Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / НОВИНИ КОМПАНIЙ

25 жовтня, 2007 - 00:00

За газом — у море

Одеське і Безіменне газові морські родовища розроблятиме ДАТ «Чорноморнафтогаз». Для цих цілей Українська державна інноваційна компанія надасть йому довгостроковий кредит у розмірі 200 мільйонів гривень. Таке рішення ухвалила конкурсна комісія з добору інноваційних і інвестиційних проектів для надання кредитів за рахунок коштів, передбачених в державному бюджеті на 2007 рік. За словами голови правління «Чорноморнафтогазу» Анатолія Присяжнюка, УДІК надасть підприємству кредит з пільговим періодом у два роки і ставкою 7% річних. «Чорноморнафтогаз» розраховує отримати цей кредит до кінця 2007 року. Передбачається, що найближчим часом буде зареєстроване спільне підприємство «Чорноморнафтогазу» і ЗАТ «УкрГаз-Енерго» для розробки Одеського і Безіменного родовищ. «УкрГаз-Енерго» має внести до статутного капіталу СП близько двох мільярдів гривень, що дозволить виконати комплекс робіт щодо підключення родовищ до газотранспортної системи, а також придбати нову бурову установку і судно для сейсмічних досліджень.

Недійсне придбання

Вищий господарський суд України визнав недійсними договори купівлі-продажу авіакомпанією «АероСвіт — Українські авіалінії» земельних ділянок на території державного підприємства «Міжнародний аеропорт Бориспіль». «За останньою інформацією, учора відбулося засідання Вищого господарського суду, і за п’ятьма позовами питання вирішене на користь аеропорту», — повідомляє начальник управління комерційної діяльності ДМА «Бориспіль» Ганна Бевзо. 22 жовтня Вищий господарський суд провів слухання та ухвалив рішення залишити чинним рішення першої інстанції господарського суду про недійсність договорів купівлі-продажу майна і земельних ділянок. «АероСвіт — Українські авіалінії» мала намір побудувати власний термінал на території ДМА «Бориспіль». Запуск об’єкта було заплановано на кінець 2006 р. — початок 2007 року.

«Нью-Йорк нам не указ!»

Печерський районний суд Києва постановив, що рішення Нью-йоркського арбітражного трибуналу щодо конфлікту акціонерів компанії «Київстар GSM» — російської «Альфа-Груп» і норвезької Telenor, прийнятого 2 серпня, не може бути ратифіковано й виконано в Україні, повідомляється у прес-релізі ТОВ «Сторм» (дочірня структура «Альфа-Груп» і безпосередній акціонер «Київстар»). Український суд постановив, що рішення Нью-йоркського арбітражу суперечить публічному порядку України і є нездійсненним в Україні як згідно з українським законодавством, так і з Міжнародною Нью-йоркською Конвенцією з ратифікації і виконанню рішень зарубіжних арбітражних судів.

Українське представництво компанії Telenor, що володіє 56,5% акцій ЗАТ «Київстар GSM», не було проінформоване про минулий судовий розгляд у Печерському райсуді, повідомила директор із зовнішніх зв’язків представництва Анастасія Сосевич. «Про рішення суду ми дізналися вчора зі ЗМІ... Це не перший випадок, коли «Сторм» не доводить до нас інформацію про судові рішення з приводу «Київстара»... Можливо, це спроба позбавити нас часу на звернення з апеляцією», — зазначила вона.

Україна продаватиме «Росаву»

Фонд державного майна України має намір виставити на продаж належний державі пакет акцій Білоцерківського ВАТ «Росава», найбільшого в минулому шинного заводу країни, у розмірі 74,623% статутного капіталу разом із земельною ділянкою, на якій розташоване це підприємство, повідомила голова ФДМ Валентина Семенюк. «Росаву» продавати будемо разом із землею», — сказала вона. На думку Семенюк, такий спосіб продажу може бути єдино успішним із урахуванням того, що раніше частка ВАТ «Росава» в створеному на базі її потужностей ЗАТ «Росава» була розмита. Нинішнього року ЗАТ «Росава» провела ще одну додемісію, збільшивши статутний капітал удвічі — до 859,3 мільйона гривень, що з урахуванням відмови ВАТ «Росава» від участі в ній має призвести до зниження його частки в ЗАТ до 11,9562%. ФДМ кілька разів намагався продати держпакет акцій ВАТ «Росава», проте безрезультатно.

«Цукровий» кредит

Нідерландський ABN AMRO BANK N.V. відкрив одному з найбільших виробників цукру в Україні агропромисловому холдингу «Астарта-Київ» кредитну лінію на 25 мільйонів доларів терміном на рік із можливою пролонгацією до двох років. Як повідомляється в прес-релізі холдингу, залучені фінансові ресурси будуть спрямовані на поповнення оборотних коштів і оптимізацію кредитного портфеля. Компанія не розголошує відсоткову ставку щодо цієї кредитної лінії, зазначаючи, що вона досить вигідна і яку «можна порівняти тільки з вартістю кредитних ресурсів для найбільших відомих українських компаній». «За важливістю і цінністю для нашого бізнесу цей кредитний договір можна порівнювати з виходом компанії на IPO 2006 року», цитує прес-служба генерального директора холдингу «Астарта-Київ» Віктора Іванчика.

Газета: 
Рубрика: