Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«День» знайомить українців з Україною»

У Дніпропетровському академічному музично-драматичному театрі ім. Т. Шевченка відкрилася фотовиставка нашої газети
24 травня, 2008 - 00:00

Ця культурна подія, в якій взяли участь викладачі й студенти місцевих вузів, а також представники ЗМІ, проходила в рамках акції «Дні газети «День» у Дніпропетровську. Напередодні в Інституті гуманітарних проблем Національного гірничого університету відбулося засідання «Острозького клубу» — інтелектуального молодіжного форуму, учасники якого обговорили проблему відродження української культури на Придніпров’ї. Інтелектуальне спілкування тривало наступного дня, коли студенти і викладачі НГУ говорили про формування у сучасної молоді історичної пам’яті. Відкриваючи фотовиставку в Дніпропетровську, головний редактор газети «День» Лариса Івшина порівняла її зі «збірним образом України». «Для газети, — сказала вона, — мають значення не тільки слова. Іноді їх потрібно підкріпити талановитою світлиною. Часто буває так, що знімок за своєю емоційністю буває сильнішим за саму статтю. Він «включає» почуття людей — вони нерідко сміються і плачуть, жваво обмінюються думками. І це дуже важливо, оскільки ми живемо в раціональному світі». Фотовиставка газети «День» діє і відвідує міста України майже ціле десятиліття — з 1999 року. Запропонувати свої знімки для її експозиції може кожний, хто достатньо володіє фотоапаратом і по-особливому бачить світ. «Звичайно, — зазначила редактор «Дня», — фотовиставка складається не стихійно. Ми добираємо фото. Але основний критерій при цьому — «у нас перемагають не свої, а кращі». Не випадково експозиція, на якій представлено знімки з усієї України, має високий професійний рівень. «Наша країна, — відзначила Лариса Івшина, — дуже талановита. Політикам ще потрібно усвідомити цей факт і «скласти» її образ у власних головах». Редактор «Дня» звернулася до студентів, присутніх на відкритті виставки, закликавши їх сміливіше озброюватися фотоапаратами і надсилати знімки для участі у фотоконкурсі. Адже хто як не молодь свіжим поглядом і по- новому може побачити свою країну. Лариса Івшина звернула увагу студентів ще на одну ініціативу газети «День» — «Острозький клуб», в лави якого вливаються нові молоді учасники з різних регіонів України. Нещодавно клуб поповнився студентами з Луганська і Донецька. «Думаю, що після вчорашньої дискусії в Національному гірничому університеті, — сказала вона, — до «Острозького клубу» приєднаються і дніпропетровці».

Кореспондент «Дня» поговорив з присутніми в залі, щоб дізнатися їхню думку про саму фотовиставку. «Я член «Острозького клубу», — повідомив студент другого курсу Острозької академії, майбутній політолог Іван Сопіга. — Вчора ми брали участь у круглому столі в Національному гірничому університеті, спілкувалися з дніпропетровськими студентами. Фотовиставка газети «День» мені дуже подобається. Я сам займаюся фотографією, а тому можу оцінити — на багатьох знімках майстерно схоплені моменти, які трапляються в житті». «Ці фото відображають нашу дійсність і сьогоднішній день країни, — поділилася своїми враженнями студентка першого курсу фінансового факультету Національного гірничого університету Марина Саранцева. — Знімки зачіпають важливі теми, які хвилюють не тільки старше покоління, але й молодь. Мені, наприклад, сподобалися роботи «Вічний двигун» і «Старість у місті». Жаль старих, які не мають можливості добре жити в нашій країні». Тонка іронія і професіоналізм — на такі якості виставки звернув увагу другокурсник факультету інформаційних технологій НГУ Сергій Нєдєлін. «Частіше хотілося б бачити такі виставки, — зазначив він. — Сподобалося фото «Дзвінок до шефа». А ще — «Духовний наставник мера», на це фото звернув увагу не тільки я, але й інші присутні. Взагалі є справжні сюжети, а не просто гарні знімки».

За збігом обставин «Дні газети «День» в Дніпропетровську збіглися з іншою знаменною подією в житті України — Міжнародним шевченківським святом «В сім’ї вільній, новій». Саме в музично-драматичному театрі ім. Т. Шевченка, де відкрилася фотовиставка, збираються близько 80 учасників цього форуму з усієї України, з близького із далекого зарубіжжя. Один із них, дніпропетровський письменник і краєзнавець Микола Чабан, ознайомившись з експозицією, дійшов висновку, що фотовиставка «відображає життя у всій його різноманітності, як своєрідний калейдоскоп станів і душевних настроїв». «Можливо, я не великий фахівець у сфері фотографії, — скромно зазначив він, — але можу сказати, що газета «День» робить важливу і корисну справу. Вона знайомить українців із Україною. І надає можливість їм самим робити це через свій фотоконкурс. Ось таке наше життя — трохи смішне і трохи сумне, не пригладжене, усіляке. Ці фотографії, як нерви сучасності».

Вадим РИЖКОВ, «День»
Газета: 
Рубрика: