Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

15 квітня, 2008 - 00:00

Планують вихід «у світ»

Холдингова структура української агропромислової групи «Миронівський хлібопродукт», компанія MHP S.A., збирається провести IPO на Лондонській фондовій біржі. Як йдеться в повідомленні компанії, інвесторам будуть запропоновані глобальні депозитарні розписки на акції MHP. Букранерами виступають Morgan Stanley та UBS Investment Bank.

Іноземці входять в український лізинг

Фонди прямих інвестицій ко-інвесторів Euroventures Ukraine Fund II (EVU II) і The Ukraine Opportunity Trust Plc (UKRO), що виступають ко-інвесторами, придбали 25% у ТОВ «Євро Лізинг». Сфера відповідальності нових учасників перебуває в сприянні виходу компанії «Євро Лізинг» на зовнішні ринки позик. За її даними, це перша в Україні операція зі входження зарубіжного інвестора в якості міноритарія до складу української лізингової компанії. Менеджером фонду EVU II є компанія Euroventures Ukraine, яка управляє двома фондами та виступає радником фонду UKRO. Активи в її управлінні перевищують $160 мільйонів.

Поповнили «чорний список» ЄС

Європейська комісія включила державне підприємство Міністерства оборони «Українська авіаційна транспортна компанія» (УАТК, Ukrainian Cargo Airways) до «чорного списку» авіакомпаній, яким заборонено всі транспортні операції в авіапросторі ЄС із міркувань безпеки. Згідно з повідомленням Єврокомісії, «УАТК стала третьою українською авіакомпанією, доданою до цього списку після Volare Aviation Enterprise та Українських середземноморських авіаліній». Згідно з повідомленням, комісія рекомендує українській владі посилити роботу із підвищення стандартів безпеки.

Кокс у дефіциті

Рівень завантаження виробничих потужностей коксохімічних заводів України, за даними дніпропетровського об’єднання коксохімічних підприємств «Укркокс», наразі становить 88%, і випуск коксу можна збільшити ще приблизно на 1 мільйон тон, однак проблемою є недостача коксованого вугілля. У цей час на коксохімічні підприємства на місяць припадає 1,34—1,5 мільйона тонн коксового концентрату українського видобутку, що становить 57—60% потреб. У січні-березні потреби українських метпідприємств у коксі задоволено повністю — при цьому в березні забезпечення коксом було на рівні 96,2%, недопостачання торкнулися «Arcelor Mittal Кривий Ріг» і ММК ім. Ілліча. У балансовому розподілі коксу на травень зафіксовано дефіцит коксу в обсязі 65 тисяч тонн. Він доводиться на «Arcelor Mittal Кривий Ріг».

Сингапурська біржа зацікавилася українськими емітентами

Як повідомив виконавчий директор інвестиційної компанії «Трійка Діалог Україна» Артемій Єршов, представники Сингапурзької біржі Singapore Exchange Limited найближчим часом відвідають Україну для організації зустрічей з українськими емітентами з приводу можливого їхнього виходу на цю біржу. «Біржа активізувала своє просування до країн Східної Європи та Росію», — зауважив Єршов і сказав, що «Трійка Діалог» спільно з держструктурою «ІнвестУкраїна» провели першу в Сингапурі конференцію про інвестиційні можливості України. «Її учасниками, зазначив представник «Трійки», — стали кілька сотень компаній, з яких лише відносно небагато представляли глобальний фінансовий або промисловий бізнес, тоді як інші — це місцеві інвестори та підприємства, зацікавлені в пошуку нових перспективних ринків для інвестицій і збуту своїх товарів». Аналітик ІК Роман Захаров додав, що для сингапурзьких компаній цікаві такі сектори українського ринку, як транспорт і логістика, роздрібна торгівля, споживчі товари, телекомунікації та IT-технології, фінанси.

«Нафтогазове» співробітництво

Україна та Лівія активізують співробітництво в нафтогазовій сфері. Про це, зокрема, повідомив Президент України Віктор Ющенко за підсумками свого візиту в Лівію. За його словами, Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» відновить роботу на нафтових родовищах у Лівії. «У рамках візиту лідера Лівії Каддафі до України, а його буде здійснено цього року, ми розглядаємо питання будівництва Лівією нафтопереробного заводу в Україні», — повідомив глава української держави. За словами Президента, таким чином, НАК «Нафтогаз України» братиме участь у видобутку нафти та розподілі продукції.

Газета: 
Рубрика: