення до нього не має. Ми передбачаємо, що посадові особи комбінату «Придніпровський» у порушення закону безпідставно віднесли до складу податкового кредиту по ПДВ 409,5 тисячі гривень, а за безтоварними операціями з каси комбінату було видано понад 2,4 мільйона гривень. У рамках розслідування карної справи 21 травня на комбінаті «Придніпровський» зa санкцією прокурора Дніпропетровська було проведено обшук і вилучення бухгалтерських документів. Якщо дії слідчих органів нанесли збиток інтересам підприємства, власники комбінату можуть звернутися до прокуратури або до суду». Податківці пояснюють, що співробітники міліції вели переписку з керівництвом комбінату, однак запитані документи представлені не були. Сам Веретенніков заявляє, що його підприємство вже пройшло планову перевірку, і жодних істотних претензій із боку податкових органів не було. Спроби провести повторну перевірку, говорить він, є незаконними, а тому юристи комбінату оскаржили їх у суді. Не очікуючи остаточних результатів, податкова міліція пішла на штурм. «Якби триста робітників нашого комбінату, — говорить В. Веретенніков, — не оточили бухгалтерію, хто може гарантувати, що слідом не увійшли б справжні рейдери». Проте директор вважає, що посадові особи, які ведуть слідство, можуть і не знати справжніх причин й ініціаторів «наїзду» на його підприємство. Веретенніков нагадав, що комбінат «Придніпровський» намагаються зупинити вже не вперше. Ще в 1990 тіроки в нього не склалися відносини з губернатором Павлом Лазаренком. П’ять років тому Веретеннікову довелося відбиватися від правоохоронних і санітарних органів, які поставили під сумнів якість його молочної продукції. Тоді, повідомив він, комбінат намагалися зупинити структури, близькі до російського олігарха Романа Абрамовича. Справа в тому, пояснює директор, що комбінат «Придніпровський» залишився практично єдиним в країні істинно національним виробником серед великих переробників молока. І йому доводиться нелегко — раніше підприємство виробляло ще й лікеро-горілчану продукцію, але через гостру і далеко не завжди добросовісну конкуренцію це виробництво довелося зупинити.

Як відомо, колишній народний депутат назвав свою торговельну марку («Злагода») на честь однойменної парламентської фракції, яка існувала в Верховній Раді України першого скликання. Тепер цей бренд, вважає він, коштує мільйони. Крім того, керівник комбінату, журналіст і письменник продовжує літературну діяльність — пише книги та сценарії, знімає фільми. У одному з них описані «подвиги» придніпровської мафії, на чолі якої стоять легко пізнавані персонажі. Зараз Веретенніков працює над новою книгою «І створив Бог». У ній, за його словами, буде розділ, присвячений рейдерським захопленням в Україні. І автору не варто вигадувати сюжети — їх демонструє саме життя.

Вадим РИЖКОВ, «День»
Газета: 
Рубрика: