Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Медведєв став третім

Російський кандидат багатший за своїх конкурентів
23 січня, 2008 - 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Кількість кандидатів у президенти Росії зросла до трьох. Після Володимира Жириновського та Геннадія Зюганова ЦВК зареєструвала Дмитра Медведєва. Сам Медведєв на реєстрацію не з’явився, довіривши цю місію своєму вповноваженому. Загалом реєстрація пройшла у спокійній обстановці; щоправда, її трохи зіпсував один із членів комісії від Компартії Андрій Кличков. Він звинуватив фаворита Путіна у зловживанні адміністративним ресурсом. «Варто подивитися інформаційні програми, як усе стає зрозумілим. Вони починаються новинами про Медведєва. Потім розмова плавно переходить до пари Путін—Медведєв. Далі йде Путін. І наприкінці — погода», — гірко іронізував Кличков. Прибічники Медведєва не розгубилися і пояснили увагу ЗМІ його діловитістю. «Наш кандидат не любить зайвих балачок, він вважає за краще займатися справами», — відповіли вони. На цьому словесна перестрілка між протиборчими таборами завершилася, і члени Центрвиборчкому одноголосно висловились за реєстрацію Медведєва.

Як і належить, відповідно до закону, новоспечений кандидат надав дані про прибутки у 2003—2006 роках. Виявилося, що заробітки Медведєва за цей період становили 7 млн. рублів, що еквівалентно $285 тисячам. Це приблизно вдвічі більше, ніж прибутки конкурентів — Володимира Жириновського ($147 тисяч) і Геннадія Зюганова ($139 тисяч). Квартира Медведєва також виявилася найбільшою — 367 м 2 . Причому за цим показником він перевершив не лише конкурентів iз президентських виборів, але й усіх членів уряду.

Доки висуванець від фракції «Єдина Росія» декларував своє майно, кандидат від демократичних сил Михайло Касьянов боровся з ЦВК. У вибірці підписів за кандидата Касьянова було виявлено 7,5% браку. Якщо внаслідок повторної перевірки ще 15% підписів понад 5% із них виявляться фальшивими, Касьянову відмовлять у реєстрації.

Проте це не єдина претензія до колишнього прем’єра. Як кажуть у ЦВК, Касьянов не надав комісії необхідних відомостей про складальників підписів. «Це дуже серйозне порушення, яке також може слугувати приводом для відмови у реєстрації», — заявив секретар ЦВК Микола Конкін.

Незважаючи на тривожні сигнали, винуватець «розборок» поки що не виявив бажання з’явитися до ЦВК і дати пояснення. Деякі експерти вважають, що Касьянову не варто драматизувати ситуацію. «Вибори за участю Медведєва та прокремлівської опозиції виглядатимуть комічно. Тому, швидше за все, влада дозволить Касьянову брати участь у виборах, незважаючи на кількість порушень», — сказала нам заступник голови президії Народно- демократичного союзу Ірина Хакамада.

Остаточне рішення щодо реєстрації Касьянова має бути прийняте не пізніше, ніж 27 січня. Вибори президента Росії призначено на 2 березня.

Іраклій ХУЦИШВІЛІ, Москва
Газета: 
Рубрика: