Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

22 грудня, 2007 - 00:00

Бушу цікаво, якою буде роль Путіна

Президент США Джордж Буш виступив із промовою, яка стала своєрідним підведенням підсумків 2007 року. Значне місце в його виступі зайняли питання міжнародної політики, говорив він і про Росію. На прохання прокоментувати рішення журналу Time, який назвав Володимира Путіна людиною року, американський президент відповів, що не читав статтю в журналі, де пояснюється, чому вибір упав саме на Путіна. Проте Джордж Буш припустив, що цей вибір був продиктований тією обставиною, що «Путін — важливий лідер». Однак, за словами американського президента, «фундаментальне питання» полягає в тому, як Росія «виглядатиме через 10 років». Голова Білого дому сподівається, що Росія «розуміє необхідність існування системи стримань і противаг, вільних і чесних виборів, а також наявності активної преси». У своєму виступі американський президент зазначив, що він не знає, чи стане Володимир Путін головою російського уряду, підкресливши, що тема можливого прем’єрства останнього не була предметом обговорення в ході бесід американського і російського лідерів. Проте, Буш заявив, що йому «цікаво, якою буде — або не буде — роль Володимира Путіна». Буша також цікавить, на що буде схожа російська зовнішня політика при новому президентові, з яким лідер США розраховує зустрітися наступного року двічі.

У Бельгії призначений голова тимчасового уряду

Король Бельгії Альберт II призначив Гі Верхофстадта прем’єр-міністром країни на термін дії тимчасового уряду, повідомляє агентство Рейтер із посиланням на королівську прес- службу. Нарівні з призначенням прем’єра був представлений список міністрів, які формують тимчасовий уряд. Серед них міністр фінансів Дідьє Рейндерс, який збереже свою посаду й надалі. Вчора новий уряд прийняв присягу. Звернення нового прем’єра до парламенту напередодні винесення йому «вотуму довіри» відбудеться, як очікується, у неділю. Прем’єр- міністр Бельгії Гі Верхофстадт, який іде у відставку, прийняв 17 грудня пропозицію короля Альберта II сформувати тимчасовий уряд, який він очолюватиме максимум до 23 березня 2008 року. Очікується, що перехідний уряд вирішуватиме термінові питання, зокрема, формуватиме бюджет на 2008 рік і боротиметься з підвищенням цін на паливо й продукти. Також уряд почне переговори, мета яких — проведення конституційної реформи.

Україна прагне якнайшвидшого приєднання до ПДЧ

Міністр закордонних справ України Володимир Огризко зазначає, що Україна прагне якнайшвидшого приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО. «Хочу наголосити на нашому намірі якнайшвидше приєднатися до Плану дій щодо отримання членства в НАТО», — сказав він учора в Києві, виступаючи на зустрічі з послами іноземних держав, акредитованих в Україні. В. Огризко підкреслив, що вважає позбавленою сенсу позицію можливого нейтрального та позаблокового статусу України в умовах формування єдиного простору світової безпеки. «Україна усвідомлює переваги загальноєвропейської архітектури колективної безпеки», — сказав він. Разом з цим голова МЗС зазначив, що на даному етапі зарано й передчасно говорити про можливий вступ України до НАТО. За його словами, необхідно спочатку пройти всі необхідні етапи, виконуючи щорічні плани дій Україна-НАТО і використовуючи в перспективі механізм ПДЧ. «Мені приємно констатувати, що останнім часом українське суспільство стало більше підтримувати євроатлантичний курс нашої держави», — наголосив В. Огризко.

Газета: 
Рубрика: