Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Різдвяні фантазії з неволі

Виставка «Різдвяна зірка» зібрала 150 найкращих художніх робіт неповнолітніх засуджених
16 січня, 2008 - 00:00

Проводити такі виставки для Державного департаменту України з виконання покарань вже стало традицією. Схоже на те, що тут вирішили наслідувати приклад керівництва «Республіки Шкід»: капля камінь точить, тож сьогодні ці хлопці малюють, завтра заспівають колядки, а там, гляди, й стануть повноцінними громадянами своєї держави... Як повідомив голова Державного департаменту з виконання покарань Василь Кощинець, виставка живописних малюнків та сконструйованих власними руками дерев’яних невеличких церков, підсвічників та інших святкових різдвяних атрибутів сприятиме тому, аби кожна людина, яка перебуває нині у місцях позбавлення волі, замислилася про справжній зміст свого життя — і таким чином сама себе рятувала.

Тож нині до цього процесу долучилось 700 засуджених, які представили на розгляд журі свої роботи, а вже з них територіальні управління департаменту обрали півтори сотні найкращих.

— Ми вирішили запровадити проведення творчих конкурсів у виховних колоніях та місцях позбавлення волі по всій країні, аби люди, а особливо підлітки і молодь, визначили для себе, у чому їхні пріоритети. До того ж, виставки на кшталт цієї є тематичними і спонукають до відповідних роздумів. Якщо хлопці й дівчата прагнуть малювати ікони чи зображення святих, хіба це не свідчить про їхнє духовне зростання? — зауважив Василь Кощинець.

Аби намалювати ікону, професіонали тривалий час виношують її образ у своєму серці, збираючи уявний «пазл» по кілька місяців, а то й років. Тож коли засуджені беруться до такого серйозного завдання, у організаторів з’являється віра в те, що не все загублено.

— Біда нашого суспільства, що більшість з цих дітей по суті не знають, за що вони потрапляють за грати — таких третина...— вважає директор Науково-методичного центру превентивного виховання АПН України, доктор педагогічних наук, професор Валентина Оржеховська, яка тривалий час працює з «важкими» підлітками. — В України відсутні дитячі суди, судові вихователі, які б правильно розібралися в деталях справи, дослідили б проблему комплексно, враховуючи усі особливості. Значною мірою дана проблема виникає через неправильне виховання батьків, вчителів, або це виховання відсутнє взагалі. Адже всі ми знаємо, що нині значна кількість батьків вирушають за кордон на заробітки, залишаючи дітей без нагляду. Найчастіше трапляється так, що хтось із кимось пішов за компанію і таким чином був втягнений у злочин. Тому ідея створення виставки, залучення дітей до малювання та майстрування є позитивною, вона здатна загоїти душевні травми, відновити людину морально та психологічно і повернути її до нормального життя. Люди, які перебувають зараз за гратами, розцінюють свою участь у виставці як повернення, однак у першу чергу вони воліють виправдати самих себе. Варто зазначити, що 85% неповнолітніх в’язнів — це люди, у яких скалічена доля, які не отримали ані батьківської уваги, ані любові, ані жодного доброго слова у своєму житті...

«Різдвяна зірка» — тільки початок, кажуть організатори і запевняють, що творчі конкурси серед засуджених триватимуть, а список номінацій розширюватиметься. Крім того, найкращі роботи виставлятимуться на аукціонах, а гроші, отримані від продажу, повернуться до її безпосереднього виконавця.

Було б дивним, якби на таку виставку не завітало духівництво, зокрема, представники Міжконфесійної християнської місії «Духовна та благодійна опіка у місцях позбавлення волі».

— Господь працює у кожній людській душі. Є люди, які схибили, зробили неправильний крок, однак Бог прощає усіх і покриває усе своєю любов’ю. Господня ласка та доброта працює в серцях наших братів, які зараз у в’язницях. Прикладом того є ці прекрасні роботи, світло яких випромінює благословенням, — так благословив добру справу єпископ Михаїл.

Людмила МАЗУРЕНКО
Газета: 
Рубрика: