Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

З’явилася нова «Колиска надії»

У Хмельницькому є де рятувати недоношених дітей
7 березня, 2008 - 00:00
ФОТО МИХАЙЛА МАРКІВА

На базі Хмельницького міського перинатального центру відкрився новий Центр надання допомоги новонародженим «Колиски надії» — результат співпраці однойменної національної програми Фонду Віктора Пінчука, міської й обласної адміністрацій. Перинатальний центр є єдиною медичною установою регіону, що бере на себе основне навантаження за кількістю як пологів, так і особливо важких випадків, пов’язаних із невиношуванням плоду й екстрагенітальними патологіями у вагітних. Із запуском нового відділення для інтенсивної терапії новонароджених, побудованого за активної підтримки міської влади, цей центр стає цілісним перинатальним комплексом із надання всього спектра послуг новонародженим.

Віктор Пінчук на відкритті Центру в Хмельницькому зазначив: «Метою нашої програми «Колиски надії» є дати шанс вижити всім дітям, які народилися. Фактично наші зусилля скеровані на забезпечення головного права людини — права на життя. Сьогодні насправді все тільки починається. Найважче й найважливіше — боротьба за життя дітей — почнеться після того, як стрічку буде перерізано. Будьмо реалістами — в цій боротьбі можуть бути поразки. Але я впевнений, що перемог буде більше. І кожна така перемога — це врятоване життя».

Програма «Колиски надії» передбачає створення в Україні загальнонаціональної мережі Центрів надання допомоги новонародженим, оснащених новітнім і найякіснішим обладнанням, що існує на міжнародному ринку, відповідну професійну підготовку працюючого в них персоналу та роботу на створення професійного осередку, що спеціалізується на питаннях надання допомоги новонародженим.

Принциповою відмінністю програми «Колиски надії» є обов’язкове дотримання високих стандартів роботи центрів, що задаються завдяки залученню найкращих фахівців у цій галузі та постійному моніторингу учасників програми.

З моменту запуску програми в Україні було відкрито 12 Центрів надання допомоги новонародженим «Колиски надії». За цей період у центрах було надано допомогу понад 33000 дітям. Із них 4285 новонароджених були пацієнтами відділень інтенсивної терапії і реанімації. При цьому з достатньою мірою упевненості ми можемо говорити, що близько 700 новонароджених 2007 року були врятовані завдяки обладнанню, встановленому в рамках проекту «Колиска надії». 2006 року таких дітей було 460. 2006—2007 рр. на ці цілі Фондом Віктора Пінчука було виділено $2400000.

Газета: 
Рубрика: