Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Труханову острову загрожує... Євро-2012

Будівництво Міжнародного молодіжного центру може знищити «легені» Києва
19 грудня, 2007 - 00:00

Уже не перший рік екологи столиці вимагають проголошення Труханова острова регіональним ландшафтним парком. Єдина причина, яка стоїть на заваді цьому, — земля в Україні стала цінним товаром, тому, за словами фахівців, створювати нові заповідні чи ландшафтні території в Україні стало надзвичайно складно. Боротися за цілісність Труханова острова з новою силою фахівців змусило те, що Київська міська державна адміністрація наприкінці вересня цього року оприлюднила концепцію будівництва на ньому Міжнародного молодіжного центру (в рамках підготовки до Євро-2012). Прийнята концепція передбачає створення на острові умов для тимчасового проживання понад 15 тисяч осіб на період проведення чемпіонату, будівництво готелю, наметового містечка, стадіону, гольф-клубу, оглядової вежі та інших споруд сервісної інфраструктури.

Щоб уникнути забудови острова, кілька днів тому представники Зеленої партії України подали до КМДА необхідні документи з вимогою якомога швидше проголосити Труханів острів ландшафтним парком і таким чином зберегти його унікальну природну екосистему. Експерти переконують, що перетворення острова на заповідну зону аж ніяк не завадить киянам вільно відвідувати пляжі та спортивні і розважальні заклади, що функціонують на острівній території. Єдина умова, яку висувають екологи до власників цих закладів, — не перетворювати острів на сміттєзвалище.

— Острів площею понад 450 гектарів є унікальним природним комплексом для такого великого європейського міста, як Київ, — переконаний голова Зеленої партії Сергій Курикін. — Без жодного перебільшення його можна назвати «легенями» Києва. Наразі в столиці налічується понад 700 тисяч автотранспортних засобів, тому можливість для жителів міста дихати повітрям існує лише за рахунок зелених насаджень острова. Його унікальна екосистема зберегла всі ознаки природного ландшафту з цілісним біологічним різноманіттям, незважаючи на те, що на острів так чи інакше впливає міське середовище. Мало кому відомо, що серед постійних мешканців острова зустрічаються рідкісні птахи, чимало з яких занесені до Червоної книги України (гоголь, скопа, орлан-білохвіст, балабан, сапсан, кулик-сорока). Тому так важливо зрозуміти, що створення на острові комплексної інфраструктури безповоротно знищить його, як зелену зону столиці.

Серед інших аргументів на користь перетворення Труханова острова на ландшафтний парк експерти наводять факт, що в ньому ростуть притаманні заплавним лісам дерева: тополі, осокори, липи та верби. Саме вони обмежують поширення кліщів, які викликають захворювання Лайма, у межах острівної екосистеми. Наразі у столиці формується локальний мікроклімат з ефектом «міського острова спеки», де місцева температура, особливо у центральних частинах міста, на кілька градусів вища за температуру міських околиць. Тому дозвіл на забудову Труханова острова може прискорити процес утворення у Києві пустель.

Окрім цього, статус регіонального ландшафтного парку, відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд», сприятиме розвитку на Труханову острові екологічного туризму. Такий підхід, на переконання експертів, є найбільш перспективним не тільки для охорони природного ландшафту, а й для економічного розвитку цілої екосистеми Києва.

КОМЕНТАР

Ігор ІВАНЕНКО, заступник начальника Державної служби заповідної справи України:

— Відповідно до генерального плану розвитку міста Києва, Труханів острів заплановано перетворити на парк культури та відпочинку, що передбачає його розширення за рахунок штучних насаджень. Але кращим варіантом для існування острова є перетворення його на регіональний ландшафтний парк. Це дозволить диференційовано використовувати та зберігати його природні ресурси, створити зону стаціонарної та регульованої рекреації (бази відпочинку, санаторії та інші постійні зони відпочинку), а також зробить відвідування острова більш організованим. Передусім, з’являться зони з обмеженими умовами відвідування: не кидати сміття, не заходити на зелені зони тощо. Але завдання не в тому, що треба закрити острів для відвідувачів, а навпаки — зробити його доступним для відпочинку. Коли ж мова йде про забудову острова в рамках підготовки до чемпіонату з футболу Євро-2012, треба керуватися нормами проекту організації території: науковці проводять інвентаризацію природних комплексів і дають свої рекомендації щодо того, як треба діяти, аби не зашкодити рослинному та тваринному світу. Йдеться не про дозволи на будівництво готелів чи кемпінгів, чого не передбачає статус регіонального ландшафтного парку, а лише про створення зон стаціонарного відпочинку. Але в будь-якому випадку ми повинні зберегти природні ресурси Труханова острова.

Інна ФІЛІПЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: