Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Універсальні артисти

На чотири дні Київ перетвориться на танцювальне місто
16 квітня, 2008 - 00:00
СЬОГОДНІ З’ЯВИЛАСЯ МОДА НА ВМІННЯ ДОБРЕ ТАНЦЮВАТИ. ПО ВСІЙ УКРАЇНІ ДІЮТЬ ТИСЯЧІ ШКІЛ, СТУДІЙ ТА ГУРТКІВ ХОРЕОГРАФІЇ. НА ФОТО РЕПЕТИЦІЯ В КИЇВСЬКОМУ ДИТЯЧОМУ КЛУБІ ТАНЦЮ «НАДІЯ» / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

У всьому світі Міжнародний день танцю відзначають 29 квітня (у день народження Жана Жоржа Новера французького балетмейстера, реформатора та теоретика хореографічного мистецтва; з 1982 року, за рішенням ЮНЕСКО, це свято набуло міжнародного статусу).

Нині Жана Жоржа Новера (1727 — 1810 рр.) називають «батьком сучасного балету». Він виступав як танцівник, потім очолював балетну трупу в театрі «Друрі-Лейн» у Лондоні. 1759 року вийшла його знаменита праця «Листи про танець та балети», де хореограф обгрунтував балетні принципи. Так, Новер стверджував, що балет має стати дійовим, осмисленим та емоційно виразним. У своїх постановках він відмовився від чисто зображувальних засобів, наповнивши балети драматичним змістом, з’єднавши разом не тільки пантоміму й танець, але й працюючи спільно з композитором та художником. Саме Новер розробив принципи героїчного балету та балету-трагедії.

Напередодні професійного свята танцівників різних країн у Києві пройде VIII Міжнародний добродійний фестиваль мистецтв «ArtВесна — 2008», який проводить Дарія Бернадська (президент фонду «UA-Universal Artist» «Універсальний артист»). З 17 по 20 квітня наша столиця стане танцювальним містом. Крім конкурсів хореографії та вокалу (в різних вікових категоріях), які буде оцінювати журі у складі таких відомих хореографів, як Григорій Чапкіс, Алла Рубіна, Раду Поклітару та Влад Яма, в суддівській команді також візьмуть участь популярні співаки — Олександр Пономарьов, Катя Chilly та інші.

Як розповіли «Дню» організатори фестивалю, завдяки таким змаганням, як «ArtВесна-2008» можна уявити собі ясну картину про те, як нині розвивається танцювальне та вокальне мистецтво не тільки в Україні, але й в країнах ближнього та далекого зарубіжжя, не тільки у середовищі професіоналів, але й в самодіяльності. Пройдуть майстер-класи, круглі столи, а завершиться фестиваль гала-концертом, в якому виступлять кращі з кращих артисти та колективи (професіонали та аматори).

Можна сміливо сказати, що сьогодні в Україні з’явилася мода на вміння добре танцювати. По всій нашій країні діють тисячі шкіл, студій та гуртків хореографії. Якщо раніше займатися туди приходили переважно діти, то, після трансляції трьох телепроектів «Танці з зірками», показаних на каналі «1+1», нині на танцуроки сталі приходити люди самого різного віку. Наприклад, на головному світському заході (Новорічному Віденському балу в Національній опері України) сотні гостей не просто кружляли у вальсі, але й жваво танцювали найскладніші «па» з латиноамериканської програми. Сьогодні бути сучасним — значить вміти класно танцювати. Тому для усіх, хто сам не проти потанцювати або хоче побачити як екстра-майстри це роблять, варто відвідати заходи, які покаже фестиваль «ArtВесна-2008».

Аліса АНТОНЕНКО
Газета: 
Рубрика: