Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Корегування білоруської опозиції від КДБ

13 грудня, 2007 - 00:00

У Комітеті державної безпеки Білорусі не бачать жодних підстав для реалізації в республіці сценарію «кольорових революцій» і вважають, що білоруська опозиція неспроможна і заявляють про її фінансування Заходом. «Сам термін «білоруська опозиція» потребує корегування. Хіба логічно називати так людей, які годуються з чужих рук і співають з чужого голосу», — заявив начальник Центру інформації і громадських зв’язків КДБ (ЦІГЗ КДБ) Валерій Надтачаєв. «Вони не здатні домовитися між собою i бiльше нагадують персонажів криловського квартету, ніж відповідальних політиків. Не дивно, що білоруси не хочуть слухати цю какофонію», — наголосив начальник ЦІГЗ. За його словами, у Білорусі зараз не існує серйозних передумов для виникнення політичного екстремізму. «Спроби фіксувалися, але в основному вони були інспіровані зі сторони. Пригадайте УНА—УНСО, інші радикальні політизовані групи зарубіжного походження, які приїжджали до нас з метою дестабілізувати обстановку», — сказав він, пояснюючи, що закон про протидію екстремізму потрібен як превентивний захід. Начальник ЦІГЗ КДБ також заявив, що у Білорусі «немає політичних в’язнів, а в білоруському законодавстві немає політичних статей, а розмови про політв’язнів у Білорусі нагадують розмови про зброю масового ураження в Іраку, яку досі не знайшли». Відповідаючи на запитання, що стосується уваги КДБ до незареєстрованих громадських організацій, В. Надтачаєв заявив, що «наші доморослі радикали не тягнуть на громадські організації». «Який зріз суспільства вони репрезентують? Вся ця «музика» в iнтернеті зрозуміла. І замовляють її ті, хто платить, ті, хто хоче безкарно втручатися в наші внутрішні справи», — сказав він.

КОМЕНТАР

Анатолій ЛЯБЕДЬКА, лідер Об’єднаної громадянської партії, голова національного комітету Об’єднаних демократичних сил:

— Прес-конференція КДБ з такими заявами пов’язана з тим, що Об’єднані демократичні сили роблять певні успіхи. А КДБ треба виправдати своє існування. Їм же треба з’їздити до Олександра Григоровича і принести кілька «скальпів», кинути їх на стіл і сказати: ось ми відпрацьовуємо ті мільйони чи десятки мільйонів доларів, які отримуємо. І по-друге, їм треба створити образ ворогів.

У нас в країні є зараз величезна проблема. Лукашенко змушений був піти на скасування соціальних пільг і гарантій для 5,5 млн. людей. І звичайно, виникла дилема. Що треба зараз обговорювати людям: існуючі проблеми чи підкинути їм для чергового обговорення заяву про те, що опозиція привезла якусь кількість грошей і ділить між собою. Якщо говорити про звинувачення, то має бути представлено щось серйозне.

Щодо політичних в’язнів. У нас ув’язнений на п’ять з половиною років кандидат у президенти, який кинув виклик Лукашенку. Як цю людину називати: просто заблудною чи політв’язнем. Або, наприклад, як називати Андрія Климова, депутата минулого парламенту і мого колегу по партії, який розмістив в iнтернет-просторі статтю. І за це йому дали два роки в’язниці. Тому що, на думку прокуратури, ця стаття містила образливі випади на адресу Олександра Лукашенка. Але за чинним законодавством, у нас iнтернет не є засобом масової інформації. Дмитро Дашкевич отримав 2,5 роки в’язниці за те, що він діє від імені незареєстрованої молодіжної організації. А ця організація п’ять років прагне зареєструватися і отримати офіційний статус. Але її просто не реєструють, а люди продовжують працювати. Хто в цьому випадку Дашкевич? Політв’язень чи просто дрібний хуліган?

Щодо неспроможності опозиції домовиться між собою. Під час президентської кампанії абсолютно різні політичні структури, починаючи від комуністів і закінчуючи націоналістами, домовилися і виставили єдиного кандидата на президентськi вибори. У нас буде виборча кампанія, наголошую, не вибори до Палати представників на наступний рік. Абсолютно різні структури: і соціал-демократи, i ліберали, i консерватори, i комуністи підписали загальну угоду про підготовку до виборів і зараз працюють над тим, щоб був єдиний список на 110 виборчих округів по одній людині. Крім того, буде оприлюднене загальне звернення до виборців. Про це в КДБ поінформовані більше ніж досить. Інша річ, що вони намагаються зробити все можливе, щоб такого списку не було. Я думаю, що це факти, які свідчать про те, що в Білорусі, незважаючи на всі зусилля КДБ і численних інших спецслужб, опозиція все-таки залишається консолідованою.

Газета: 
Рубрика: