Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Торжество процедури

«Плюс» — у тому числі й Віктору Януковичу, який оголосив про перехід Партії регіонів до опозиції. «Мінус» — якість уряду
19 грудня, 2007 - 00:00
ПОКИ НЕВІДОМО, ЩО ВПЛИНУЛО НА ПОЗИЦІЮ ЮРІЯ ЄХАНУРОВА, АЛЕ СВІЙ ГОЛОС ВІН ТАКИ ВІДДАВ ЮЛІЇ ТИМОШЕНКО / ЦЕ, БЕЗУМОВНО, БУЛА ЇХНЯ ПЕРЕМОГА — ЮЛІЇ ТИМОШЕНКО І ТЕПЕР ЇЇ ПЕРШОГО ВІЦЕ-ПРЕМ’ЄРА ОЛЕКСАНДРА ТУРЧИНОВА

Вчора Юлія Тимошенко стала прем’єром України. Набрано мінімум — 226 голосів. Сама Юлія Володимирівна зовсім не була впевнена в позитивному голосуванні. Сказала, що мужньо зустріне будь-який результат. Побоювання були не марні, її прем’єрство висіло на волосині. Нунсівець Іван Сподаренко не з’явився — вночі в нього стався гіпертонічний криз, і лікарі заборонили його транспортувати. Іван Плющ утримався.

Інтригою було голосування Юрія Єханурова. Ще зранку він заявив: поки не затверджено новий Кабмін, за Тимошенко голосувати не готовий. Але все ж після драматичної паузи підняв руку і сказав «за». Зала зустріла це оплесками.

Депутатам явно припав до душі новий спосіб голосування. Вони з натхненням тягнули руки й говорили «за» (проте при подальших голосуваннях натхнення випарувалося). Деякі намагалися урізноманітнити довгу процедуру. «За Тимошенко і за Україну», — прокричав Андрій Шевченко. «За Юлю і за майбутнє України», — переінакшив Володимир Яворівський. Після того, як спікер Арсеній Яценюк сказав «за», бютівці й нунсівці кинулися обіймати й цілувати Тимошенко. Зала стоячи скандувала: «Юля! Юля!» Після двох років очікування, провального голосування минулого тижня, вона все ж стала прем’єром.

Тимошенко піднесли три букети. Розкішні білі троянди від Олександра Турчинова, кремові троянди від НУ-НС (підніс В’ячеслав Кириленко) і був ще невеликий, але дуже стильний букет від Арсенія Яценюка. До речі, Арсеній Петрович щось дуже довго шепотів на вухо Тимошенко, коли вручав квіти.

Потім за такою ж схемою Верховна Рада звільнила Віктора Януковича з посади прем’єра. Проголосувало знову 226 депутатів.

У своїй прощальній промові Віктор Янукович заявив, що обрання Юлії Тимошенко нічого хорошого українському суспільству не принесе. Мовляв, його уряду вдалося відновити країну від руїн «помаранчевої» команди та підвищити зарплати. Однак «помаранчева» команда «злякалася успіхів його уряду», і тому було влаштовано вибори, на яких «відпрацьовувалися закордонні технології». Ці слова викликали сміх у залі.

«Цей сміх нездоровий, не смійтеся над горем людей. Подумайте про свою відповідальність», — присоромив депутатів Віктор Федорович. Але депутати після цих слів ще більше розвеселилися.

Регіонали покинули залу — не могли стерпіти, як представники коаліції «ображають» їхнього лідера. «Коли закінчився виступ Віктора Федоровича, ви чули, які звучали йому навздогін виступи», — обурювався Юрій Мірошниченко.

По обіді коаліція голосувала за новий склад уряду. І тут сталося диво: Іван Степанович підняв руку і сказав «за». Навіть Юлія Тимошенко зааплодувала.

Істотних змін список не зазнав: Іван Вакарчук (батько відомого співака) став міністром освіти замість Василя Кременя. Інших змін не було.

Поки відбувалися довгі голосування, в кулуарах неспішно прогулювалися нові опозиціонери. Кореспондентка «Дня» підійшла до регіонала Олександра СТОЯНА.

— І як вам тепер в опозиції?

— Поки що не відчув.

— Віктор Федорович сказав, що ви будете конструктивною опозицією. Розшифруйте, будь ласка, що це означає?

— Скажімо, я, Сухий і Хара зареєстрували вже дев’ять законів. Якщо проходитимуть закони в інтересах громадян України, ми не блокуватимемо.

— Як ви вважаєте, як довго протримається уряд Тимошенко?

— Мій прогноз — вересень. Щонайбільше. В мене склалося таке враження, що Ющенко до останнього сподівався, що Юля не набере голосів.

— Гадаєте, в них така недовіра і неприйняття одне одного?

— Я би сказав політична конкуренція. І повірте мені, як депутатові п’яти скликань, ось ці 226 — це разовий засіб. Більше ми ніколи не побачимо 226.

— Стежитимете, щоб персонально кожний депутат голосував?

— Я скажу чесно, якщо буде щось принципове, то ми будемо наполягати, стежити. А якщо якесь поточне питання.., то ми самі не всі ходимо. Тому, якщо йтимуть нормальні закони в залі, завжди буде достатньо депутатів, аби за них проголосувати.

— А як вам новий уряд? Бачили список?

— Так, бачив. Я проти сьомого явлення Пинзеника народу високосного року (сміється). Ще я не розумію призначення Юрія Єханурова. Я, звичайно, поважаю Юрія Івановича, але як можна призначати міністром оборони людину, яка не може сержанта від єфрейтора відрізнити. Відправите мене зараз балетом керувати!

— А, з іншого боку, яке відношення Шуфрич мав до МНС?

— (Сміється.) Ну, Шуфрич може на будь-якій посаді працювати.

УРЯД ЮЛІЇ ТИМОШЕНКО
Перший віце-прем’єр Олександр Турчинов;
віце-прем’єр Іван Васюник;
віце-прем’єр Григорій Немиря;
міністр освіти і науки Іван Вакарчук;
міністр транспорту і зв’язку Йосип Вінський;
міністр культури й туризму Василь Вовкун;
міністр економіки Богдан Данилишин;
міністр праці й соціальної політики Людмила Денисова;
міністр оборони Юрій Єхануров;
міністр охорони здоров’я Василь Князевич;
міністр Кабінету Міністрів Петро Крупко;
міністр регіонального розвитку і будівництва Василь Куйбіда;
міністр із питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко;
міністр внутрішніх справ Юрій Луценко;
міністр аграрної політики Юрій Мельник;
міністр промполітики Володимир Новицький;
міністр юстиції Микола Онищук;
міністр закордонних справ Володимир Огризко;
міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко;
міністр фінансів Віктор Пинзеник;
міністр вугільної промисловості Віктор Полтавець;
міністр палива й енергетики Юрій Продан;
міністр охорони навколишнього середовища Георгій Філіпчук;
міністр із питань надзвичайних ситуацій і у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Володимир Шандра.

Олена ЯХНО, фото Леоніда БАККА, «День»
Газета: