Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

31 травня, 2008 - 00:00

КС визнав імперативний мандат

Конституційний Cуд України визнав конституційним положення законів відносно дострокового позбавлення повноважень депутатів місцевих рад вищими органами партії (блоку) за винятком норми «на інших підставах, встановлених вищим керівним органом політичної партії (виборчого блоку)», передає Інтерфакс. Проте політологи сумніваються в тому, що рішення Конституційного Суду дозволить реалізувати на практиці норму «імперативного мандата» для депутатів місцевих рад. Директор центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв вважає, що у плані практичного результату таке рішення Конституційного Суду «не матиме реактивних наслідків».

За його словами, насправді ще 2006 року всі стали свідками «унікального процесу», коли, використавши механізм політичного франчайзингу, велика кількість блоків партій, які потрапили до Верховної Ради, не мали можливості реально впливати на події в місцевих радах. «Фракції цих політичних сил існували в місцевих радах, однак вони «створювали різні цікаві коаліції, йшли реальні перетічки». Це засвідчило, що жодна з загальнонаціональних політичних сил не має стійкої перевіреної часом політичної мережі свого активу», — сказав він, зазначивши, що, користуючись нормами закону, партії зможуть провести відповідну зачистку у своїх лавах.

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала також вважає, що «це може призвести до того, що місцеві ради, які, по ідеї, мали б займатися реальними справами конкретної громади, вибудовуватимуть якісь бойові батальйони або полки. Всі працюватимуть на якусь велику мету: або парламентські, або президентські вибори», — сказав політолог.

У викиді шкідливих речовин на Львівщині не можуть знайти винних

Депутати Львівської обласної ради ухвалили рішення про припинення діяльності ДП «Полісинтез». Підставою для закриття заводу стала пожежа на підприємстві, яка трапилася 19 квітня. Вогонь знищив 170,4 тонни пінополіуретану (поролону), а в повітря потрапило 4,82 тонни шкідливих речовин. Крім цього, шкідливі речовини потрапили в ґрунт і воду, що стало причиною масової загибелі риби. Загалом викиди шкідливих речовин перевищили норму у 37 разів.

Попри такі невтішні висновки експертиз, власники заводу, який на сьогоднішній день зупинив роботу, не надто поспішають локалізувати наслідки аварії. До того ж, як зазначив під час сесії міський голова Бібрки Орест Краєвський, насправді генпланом містечка не передбачено функціонування підприємства, а Бібрська міська рада не давала дозволу на початок роботи «Полісинтезу» взагалі. «Склад, на якому сталася пожежа, не був прийнятий в експлуатацію державною комісією. Сьогодні мешканці Бібрки тримають цілодобовий безтерміновий громадський контроль над тим, аби роботи на підприємстві не починалися. Ситуація у місті некерована», — зазначив Орест Краєвський.

Нині ж реакції самого підприємства на рішення депутатів немає, як і не відбувається вивіз небезпечних залишків із території. Отримати коментар щодо ситуації теж не вдалося, адже спілкуватися з пресою керівництво заводу не має наміру.

До того ж, за словами заступника голови Львівської ОДА Валерія П’ятака, причиною пожежі на «Полісинтезі» є «неконкурентний підхід до реалізації інвестиційного проекту як такого», а також те, що незадовільно спрацювала система оповіщення щодо пожежі. Ще цікавіше те, що 20 травня за фактом пожежі було відкрито кримінальну справу, однак вже 21 травня її закрили.

Водночас голова депутатської комісії з питань екології Михайло Коваль переконує, що на «Полісинтезі» горіли відходи, а не продукція, а на території самого підприємства і далі триває незаконне будівництво. Крім цього, депутат стверджує, що керівники ДП навіть погрожують місцевим мешканцям, які задіяні на підприємстві. Зокрема, погрози стосувалися неможливості відкриття віз до Польщі, оскільки засновниками підприємства є поляки. Тетяна ТУРЧИНА, Львів.

Прадавні й сучасні смисли порцеляни

Виставка художнього фарфору, розписаного художницею Наталією Аксьоненко-Галушко, що відкрилася днями у меморіальному будинку Житомирського музею космонавтики ім. Сергія Корольова, вочевидь змушує сприймати як витвори мистецтва нібито суто ужиткові речі. Сервізи, чайники, настінні тарілі, вази і навіть маски, об’єднані в певні композиції, вражали надзвичайно багатою кольоровою гаммою і розмаїттям сюжетів, ліній, форм. Причому одні з них виглядали посланнями з прадавніх часів, інші були явним відгуком на вже сучасні події. До перших можна віднести багатопредметний набір «Золотий вік», в якій, на думку фундатора Центру мистецтвознавчих та етнографічних досліджень Житомирського Полісся Анатолія Шевчука, утримується автентика доби Трипілля, а можливо — і Скифії. Зовсім в інший стилістиці, з превалюванням урбаністичних контурів, яскравих фарб і стрімких геометричних ліній вирішені такі твори, як «Майдан-2004» (назва говорить сама за себе) і «Феєрверк». До традиційніших ліній і кольорів тяжіє сервізно-інтер’єрна композиція «Вікторія», виконана в насичених кобальтових тонах. І навіть назви інших більш ніж красномовні — «Українська душа», «Божич-Сонце», «Великодній ранок», «У надчасі» (останнє — це спроба створити образ Всесвіту). Власне, і девіз виставки «Пра-знако-вість» має глибокий смисл.

Проте, як відзначалося на вернісажі, унікальна поліська школа розпису порцеляни, яка найпотужніше була представлена на п’яти фарфорових заводах Житомирщини, можливо, незабаром залишиться надбанням історії. Більшість з цих підприємств нині не працюють. А Наталія Аксьоненко-Галушко, яка шість років була головним художником ВАТ «Коростенський фарфор», нині переїжджає до Сум. Валерій КОСТЮКЕВИЧ, «День».

Газета: 
Рубрика: