Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У Львові пройшов День «Пласту»

15 квітня, 2008 - 00:00
ФОТО ЄВГЕНА КРАВСА

Цими вихідними Національна скаутська організація України — Пласт святкувала свої уродини. Урочистості пройшли у різних осередках Пласту по всій Україні, проте, наймасштабніше — у Львові. Саме тут найбільш чисельний осередок. Загалом в урочистостях прийняло участь більше 800 пластунів. Розпочалися святкування 12 квітня тереновою грою. Участь у ній взяли 42 команди куренів зі Львова, Ужгорода і Нового Роздолу.

Основна частина урочистих заходів пройшла у неділю 13 квітня. Розпочалися вони відкриттям меморіальної дошки у пам’ять про трьох пластунів (Ярослава Гайвасу, Петра Башука та Петра Канюку), яким у 1939 році вдалося врятуватися втечею з тюрми «Бригідки».

У соборі Святого Юра відбулася молебень, а також посвята нових прапорів кількох львівських куренів. Згодом пластуни у колоні вирушили через увесь центр міста Львів на Личаківське кладовище до Меморіалу Героям визвольних змагань українського народу. Тут відбулося складання Пластової присяги та інші пластові церемоніали. Там же було проведено переховання Северина Левицького — педагога, громадського діяча, першого начального пластуна, який в складних умовах міжвоєнної окупації українських земель та еміграції забезпечив збереження і зростання пластової організації, її дієвість, що дозволило відновити ефективну структуру Пласту в умовах незалежної України. Начальний пластун стоїть на чолі всього українського пастового руху і є своєрідним символом ідейної та структурної єдності.

Начальний пластун Української світової скаутської організації д-р Любомир Романків за надзвичайний пластовий хист, ідейність та наполегливу працю для добра і слави українського народу присвоїв львів’янці Оксані Бєляєвій іменем «Гетьманська пластунка вірлиця» — найвищим званням серед молодих пластунів. Таким іменем до сих пір володіли лише три молодих львівських пластунів.

Газета: 
Рубрика: