Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Масштаб катастрофи — міждержавний

Як очистити Керченську протоку?
5 березня, 2008 - 00:00

Рада Міністрів Криму три місяці продовжує моніторинг екологічного стану Керченської протоки й прилеглих до неї акваторій Чорного та Азовського морів, території Керченського півострова: триває пошук методів захисту курортних територій півострова від можливого розливу мазуту і оптимального способу утилізації вже зібраного, піску та водоростей, що зберігаються донині в Керченському порту, підкреслив в інтерв’ю «Дню» голова Ради Міністрів АРК Віктор Плакида (наша газета вже тривалий час тримає цю складну проблему на контролі).

1 березня в уряді Криму відбулася чергова нарада керівників уряду, міністерств, організацій із захисту природи, екологів, транспортників та інших фахівців, де були підведені підсумки вже проведених досліджень. Віктор Плакида зазначив, що на прохання Кримської академії наук, Рада Міністрів АРК кілька тижнів тому звернулася в Міністерство оборони України щодо очищення морських акваторій з використанням біосорбентів і просила провести випробування зразка порохової розпорошувальної багатостовбурної установки. Однак розв’язання цього питання відкладається через «відсутність взаємодії щодо питань ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного характеру між Україною та Росією».

Непокоїть уряд автономії й інша проблема — зберігання на території Криму великої кількості зібраної раніше суміші мазуту, піску та водоростей. Як підкреслив Віктор Плакида, раніше спеціальні технічні комісії і відомства розглянули три варіанти утилізації цієї суміші, яка несе загрозу екології порту в разі потепління. Перевантаження суміші мазуту з піском і водоростями в спеціальні мішки великого формату (тару «Біг-Бег») на практиці виявилося не ефективним, через те, що мішки виготовлені з непрогумованої тканини і при застосуванні протікають. Довелося відмовитися також від перевантаження суміші в пластикові місткості, бо це дуже дорого й складно.

Перший заступник голови Ради Міністрів Криму Едуард Грівковський запропонував вивезти суміш за межі Криму з подальшою утилізацією за допомогою спеціального обладнання на комунальному підприємстві «Інвест Інформ Центр» у Кіровоградській області. Загалом усі витрати, за попередніми розрахунками, складають близько семи мільйонів гривень. Тому Едуард Грівковський підкреслив, що крім відшкодування збитку природі, всім учасникам ліквідації надзвичайної ситуації повинна бути передбачена своєчасна компенсація понесених витрат, які повинен відшкодувати винуватець трагедії. Усього, за попередніми даними, вони складають не менше 10 мільйонів гривень, але через затягування розв’язання проблеми вони зростають у багато разів.

Як повідомив начальник Керченського морського торгівельного порту Олександр Котовський, витрати підприємства зі зберігання суміші вже становлять три мільйони гривень. Крім того, порт щодня несе збитки через скорочення вантажних площ. На його думку, однією з причин трагедії 11 листопада 2007 року в Керченській протоці стало скасування з 1 жовтня 2007 року Керченського митного й прикордонного контролю, в результаті судна не додивляються на предмет вантажів, якi перевозяться, і необхідної супровідної документації. Начальник порту запропонував спосіб спрощеного транспортування суміші в Кіровоградську область. Як демонструють випробування, суміш можна навантажити у відкриті напіввагони без перевантаження в іншу тару, однак така відправка суміші буде можливою тільки впродовж найближчого тижня, доки ще тримається порівняно низька температура повітря. Для цього, за розрахунками Олександра Котовського, необхідно близько 60 напіввагонів.

Голова Рескому з охорони навколишнього середовища Криму Євгеній Бубнов наполягає на тому, щоб прокуратура автономії проінформувала громадськість і уряд про результати розслідування кримінальної справи за фактом забруднення акваторій у Керченській протоці. Він розповів, що минулого тижня в Києві на нараді в Міністерстві охорони навколишнього природного середовища України розглянуті проблеми з утилізації мазуту, зібраного в Криму, і виконання боргових зобов’язань Росією перед Україною.

Глава кримського уряду Віктор Плакида прийняв на себе зобов’язання протягом нинішнього тижня узгодити із зацікавленими відомствами варіанти з транспортування з Криму й утилізації мазутно-піщаної суміші, підняти питання про компенсацію збитку і витрат на ліквідацію надзвичайної ситуації, про поновлення роботи Керченського посту митного і прикордонного контролю.

Микита КАСЬЯНЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: