Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Операція «по роз’єднанню» близнюків

У Польщі перемогла ліберальна опозиційна партія
23 жовтня, 2007 - 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Як і прогнозувалося, на позачергових виборах у Польщі перемогла опозиційна партія «Громадянська платформа» (ГП). Очікується, що саме лідер цієї партії Дональд Туск стане новим главою уряду Польщі. Таким чином, у Польщі закінчиться ера братів-близнюків, які займали дві найвищі посади в державі.

Після обробки бюлетенів із 90,08% виборчих дільниць опозиційна ліберальна «Громадянська платформа» лідирує з великим відривом, набравши 41,64% голосів. На другому місці — правляча консервативна партія «Право і справедливість» з 32,04% голосами. Блок «Ліві та демократи» опинився на третьому місці з 12,2% голосів, обігнавши Польську народну партію, останню з партій, що подолала п’ятивідсотковий бар’єр і набрала 7,9% голосів виборців.

«Ми дуже раді здобутій перемозі. Я хочу подякувати всім, хто віддав свої голоси партії «Громадянська платформа». Ми дуже добре знаємо, що це перемога не лише політичної партії, це перемога людей, які вибрали своє майбутнє. Ми заробили довіру людей. Наша партія виступає за те, щоб зробити життя наших людей щасливішим. Це наша головна мета. Сьогодні громадяни нашої країни готові до побудови нового життя». Так лідер партії «Громадянська платформа» Дональд Туск прокоментував свою перемогу в ефірі телекомпанії «Євроньюс» у ніч на понеділок.

Ліберальній партії трохи бракує голосів для отримання більшості в сеймі, який складається з 460 депутатів. Тому керівники «Громадянської платформи» вчора заявили про готовність розпочати переговори про формування коаліції з Польською селянською партією (ПСП). «Ми, безумовно, передусім почнемо переговори з ПCП», — заявив в інтерв’ю радіостанції «ТОК FM» один із керівників «Громадянської платформи» Броніслав Коморовський. При цьому він додав, що ГП повинна бути якомога відкритішою для всіх партій.

Прем’єр-міністр Польщі Ярослав Качиньський визнав поразку на виборах і привітав з перемогою своїх опонентів. «Нам не вдалося перемогти. Вітаю Дональда Туска», — сказав Ярослав Качиньський і повідомив, що його партія переходить в опозицію. «Демократія сьогодні в Польщі стала набагато сильнішою. І не так важливо, хто виграв, важливо, щоб польський народ був задоволений», — сказав він. Ярослав Качиньський пообіцяв, що в новому парламенті «Право і справедливість» стане «рішучою й жорсткою опозицією новому уряду».

Учора Дональда Туска привітав голова Єврокомії Жозе Мануел Баррозу. «Я вітаю пана Дональда Туска з успіхом на виборах», — процитував слова Баррозу офіційний представник Єврокомісії Йоханнес Лаїтенбергер. За його словами, відзначивши важливість того внеску, який Польща робить у розвиток ЄС, Баррозу висловив надію на плідні відносини Єврокомісії з майбутнім урядом республіки.

Напередодні виборів Дональд Туск заявив, що однією з основних задач зовнішньої політики Варшави є поліпшення відносин із Росією. «Я вірю, ті сигнали, які «Громадянська платформа» посилає в Москву, — про те, що ми хотіли б кращих відносин, — будуть у Кремлі правильно прочитані», — цитує слова Туска РІА «Новости». У той же час, він підкреслив, що це потребує зусиль з обох сторін. «Я особисто готовий зробити все, щоб ці відносини стали значно кращими, ніж є сьогодні. Гадаю, що парламентські вибори в Росії теж дещо змінять точку зору Москви. Адже поки позиція обох сторін не дуже гнучка», — пояснив Туск. На його думку, зняття ембарго з боку Москви на постачання польського м’яса в Росію «стало б виразним сигналом: у Кремлі готові до поліпшення відносин із Варшавою».

Лідер опозиції також заявив, що в разі перемоги «Громадянської платформи» польська місія в Іраку має бути завершена якомога швидше. У той же час, Туск сказав, що відносини з США і надалі матимуть партнерський характер. «І ми б хотіли, щоб це було стратегічне партнерство, й США були гарантом нашої безпеки», — підкреслив він.

Кажучи про можливе розміщення в Польщі бази ПРО США, лідер «Громадянської платформи» заявив, що Польща хоче бути елементом стабільної системи безпеки. «І з погляду поляків, ця система безпеки повинна охоплювати й Росію. У цьому сенсі Варшава більше за всіх зацікавлена в тому, щоб відносини між нашими країнами були якомога кращими», — зазначив він.

Чи вдасться лідеру ліберальної партії й майбутньому прем’єру реалізувати власну зовнішню політику, покаже час. Але вже очевидно, що це буде непросто. Як зазначають спостерігачі, брат Ярослава Лех Качиньський залишиться президентом ще на три роки й у цій ролі зможе блокувати чимало кроків Туска.

КОМЕНТАР

Як позначиться перемога «Громадянської платформи» на стосунках Польщі з Євросоюзом, США та Росією? Чи можуть стосунки між Варшавою і Москвою поліпшитися за рахунок погіршення стосунків Польщі зі США? Чи може «Громадянська платформа» відмовитися від розміщення елементів американської ПРО на польській території заради поліпшення відносин із Москвою? Чи зміняться якісь акценти у відносинах Варшави і Києва?

Гжегож ГРОМАДСЬКІ, фонд ім. Стефана Баторія, Варшава:

— Якщо говорити про відносини Польщі з ЄС, то я не думаю, що стануться серйозні зміни політики Варшави. Скоріше за все, це відіб’ється на пом’якшенні риторики й польська політика стане більш розумною й більш кооперативною, ніж була останні два роки. Насправді різниця між «Громадянською платформою» і партією Качиньського «Право та справедливість» не велика і полягає в тому, що представники «Громадянської платформи» є більш відкритими до контактів і співпраці.

Я не бачу тут якихось суперечностей між кращою позицією Польщі в ЄС і відносинами Польщі та США. США хотіли б, щоб Польща посідала б серйозне місце в Євросоюзі й була серйозним партнером у ЄС. Розвиток більш тісних відносин Польщі з ЄС не спрямований проти США. І якщо позиція Польщі в Європі та Європейському Союзі буде кращою, ніж в останні два роки, то це на користь США.

Що стосується розміщення елементів ПРО в Європі, то рішення про це залежить від Вашингтона. А щодо польської сторони можу сказати, що може статися зміна риторики нового уряду. Переговори про ці бази в Польщі стануть більш складними для Вашингтона. Але це не означає, що «Громадянська платформа» буде проти побудови цієї бази. Позиція цієї партії буде більш прагматичною. «Громадянська платформа» хоче, щоб ухвала про це приймалася не на двосторонньому рівні: між Вашингтоном і Варшавою, а була схвалена на рівні Європейського Союзу.

Що стосується поліпшення відносин із Росією, то це буде дуже складно зробити. Хоча й тут може бути інша риторика, й історія відносин між Польщею та Росією не відіграватиме такої ролі, як це було за Качиньських. Я б не сказав, що існуючі проблеми: ембарго на польське м’ясо і протиракетна оборона — будуть просто зняті. Я не думаю, що новий польський уряд скаже, що він згоден із позицією Росії в цих питаннях. Можливо, Польща стане більш відкритою щодо рішення про початок переговорів із Москвою про новий договір між Росією та ЄС. Це залежить від того, яке буде бажання з боку Росії, щоб дійти компромісу. Я не вважаю, що станеться значна зміна політики Польщі щодо Росії.

Що стосується україно- польських двосторонніх відносин, я не думаю, що тут стануться серйозні зміни. Насправді, всі головні політичні польські партії хотіли б, щоб стосунки між Україною та Польщею були дуже добрими. Але для мене найголовніше, якщо позиція Польщі в ЄС буде кращою, ніж була останні два роки, — це означає, що Польща зможе краще лобіювати українське питання в Брюсселі. Наша допомога Україні залежить, передусім, від нашої позиції в Євросоюзі.

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: