Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / КУЛЬТУРА

22 грудня, 2007 - 00:00

Світ дитинства

«Гарячий шоколад» — так назвала Світлана Кубрак свою персональну виставку, що відкрилася у галереї «Срібні дзвони». Картини київської художниці — населений дітьми та янголами світ дитинства й казки, світ радощів маленьких, великих і просто величезних, але незмінно — важливих і в цій своїй важливості — симпатичних і зворушливих («Я вмію грати на скрипочці», «Хліб такий смачний», «Мрії збудуться», «Маленький принц на білому коні»). Зрештою, є на виставці й інші історії — витончені й трохи іронічні стилізації під модерн і епоху джазу («Гарячий шоколад», «Дівчина у блакитному», «Дівчина з трояндою», «Дівчина з віялом», «Мопси»). Однак живопис — хоч і важлива, але не єдина складова «Гарячого шоколаду». Ноу-хау Світлани Кубрак — скульптури, виконані з сіна. Цього разу переважна їх більшість так чи інакше оспівує пацюка — символ наступаючого року, повідомляє Оксана ЛАМОНОВА.

Із життя бджіл

Бестселер американської письменниці Сью Монк Кідд «Таємне життя бджіл» перенесений на екран студією Fox Searchlight. Уже відомо, що в ролях будуть зайняті Дженніфер Хадсон (яка отримала «Оскар» за кращу жіночу роль другого плану), Куін Латіфа і Софі Оконедо. На головну роль продюсери хочуть запросити Дакоту Феннінг, також ведуться переговори з Алішею Кіс, пише lenta.ru, посилаючись на Variety. Режисером і сценаристом картини стала Джина Принс-Байзевуд, яка у 2000 році зняла спортивну драму «Любов і баскетбол». Зйомки картини почнуться в січні наступного року. Головна героїня роману — біла дівчинка Лілі Оуенс, яка живе в першій половині 60-х у Північній Кароліні. Вона втікає з дому разом зі своєю темношкірою вихователькою й подругою Розалін в інше місто, де їх беруть до себе три ексцентричні сестри, які працюють на пасіці. На новому місці героїня дізнається історію своєї матері, яка загинула за дивних обставин.

Монумент поетесі

Пам’ятник Марині Цвєтаєвій буде відкрито 26 грудня в Москві, повідомила РІА «Новостям» директор Будинку-музею Марини Цвєтаєвої Есфірь Красовська. Відкриття монумента приурочене до 115-річчя від дня народження поетеси. Пам’ятник виконаний за проектом авторського колективу в складі скульптора Ніни Матвєєвої та архітекторів Сергія Бурицького і Олександра Дубовського.

Сценаристи допоможуть

Американська Гільдія сценаристів (WGA), яка страйкує вже сім тижнів, зробить виняток для організаторів незалежних кінематографічних премій Spirit Awards і допоможе їм у створенні сценарію шоу церемонії нагородження, повідомляє lenta.ru, посилаючись на The Associated Press. Раніше гільдія ухвалила бойкотувати «Золоті глобуси» і «Оскара». Церемонія Spirit Awards пройде 23 лютого, рівно за день до вручення «Оскарів». Виняток для цієї нагороди сценаристи зробили лише тому, що організатори звернулися до них із проханням про допомогу ще до початку страйку. Більше за все номінацій — по чотири — Spirit Awards отримали фільми Джуліана Шнабеля «Скафандр і метелик» і Тодда Гейнса «Мене тут немає».

Грузинська лезгинка в Києві

До нашої столиці планує приїхати на гастролі легендарний колектив — Національний балет Грузії. Це єдиний ансамбль народного танцю, який виступав на знаменитій сцені Ла Скала в Мілані. Знають його й кияни, яким пощастило побувати на концертах, організованих у рамках Року Грузії в Україні. Виступи грузинських майстрів ніколи та нікого не залишають байдужими. Кожний їх танок — мінівистава, в якій відбивається національний характер; виконаний дуже щиро та темпераментно. Грузинські танцюристи вражають публіку дивною хореографією, вихровим обертанням, запаморочливими стрибками (чоловіки) та плавною грацією (жінки). Національний балет Грузії був заснований Іліко Сухішвілі та Ніно Рамішвілі 1945 року й спочатку називався Державним ансамблем танцю Грузії. За більш ніж 60-річну історію цей колектив завоював серця мільйонів прихильників у різних країнах і континентах. Нову програму, яку вони презентують 16 лютого на головній сцені нашої країни — Палаці «Україна», можна назвати самобутньою розповіддю про грузинську душу, створеною мовою танцю, в якому дивним чином поєднуються традиції та сучасна хореографія. Нині в Грузії багато дитячих ансамблів, самодіяльних труп і сольних виконавців працюють за методами балету Сухішвілі, а українським глядачам надається шанс побачити першоджерело — як виступають майстри екстракласу — артисти Національного балету Грузії під керівництвом сина Ніно Рамішвілі Тенгіза, який продовжив творчу династію, повідомляє Аліса АНТОНЕНКО.

Газета: 
Рубрика: