Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / ПЛАНЕТА

23 жовтня, 2007 - 00:00

Оголошено склад вищого керівництва КНР

Комуністична партія Китаю оголосила імена членів постійного комітету свого Політбюро на найближчі п’ять років. Цей орган складається з дев’яти чоловік і являє собою вершину китайської партійно-державної ієрархії. Членів комітету схвалили голосуванням 204 члени Центрального комітету КПК наприкінці чергового з’їзду партії. З’їзди провадяться, як правило, раз на п’ять років. Очолив постійний комітет голова КНР Ху Цзіньтао, переобраний на цей пост. Також було переобрано У Банго і Вень Цзябао, які поєднують свої партійні посади з постами голови парламенту і прем’єра відповідно. Окрім того, були переобрані Цзя Цинлінь, вищий радник парламенту, і Лі Чанчун, керівник ідеологічного апарату партії. До комітету ввійшли чотири нових функціонери КПК: Сі Цзіньпін — глава партогранізації у Шанхаї, Лі Кецян, який очолював парторганізацію в Ляоніні, Хе Гоцян, який очолює організаційне бюро партії, і Чжоу Юнкан, міністр державної безпеки. На думку експертів, Сі Цзіньпін і Лі Кецян готуються на ролі наступників Ху Цзіньтао і Веня Цзябао з 2012 року, коли ті збираються відійти від справ. Про їхні обов’язки в рамках постійного комітету не повідомляється, тоді як відомо, що Хе боротиметься з корупцією в партійному середовищі, а Чжоу — координуватиме силові структури.

Швейцарські «народники» посилять імміграційну політику

Швейцарська народна партія домоглася успіху на парламентських виборах, які відбулися в неділю в Швейцарії, передають місцеві ЗМІ. Представники цієї правої партії, очолюваної Крістофом Блохером, отримали 62 місця з 200 у Національній раді, на сім більше, аніж після виборів 2003 року. З 1919 року жодній партії не вдавалося отримати так багато місць у парламенті. Швейцарська народна партія збирається провадити більш жорстку імміграційну політику й зберегти швейцарський нейтралітет. Соціал-демократична партія Швейцарії, яка претендувала на роль першої партії країни, зазнала невдачі, отримавши 43 місця, тоді як раніше її було представлено 52 депутатами. Радикально- демократична партія та Демократично-християнська партія отримають по 31 місцю в Національній раді. Досить могутній прорив здійснили швейцарські «зелені», які отримали 20 місць у парламенті.

Минулу виборчу кампанію вважають однією з найжорсткіших у історії традиційно толерантної Швейцарії: Народна партія закликала до прийняття закону, який дозволив би депортувати всю родину іммігрантів, якщо хоча б один із її членів порушить швейцарське законодавство. Багато хто говорить, що виборчу кампанію було затьмарено расизмом і ксенофобією, проте внаслідок цих виборів до складу парламенту обрано першого в історії Швейцарії чорношкірого депутата — соціал-демократа Рікардо Люменго, уродженця Анголи, який приїхав до Європи політичним біженцем у 1980 роки і став відтоді видним юристом.

Бакієв розпустив парламент

Президент Киргизстану Курманбек Бакієв розпустив парламент. Це було зроблено відразу за оголошенням офіційних результатів референдуму про зміну конституції. Як повідомляє агенція Франс прес, вибори нового парламенту призначено на 16 грудня. Учора Центральна виборча комісія оголосила, що 75% виборців при явці 80% проголосували на референдумі за поправки, запропоновані Бакієвим, передає агенція Рейтер. Проти поправок проголосували 4%. Поправки розширюють повноваження парламенту, але при цьому зміцнюють владу президента в республіці, що переживає період політичної нестабільності з весни 2005 року. Бакієв ще до референдуму не приховував свого бажання розпустити Жогорку Кенеш (парламент). У неділю опозиція назвала референдум кроком до авторитаризму. На голосування також було виставлено поправку до Кодексу про вибори, що передбачає збільшення числа депутатів та проведення парламентських виборів за партійними списками. На думку опозиції, ці зміни в законодавстві дадуть перевагу партії «Ак жол» (світлий шлях), яка підтримує Бакієва.

Ердоган настроєний рішуче

Анкара вживе всіх передбачених міжнародним правом заходів для боротьби з тероризмом курдських сепаратистів, заявив прем’єр-міністр Туреччини Таїп Ердоган. «Ми налаштовані рішуче. Ні в кого не повинно бути сумнівів у цьому. Яка ціна потрібна буде, її буде заплачено», — сказав він у неділю ввечері журналістам після надзвичайного засідання Вищої ради Туреччини для боротьби з тероризмом, на якому обговорювалися екстрені заходи для протидії сепаратистської Робітничої партії Курдистану (РПК) у зв’язку з ситуацією, яка вкрай загострилася на південному сході країни. Турецький прем’єр сказав, що в неділю розмовляв телефоном із держсекретарем США Кондолізою Райс. За словами Ердогана, вона закликала турецьку владу протягом декількох днів утриматися від прийняття рішучих дій, маючи на увазі проведення військової операції в Північному Іраку. Ердоган також заявив, що турецька влада не збирається запроваджувати режим надзвичайного стану на південному сході країни. У ніч на неділю в прикордонній з Іраком провінції Хаккярі курдські бойовики здійснили найбільший за останні роки напад на турецьку армію. Внаслідок підриву мосту, яким проїжджала військова колона, загинули 12 військових і 16 дістали поранення. У відповідь підрозділи дислокованого в регіоні армійського угруповання почали широкомасштабну операцію проти сепаратистів. Унаслідок бойових дій на кордоні Туреччини з Іраком знищено 32 курдських бойовики, оголосив турецький генштаб. Турецькі ЗМІ також повідомили, що курдські бойовики захопили в заручники від восьми до десяти військових.

Газета: 
Рубрика: