Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Готель із... криги

12 грудня, 2007 - 00:00

Найпівденнiший крижаний готель у світі відкрився в норвезькому зимовому парку Хундерфоссен, повідомляє Turizm.ru. На будівництво палацу пішло 100 вантажівок снігу та 50 тонн криги. Готель складається з 15 номерів, у яких одночасно зможуть розташуватися 40 гостей, сауни, ресторанiв та конференц-залiв. У ньому функціонує навіть камін. Температура повітря в номерах варіюється від -3 до -7 градусів за Цельсієм.

Уперше готелі з криги як туристичний атракціон і водночас як засіб розташування почали пропонувати на курортах Фінляндії та Норвегії декілька років тому. Готель у Хундерфоссені стане найпівденнiшим із них (у Північній півкулі).

Крижані готелі стають дедалі популярнішими. Готелі з криги вже працюють у Канаді, Китаї, Чилі, Фінляндії та Швеції. Перший такий готель став доступним для мандрівників понад 15 років тому. Тоді у Швеції побудували перший крижаний готель, в який тут- таки потяглися туристи з усього світу, які розраховують отримати задоволення від нічлігу в приміщенні, де температура не піднiмається вище за -4 градуси. Звичайне ж, це -10 градусів за Цельсієм.

Так і прототип крижаного готелю з’явився колись саме з ініціативи туристів. Під час проведення традиційної виставки крижаних скульптур у селі Юккас’ярві 1989 року (це у шведській Лапландії, за 200 км від Полярного кола) група мандрівників вирішила заночувати в хатинці, яка складається з крижаних блоків. Виявилося, що всередині не так уже й холодно, а красу перших ранкових променів сонця, що заломлюються в товщі крижаних стін, просто неможливо описати.

Газета: 
Рубрика: