Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

27 лютого, 2008 - 00:00

Нарада з японськими мудрецями

Співробітництво України i Японії стає все більш багатогранним. Компанія Itochu Corporation днями заявила про те, що розглядає можливість участі в проекті будівництва швидкісної залізниці від міжнародного аеропорту «Бориспіль» до Києва. Менеджери Itochu розглядають сім перспективних проектів розвитку транспортної інфраструктури в Україні, однак найбільш привабливим вважають будівництво швидкісної залізниці від аеропорту «Бориспіль».

Минулого тижня у Києві відбулося перше спільне засідання Комітету ділового співробітництва між Україною та Японією. Питання економічного співробітництва між двома країнами прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко того ж дня обговорювала з представниками Японської федерації бізнесу «Кейданрен» (Рада мудреців) на чолі з паном Куніо Анзай. Прем’єр повідомила про наміри уряду провести відкриту чесну прозору приватизацію у таких сферах як енергетика, комунікації й забезпечити доступ могутніх міжнародних інвесторів, у тому числі, японських. Тимошенко також завірила, що уряд України зацікавлений у використанні досвіду компаній Японії з будівництва автомобільних доріг і інфраструктури. За її словами, таке співробітництво є дуже актуальним у зв’язку з проведенням в Україні Євро-2012. Український прем’єр заявила, що вважає можливим співробітництво з Японією із залучення до України нових довгострокових кредитів у державну іпотечну установу для фінансування програм із будівництва доступного й якісного житла. Вона повідомила, що українська сторона найближчим часом підготує спільні проекти із поглиблення співробітництва в окремих напрямках. «Україна зацікавлена у використанні передових японських технологій у всіх сферах», — зазначила Тимошенко.

Зустріч із представниками федерації «Кейданрен» відбулася також у Міністерстві промислової політики України. На зустрічі йшлося про пріоритети українського машинобудування, зокрема, верстато- та автомобілебудування. Потенційним японським інвесторам передали для вивчення диск з актуальними інвестиційними проектами у промисловому секторі. У ході зустрічі представник української автомобілебудівної компанії «Єврокар» запропонував створити в Україні підприємства із залученням японських інвестицій для виробництва автомобільної електроніки, інших вузлів і агрегатів. На зустрічі було відзначено плідне 10-річне співробітництво компаній «Isudzu» та «Богдан».

Тим часом співробітництво між двома країнами відбувається не лише в технічній, але й у гуманітарній сфері. «День» розповідав про ґрант, виділений японським урядом громаді села Листвин (Житомирська обл.) на реконструкцію системи водопостачання. А нещодавно стало відомо також про те, що уряд Японії надасть Україні ґрантову допомогу у розмірі $4,2 мільйона для модернізації медичного обладнання дитячих лікарень у Харківській, Дніпропетровській і Донецькій областях, повідомляє Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ , «День».

На підході — нові фонди

Київська компанія з управління активами «Фойл ессет менеджмент Юкрейн» влітку збирається вивести на український ринок відкритий інвестиційний фонд, повідомив заступник генерального директора КУА Дмитро Мошкало. «Ми впритул почали займатися відкритим фондом, запуск якого можливий влітку цього року. Але перед цим буде відкрито наші підрозділи в Дніпропетровську, Харкові, Донецьку та Львові», — сказав він. Д. Мошкало уточнив, що центр у Дніпропетровську компанія збирається презентувати вже в першій половині березня. Він пояснив, що відкритий фонд орієнтовано на широкий роздрібний сегмент потенційних інвесторів, тому створення регіональної мережі напередодні його запуску є обов’язковою умовою. Заступник директора КУА також повідомив, що компанія найближчим часом запустить два раніше анонсованих закритих недиверсифікованих корпоративних інвестиційних фонди (ЗНКІФ) «Прем’єр фонд нерухомості» і «Прем’єр фонд індекс Фойл 40 Україна», номінальним обсягом 200 мільйонів гривень кожен. За його словами, падіння українського ринку акцій у останні місяці, викликане негативними новинами з міжнародного фондового ринку, не є основою для перегляду планів компанії, а затримку із запуском фондів викликано технічними причинами при їхній реєстрації в Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку.

Кондитерські інвестиції

Найбільший виробник кондитерських виробів в Україні корпорація Roshen планує цього року інвестувати в розвиток близько 40 мільйонів євро, повідомив генеральний директор корпорації В’ячеслав Москалевський. За його словами, інвестиції буде спрямовано на завершення цього року проекту реконструкції Липецької кондитерської фабрики (Росія). Днями корпорація відкрила в Яготині логістичний центр загальною площею 60 тисяч кв. м. і місткістю 45 тисяч тонн. Інвестицї проект склали 230 мільйонів гривень. Вкладення корпорації в розвиток виробництва і капітальне будівництво 2007 року становили близько 100 мільйонів євро.

Добудує і... продасть

Укласти угоду з продажу однойменного торговельно-розважального центру (ТРЦ) у Києві планує наприкінці 2008 р. — початку 2009 року київська група компаній «Караван», повідомив голова правління компанії Karavan Real Estate Limited Денис Случинський. «На кінець цього — початок наступного року ми розглядаємо можливість виходу з цього проекту і рефінансування коштів на придбання земельних ділянок. Орієнтовна сума продажу становитиме близько $200 мільйонів», — сказав він. Д. Случинський також повідомив, що компанія планує до кінця поточного кварталу завершити будівництво третьої черги цього ТРЦ, у складі якої буде представлено торговельні площі, а також офісний центр. «Остаточну ухвалу буде прийнято наприкінці року в залежності від стратегічних цілей групи. Питання про продаж однойменного продуктового гіпермаркету в даний момент не розглядається», — зазначив Д. Случинський.

Додаткова емісія, але не без підстав

Компанія «Сталь», яка займається збиранням брухту і виробництвом заготовок із чорних металів, за підсумками 2007 року збільшила чистий прибуток на 89,4%. За даними компанії нерозподілений прибуток минулого року збільшився на 25,1%. При цьому сумарна дебіторська заборгованість знизилася на 31,1%. «Сталь» збирається збільшити статутний капітал на 3 мільйони гривень (до 6 мільйонів 127 тисяч гривень) шляхом закритого розміщення простих іменних акцій у документарній формі. Ухвалу про проведення додаткової емісії прийняли загальні збори акціонерів ВАТ 12 грудня 2007 року.

Газета: 
Рубрика: