Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

13 травня, 2008 - 00:00

Ющенко подякував Адамкусу за принциповість

Україна розраховує на продовження спільних із Литвою зусиль з тим, щоб на грудневій зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО наша держава була запрошена до ПДЧ. Про це вчора заявив Президент України Віктор Ющенко під час зустрічі з президентом Литви Валдасом Адамкусом у Вільнюсі. Український Президент також подякував литовській стороні за її принципову позицію напередодні та в ході Бухарестського саміту НАТО. Ющенко наголосив, що Україна високо цінує чітку та публічну підтримку Литви в питанні відкриття європейської перспективи для України. За словами Ющенка, логічною оцінкою досягнутого рівня відносин українського та литовського народів є проголошення стратегічного партнерства між Україною та Литовською Республікою. На зустрічі Президент України запропонував зосередити обопільні зусилля на досягненні протягом ближчих двох років товарообігу між Литвою та Україною на рівні 1 млрд. доларів. Він відзначив зацікавленість України в залученні литовських підприємців до реалізації проектів в рамках підготовки до фіналу Євро-2012. Ющенко також подякував Адамкусу за його особисте сприяння ухваленню Радою самоврядування Вільнюса рішення щодо встановлення пам’ятника Тарасові Шевченку в центрі міста.

Москва введе «карту гостя» для трудових мігрантів

Москва планує ввести «карту гостя» для гастарбайтерів до осені. Про це повідомив заступник мера російської столиці Валерій Виноградов. «Введення намічене орієнтовно до осені. За допомогою карти гостя місто зможе простежити за всім, що відбувається з гастарбайтером з моменту перетину ним кордону», — зазначив Виноградов. За словами Виноградова, перша відмітка буде зроблена в карті в аеропорту чи на вокзалі, потім у момент постановки на облік в УФМС по Москві, далі — під час проходження медичного огляду при працевлаштуванні. Уся інформація вноситься в чіп картки. У підсумку влада буде точно знати, скільки мігрантів у Москві та чим вони займаються. Та й самі гості відчують себе впевненіше. Їм, цілком законослухняним громадянам, більше не доведеться виправдовуватися при перевірці документів перед кожним міліціонером», — сказав чиновник. Говорячи про ситуацію з трудовою міграцією, він повідомив, що зараз столична влада активно працює над оргнабором у Таджикистані й Киргизії. «Улітку плануємо запустити «пілотний» проект Московського єдиного міграційного вікна (МЕМО), куди зможе звернутися будь-який гастарбайтер. Відкриваємо його на базі ЗІЛа, тому що це, як і раніше, один iз великих споживачів праці приїжджих», — розповів чиновник.

Серби підтвердили європейський вибір

На позачергових виборах у Сербії більшість голосів отримала проєвропейська Демократична партія. За попередніми даними, партія президента Бориса Тадіча набрала 39%, тоді як радикали, які виступають за зміцнення зв’язків із Росією, отримали близько 29% голосів. «Це велика перемога, та це ще не все, — заявив Тадіч. — Ми повинні усвідомлювати, що треба якомога швидше сформувати уряд». Водночас Тадіч додав, що якщо він сформує уряд, то він не визнає незалежності Косова. Як зазначив президент Сербії, який на попередніх президентських виборах також переміг на лозунгах євроінтеграції, підсумки голосування свідчать про те, що серби обрали шлях інтеграції з Європою. ЄС вітав підсумки парламентських виборів у Сербії та закликав до найшвидшого формування нового уряду «з європейським порядком денним». «Це означає, що Сербія ще швидше просуватиметься до членства у ЄС», — заявив міністр закордонних справ Словенії Дімітрій Рупель, чия країна наразі головує у Євросоюзі. Офіційні підсумки виборів мають бути опубліковані у четвер увечері.

У Лівані встановлено перемир’я

Ліванська армія взяла під свій контроль кілька сіл, де сталися зіткнення між друзькими проурядовими угрупованнями та бойовиками «Хізбалла». По кількох годинах битв у район увійшла ліванська армія, після чого було оголошено про припинення вогню. Перемир’я оголосили, коли друзи капітулювали, щоб уникнути кровопролиття. До цього ліванські війська зайняли позиції в місті Тріполі на півночі країни, де напередодні вночі йшли бої, через що тисячі людей змушені були покинути свої домівки. Мешканці побоюються, що нинішні бої у Лівані можуть перерости у громадянську війну, аналогічну подіям 1975—1990 років. У ліванській столиці після чотирьох днів перестрілок, унаслідок яких загинуло 38 осіб, встановився відносний спокій. Однак багато транспортних вузлів, як і раніше, перекриті «Хізбаллою», серед них — дорога до міжнародного аеропорту.

Газета: 
Рубрика: